Skocz do zawartości

528i 98r. - nierówna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szukam przyczyny nierównej pracy silnika na wolnych obrotach. W tej chwili silnik pracuje z prędkością obrotową ok. 900/obr i co 15-20 sekund na chwilkę opadają obroty o 100-150obrotów co powoduje jego nierówną pracę ale silnik nie gaśnie. Znów obroty wracają na 900 i sytuacja się powtarza za 15 sekund. Nie wiem co odpowiada za utrzymywanie obrotów na równym poziomie a moi miejscowi mechanicy proponują pozostawienie auta w celu popatrzenia sobie.
Opublikowano
Czy to sie dzieje tylko na zimnym silniku?Masz podwójnego Vanosa?
Opublikowano
  • Autor
Co do czyszczenia przepustnicy to po zaglądnięciu przez przewód jest w niej w miarę czysto a nie chciałbym rozbierać więcej. Obroty na pewno spadają na zimnym silniku i jest to cykl powtarzający się w równym odstępie czasowym. Jutro może nagram to i wrzucę na jakiś serwer. A co to jest podwójny Vanos? Mam taki nr nadwozia: GR82464. Co do filtra paliwa to zamówię i założę nowy ( nie wiem kiedy był wymieniany ) ale niestety dopiero po świętach...
Opublikowano
świece kiedy wymieniałeś? wyląda jak by się trochę przylewał na którymś cylindrze.
Opublikowano

W moim silniku oprucz uszkodzonych uszczelek vanosa,byl jeszcze problem z tzw.silniczkiem krokowym.Byl totalnie zanieczyszczony szaro bialym nalotem (jak swiece zap.)i zacieta mial przeslone-calkowicie zablokowana .Naszczescie sie nie spalil .To tez powodowalo wariacta na wolnych obrotach.Nalezy go zdemontowac i wymoczyc w np: wd40 (tylko czesc mechaniczna i bron Boze drapac!)

Z kodu wynika ,ze masz dualvanos ,wiec moze uszczelki sie koncza.

Napisz cos wiecej ....

Wesolych swiat!

Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.
Opublikowano
  • Autor
Świece wymieniałem na 200tyś, teraz mam 215tyś. Założyłem identyczne jak były. Nie wiem co za co odpowiada bo mam problem tylko jak spadają obroty. Gdzie jest zamontowany ten vanos i silniczek krokowy? Macie jakiś rysunek poglądowy? Mam kolegę co ma kpl. kolektor dolotowy od 525i 99r. i mogę od niego pożyczyć jakąś część ale muszę wiedzieć co. W serwisie jak zwykle nic nie wiedzą a nie mam zamiaru go oddać jakiemuś garażowcowi żeby mi je wysłał na złom.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowiedź. Objawy mam identyczne jak w cytowanym opisie o uszczelkach. Już widzę mojego mechanika jak zrobi karpia na wieść że ma coś takiego wymienić. Jak mi się wydaje nie trzeba rozpinać łańcuchów, a teoretycznie problem polega na zużyciu tych uszczelek? Przez te uszczelki dostaje się lewe powietrze? Do czego to służy?