Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam takie małe pytanie do posiadaczy V12, bo nie jestem pewien, czy tak powinno być. A mianowicie jak otworzy się maskę to słychać dość głośne ssanie powietrza ( przy zamkniętej masce ani w wewnątrz samochodu nic kompletnie nie słychać ), już myślałem, że może gdzieś ssie lewe powietrze lecz silnik równo pracuje i palcami wyczułem z tyłu taki plastikowy element i gumka połączona z pokrywą zaworów ale tam cała jest ta gumka ( nie wiem jak to nazwać ) a na tym plastiku który jest przykręcony do kolektora jest taki jakby kwadracik i stamtąd jakby ssał takie dodatkowe powietrze.

Czy tak i Wy macie? Jeszcze muszę sprawdzić ale wydaje mi się, że na zimnym silniku to się nie dzieje.

Będę wdzięczny za fachową odpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak, to normalne.

U mnie nie syczy, u kolegi syczy. Ale nic sięnie dzieje.

Tam jest jakieś podciśnienie, jak zatkasz palcem to czuć że zasysa, może kwestia jakiegoś lekkiego uszkodzenia zaworu które powoduje świst.

www.specops.pl
Opublikowano
Jeżeli lekko syczy, lecz silnik pracuje równo, to nie ma żadnego problemu. U mnie syczy już dobre 100tys km i nic złego się nie dzieje. Bywa też, że po wymianie odmy syczy dalej, bo i nowym odmom często zdarzają się nieszczelności. Tak więc jeżeli Twój silnik równo pracuje, to sobie odpuść, szkoda kasy...
Opublikowano

dzieki bardzo, jutro bede u mojego mechanika to zobaczymy co powie, bo okazalo sie jeszcze jedno gdy wymienial ta gumke pod odma to nie odkrecił przepustnicy i pewnie nie nacelowal na ta rureczke ktora jest w kolektorze, takze bedzie i tak to rozbieral.

pozdrawiam