Skocz do zawartości

spryskiwacze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem z jednym ze spryskiwaczy jest on prawdopodobnie zapchany lecz igiełka nie zdaje egzaminu. Chciałem go wyjąć gdyż slyszałem że warto włozyć go do słoika z octem i w celu przepłukania nie chce jednak nic na siłe robić szukałem jakiegoś wyczepu próbowałem delikatnie podważać ale nic z tego może macie jakieś wskazówki tak aby nic nie połamać ?
Opublikowano
najlepirj zdejmij tapicerkę pod maską wtedy wszystko zobaczysz, pamiętaj jednak, zanim zaczniesz cokolwiek grzebać przy spryskiwaczch to podgrzej je dobrze opalarką wężyki są wtedy miękkie i wszystko można zdjąć. Bez problmu rozbierzesz też ten sprykiwacz, ale uważaj na sprężynki
Opublikowano
  • Autor
juz zdjąlem tapicerke i węzyki probowalem go jakoś wypchnąć podważać jednak albo jest tak zasniedziały albo nie wiem juz sam.
Opublikowano

Zwyczajnie wypychasz go od spodu, minimalnie pod kątem na zewnątrz maski. Miałem identyczny problem i niestety rozebranie spryskiwaczy okazało się konieczne.

Nie tylko ich wyczyszczenie ale i zreperowanie (styki) - poleć najpierw po kabelkach, zapewne jest w którymś miejscu śniedź.

Montujesz ponownie na wcisk, tylko uważaj na ułożenie przewodów, żeby pod wpływem ciśnienia wypychanego płynu nie podniosło go z powrotem do góry.

Jeśli jesteś pewny że naprawiłeś go na 100% i będzie OK, zamontujesz i za chwilę nie będziesz musiał go wyjąć - to od spodu (wewnętrznej strony maski) daj na niego delikatną (minimalną) warstwę akrylu/silikonu żeby nie zaciekało wokoło niego w czasie deszczu i żeby jednocześnie nie wypchnęło go w czasie jazdy gdy użyjesz spryskiwacza.

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano
  • Autor
hehe rozebralem go i chyba poszukam jakiegos innego ;)
Opublikowano

Witam.

Ja troszkę o innych spryskiwaczach. Dokładnie o spryskiwaczach reflektorów. Mam dość dziwny problem. Polega on mianowicie na tym, że od czasu do czasu działają sobie "same". Ni z gruszki ni z pietruszki, nawet gdy samochód jest zamknięty, stoi sobie sam zaparkowany, co jakiś czas (nie ma żadnej normy czasowej co ile dokładnie minut) spryskiwacze uruchamiają się samoczynnie. I tylko spryskiwacze reflektorów, nie spryskuje mi szyby, chociaż gdy sam uruchamiam spryskiwanie szyby z dźwigni na kierownicy to spryskuje i szybę i reflektory. Jak to może być że sobie sam spryskuje reflektory i tylko reflektory? Duch jakiś hehe. :wink:

Gdzie mam szukać przyczyny takiego samoistnego uruchamiania spryskiwaczy reflektorów? Wymieniłem dosłownie wszystkie bezpieczniki na nowe a problem pozostał jak był.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=285366 <- E36 318i Touring ... była :(

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=73366 - E39 520i ... była :(

E32 730i R6 - Diamantschwarz Metallic

Opublikowano
Witam.

Ja troszkę o innych spryskiwaczach. Dokładnie o spryskiwaczach reflektorów. Mam dość dziwny problem. Polega on mianowicie na tym, że od czasu do czasu działają sobie "same". Ni z gruszki ni z pietruszki, nawet gdy samochód jest zamknięty, stoi sobie sam zaparkowany, co jakiś czas (nie ma żadnej normy czasowej co ile dokładnie minut) spryskiwacze uruchamiają się samoczynnie. I tylko spryskiwacze reflektorów, nie spryskuje mi szyby, chociaż gdy sam uruchamiam spryskiwanie szyby z dźwigni na kierownicy to spryskuje i szybę i reflektory. Jak to może być że sobie sam spryskuje reflektory i tylko reflektory? Duch jakiś hehe. :wink:

Gdzie mam szukać przyczyny takiego samoistnego uruchamiania spryskiwaczy reflektorów? Wymieniłem dosłownie wszystkie bezpieczniki na nowe a problem pozostał jak był.

Zacząłbym od podmiany modułów pod kanapą na inne. Instalacja sprysków idzie przez nie, a one lubią od czasu do czasu płatać różne figle.