Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mój kolega ma problem ze swoją kierownicą mult...

Problem polega na tym że wszystko przestało działać po pierwszych mrozach a do tego przestał działać tempomat.

Powiedzcie co może być przyczyną i czy jest to jakoś razem połączone.

Bezpieczniki sprawdzone .

Dziki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam Kanap.

Edytowane przez Kanap
Opublikowano
a nie swieci sie kontrolka poduszki powietrznej przypadkiem ??? U mnie ten problem wystepuje okresowo, wtedy zwalniam blokade regulacji polozenia kierownicy, ciagne w miare mocno(z wyczuciem) do siebie az kierownica zrobi "łup" ustawiam z powrotem i wszystko dziala - mam spokoj na ~miesiac.
E38 735iA Sport Individual 99`
Opublikowano
Po mojemu poleciała taśma pod kierownicą.Miałem to w e46 też nic nie działało.Diagnostyka pokaże.A wygląda to tak.http://bmwfans.info/original/E46/Lim/320d-M47/ECE/L/N/1999/07/mg-61/ill-61_1061/. :cool2:
Opublikowano
Witam.

Poduszka powietrzna jest oki. tzn. nie świeci się kontrolka , wieczorkiem ''pomiziamy ''kierownicę zobaczymy czy coś to da. A jaka może być przyczyna awarii tempomatu ?.

Pozdrawiam Kanap.

nie wiem, ale u mnie zaczelo sie od niedzialajacego tempomatu, pozniej przestalo dzialac sterowanie radiem. Wygladalo to tak ze zapalala mi sie kontrolka od poduszki i przestawal po chwili dzialac tempomat pozniej przestawala dzialac eszta funkcji w kierownicy. Poki co dziala ok czasami tylko ma kaprys to trzeba jak z kobieta ... lekko trzasnac, hehe dobrze ze zona nie wchodiz na to forum :-D

E38 735iA Sport Individual 99`
Opublikowano
Właśnie wczoraj to przerabiałem. Są dwie taśmy jedna od poduszki druga od reszty czyli (radia, telefonu, sygnału, tempomatu i klimy) i okazało się, że u mnie padła ta druga taśma. Na razie mam połączoną i wszystko działa. W serwsie nowa (cześć nr 3) ok 350 zł i jest to nawet niedrogo w porównaniu do innych marek którę mają klawiaturkę w kierownicy.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

miałem dokładnie to samo. na mrozach wysiadła cała kierownica: sterowanie radiem, tempomat, podświetlenie kierownicy, zapaliła się kontrolka od poduszki, zgasł telewizor, telefon i przestała działać nawet roleta tylnej szyby. problem częściowo rozwiązalem zupełnie pzypadkiem. u mnie przyczyną było zwarcie w układzie podświetlania lusterek na osłonach przeciwsłonecznych tuż nad głową kierowcy. spróbuj na zapalonym silniku przy tych wszystkich błędach otworzyć przeciwsłonecznik i odsłonić lusterko, tak aby zapaliło się podświetlenie. u mnie manipulacja tą osłonką lusterka powodowała pojawianie się i znikanie ww błędów.

marek
Opublikowano

Podepnę się pod temat żeby nie zakładać podobnego (sorki)

BMW e46 328Ci

Ja mam podobną przypadłość tylko ze poza niedziałającymi funkcjami na kierownicy (sterowanie radiem [tempomatu nie sprawdzałem] ) podczas włączania kierunkowskazów, zapalają się na zewnątrz ale na tablicy rozdzielczej nie pokazuje ze "mryga" no i nie słychać tego "tykania"

Poza tym podczas tej "chwilowej" awarii nie mogę zamykać ani otwierać samochodu z pilota w kluczyku :(

Kiedyś miałem taki przypadek ze jak się trzasnęło prawymi drzwiami to "awaria" mijała i wszystko działało jak należy ...gdzie mogę szukać przyczyny takiego wybryku ??

"A Pan 9mm Jest Pasterzem Chroniącym Moją Sprawiedliwą Dupę W dolinie Ciemności..."
Opublikowano
Ostatnio byłem w ASO i mieli ten sam problem z klientem (rozmowa przez telefon) są tam 2 taśmy, jedna od multi druga od poduch i możliwe, że sygnału. Po prostu padła Ci jedna z taśm ale na serwis nie dzwoń :D kolesiowi podali cenę 350PLN za tą taśmę ;]