Skocz do zawartości

750i pytanie odnośnie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam takie małe pytanie do posiadaczy V12, bo nie jestem pewien, czy tak powinno być. A mianowicie jak otworzy się maskę to słychać dość głośne ssanie powietrza ( przy zamkniętej masce ani w wewnątrz samochodu nic kompletnie nie słychać ), już myślałem, że może gdzieś ssie lewe powietrze lecz silnik równo pracuje i palcami wyczułem z tyłu taki plastikowy element i gumka połączona z pokrywą zaworów ale tam cała jest ta gumka ( nie wiem jak to nazwać ) a na tym plastiku który jest przykręcony do kolektora jest taki jakby kwadracik i stamtąd jakby ssał takie dodatkowe powietrze.

Czy tak i Wy macie? Jeszcze muszę sprawdzić ale wydaje mi się, że na zimnym silniku to się nie dzieje.

Będę wdzięczny za fachową odpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak, to normalne.

U mnie nie syczy, u kolegi syczy. Ale nic sięnie dzieje.

Tam jest jakieś podciśnienie, jak zatkasz palcem to czuć że zasysa, może kwestia jakiegoś lekkiego uszkodzenia zaworu które powoduje świst.

www.specops.pl
Opublikowano
  • Autor

już jasne, odma do wymiany... nie powinno ssać

Pozdrawiam

Opublikowano
Jeżeli lekko syczy, lecz silnik pracuje równo, to nie ma żadnego problemu. U mnie syczy już dobre 100tys km i nic złego się nie dzieje. Bywa też, że po wymianie odmy syczy dalej, bo i nowym odmom często zdarzają się nieszczelności. Tak więc jeżeli Twój silnik równo pracuje, to sobie odpuść, szkoda kasy...
Opublikowano
  • Autor

dzieki bardzo, jutro bede u mojego mechanika to zobaczymy co powie, bo okazalo sie jeszcze jedno gdy wymienial ta gumke pod odma to nie odkrecił przepustnicy i pewnie nie nacelowal na ta rureczke ktora jest w kolektorze, takze bedzie i tak to rozbieral.

pozdrawiam