Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW E46 318i 98r i mam problem z "Pompą powietrza wtórnego", która jest połączona z "Wtórnym filtrem powietrza" gumową rurą w której osiada się woda i problem jest w tym że jeżeli nazbiera się w tej rurze dużo wody ta pompa chcą pobrać powietrze (ta pompa załącza się tylko przy zimnym silniku jak silnik się ogrzeje to się wyłącza) pobiera tą wodę i silniczek w tej pompie się spala i nie działa. Co zrobić żeby nie zbierała się w tej rurze woda??? I żeby uniknąć spalenia tej pompy ???

Kupiłem drugą taką pompę dwa miesiące temu z tym filtr wszystko z oryginalnych części BMW i wszystko działało i aż znowu nazbierała się tam woda i silniczek w tej pompie się spalił, ale jest jeszcze na gwarancji to mam nadzieje że to wymienią mi, ale co zrobić żeby tego w przyszłości uniknąć ???

Spotkał się może już ktoś z takim problem??? Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

mam ten sam problem.

W moim przypadku także zbiera się woda, ale wydaje mi się że ta pompa mi nie działa.

Jak sprawdzić działanie tej pompy, i czy udało sie rozwiązać jakoś ten problem.

pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Tak udało się rozwiązać ten problem przyczyną osiadania wody w rurze był zawór ERG który się nie zamykał,

na rysunku jest to pod numerem 15

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/318i-M43/LHD/N/1998/september/browse/engine

/air_pump_f_vacuum_control/

Jak wymieniłem ten zawór 300zł, to przestała się zbierać woda w rurze która idzie od popy powietrza wtórnego i jednocześnie woda nie zbierała się w tej pompie i nie psuła silniczka.

Pozdrawiam

Jawor

Opublikowano

DZiękuje bardzo JAwor,

A napisz mi czy nie miałeś tak, że dodatkowo kopcił Ci na biało?

U mnie jak go zapalę to kopci, szczególnie teraz jak jest zimno.

Jak się troszkę rozgrzeje, to przestaje i jak już dobrze rozgrzeje to znów zaczyna.

Objawy jakby uszczelka pod głowicą.

Opublikowano
nie wiem czy wiecie ale działanie tej pompy i zaworu można ograniczyć do minimum ,tak naprawdę nie jest to do niczego potrzebne chodzi tylko o czystość spalin
Opublikowano
Ja czytałem,że owa pompa vacum odciąga wilgoć,żeby wilgoć nie przenikała do układu wydechowego.Ja właśnie usiłuję sprawdzić zawór egr(przysiadają mi obroty na gorącym silniku).Gdzieś wkrada sie powietrze.Jak tego dokonać?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam:)

kolezko powiedz mi czy obroto falują na biegu jałowym jak stoisz na w korku?

bo jezeli tak to najpierw sprawdz odme i węzyki czy nie są sparciałe.

a jak gasisz silnik to syczy pod maską powietrze? jezeli tak to napewno to będzie Odma:)

• 3 lata później...
Opublikowano
Witam mam pytanie otóż wczoraj wymieniłem zaworek odmy w mojej buni i dalej słychać powietrze pod maską po zgaszeniu silnika co to może jeszcze być za przyczyna. Pozdrawiam wszystkich na forum.Proszę o pomoc bo ręce opadają.