Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam forumowiczów mam następujący problem, gdy chce zalać benzynke to korek do baku mocno trzyma, gdy go wyciągam słyszę jak ucieka powietrze jakby był zapowietrzony, dodam że mam instalacje LPG, ktos mi wspominał że można nawiercić korek czy to pomoże? Albo może ktoś ma inny pomysł
Opublikowano
Ale jest jakiś problem po za tym że się ciężko odkręca? To że psyka przy odkręcaniu to normalne, opary wytwarzają nadciśnienie w zbiorniku.
Opublikowano
dla mnie to nie jest problem tylko czy to nie jest jakieś szkodliwe? Brat ma identyczną Bemke i nie ma takiego zasysania :)
Opublikowano

u mnie jest tak samo jak dlugo nietankuje to walnie powietrzem przy otwieraniu,,a co do szkodliwosci to niewydaje mnie sieale glowy uciac to niedam

:D

Opublikowano
rozumie ale pewnie dlugie odstepy pomiedzy tankowaniami benzy i stad te opary..

Wg mnie to tak nie powinno być. Bak ma swoje odpowietrzenie i gdy działa ono poprawnie nie ma tam aż takiego nadciśnienia.

Długie odstępy od tankowania nie mają tutaj nic wspólnego z powstawaniem nadciśnienia w zbiorniku.

Pzdr,

Opublikowano
spoko ze możesz nawiercić otwór najmniejszym wiertłem jakie masz i na pewno pomoże a nie zaszkodzi :cool2: kolega piotr 2569 zasugerował bardzo dobrze trafna uwaga :cool2: :dance:po nawierceniu otworu możesz spać spokojnie :hand:
Opublikowano
popieram kolege "piotr2569" dlatego zapytałem czy przewiercenie korka nie bedzie rozwiązaniem?

Kolego nie tędy droga

odpowietrzenie zbiornika paliwa następuje poprzez filtr z weglem aktywnym tam jest zaworek

Opublikowano

Zawór odpowietrzania zbiornika paliwa reguluje dodływ do silnika par paliwa z pojemnika z węglem aktywnym pojemnik znajduje się w przedziale silnika obok obudowy filtra powietrza

ulatniające się pary bęzyny są wchłaniane przez węgiel aktywny po uruchomieniu silnika pary są odsysane i spalane w silniku

zaworek na tym pojemniku jest widocznie cały czas zamknięty i stąd kłopoty

Opublikowano
bedzie to bardzo dobrym rozwiazaniem tego problemu. a ten węgiel aktywny którego u Ciebie nie ma to jest poprostu ekologia opary maja iść przez niego i zostać spalone w silniku a wokół Twojego auta nie ma prawa smierdzieć paliwem.. jak zrobisz dzurke w korku to bedzie czuć te paliwo w atmosferze wokół auta a szczególnie w okolicy korka..
Opublikowano
to była wina korka, włozylem inny korek (dodam ze moj jest zarosniety jakby kamieniem) i nic sie nie zapowietrzalo tzn opary sie nie kumulowały, w swoim nawiercilem dziurke i jest wszystko ok:)