Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dziwne pytanie,

Założyłem tuleje wahacza firmy MeyleHD i mam wrażenie jak by zmieniły się właściwości jezdne E46 :-(

jak jadę powoli po nierównościach to jest OK, ale jak troszkę szybciej to po wjechaniu kołem w większą nierówność czuć przez ułamek sekundy jak by "drganie kierownicy"

jest to możliwe ? może tak się zachowywać wzmocniona tuleja która inaczej tłumi drgania ?

ps. całe zawieszenie 100% nowe

ponadto jak bardzo w E46 czuć na kierownicy jazdę po dziurach ? duża siła jest przenoszona na kierownicę ? tak obiektywnie :-)

Opublikowano

Ja u siebie mam komplet wahaczy Meyle wraz z tulejami, i tak naprawdę tuż po samej wymianie byłem bardzo zadowolony z właściwości jezdnych.

Ja bym sugerował w Twoim przypadku zrobić geometrię.

Jaki masz rozmiar kół / opon ?

320d `02 by MT 184KM@406Nm
Opublikowano

wszystko zrobione 100%

koła standard w 330d - czyli 17"205

zastanawiam się nad powrotem do tulei np. BOGE

Opublikowano
wszystko zrobione 100%

koła standard w 330d - czyli 17"205

zastanawiam się nad powrotem do tulei np. BOGE

Cisnienie w kołach ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

ciśnienie OK

opony raczej OK (choć tego nie jestem pewien na 100%)

wymieniłem na początku same tuleje wahacza (jedną miałem zerwaną)

po wymianie dramat (na starych było OK !)

wibracje były bardzo duże (niebezpiecznie było jeździć)

potem zmieniłem resztę zawieszenia - "wibracje" zmalały ale dalej jak wjadę w większą nierówność, małą studzienkę to oprócz typowego przeniesienia "uderzenia" na kierownicy przez ułamek sekundy czuje drganie :-( bardzo dziwne... ale może to jest normalne ?

Opublikowano
kupiles orginalne?

nie ma luzow?

jakie wahacze zalozyles?

oryginalne meleyHD

wahacz + tuleje (+ cała reszta nowa!)

0 luzów, 2 razy sprawdzane na stacji diagnostycznej

Opublikowano
Ale ja sie pytam jakie masz to cisnienie.

już piszę :-)

testowane na 2,4 przód 2,5 tył

teraz mam zgodnie z tabliczką, czyli 2,4 przód 2,8 tył

Opublikowano

już jestem tak tym zdesperowany, że chcę po prostu kupić lemfordera, wymienić i zapomnieć,.... ale jak będzie to samo ?

może to są normalne efekty jazdy po dziurach ? w Audi A4 nie było nic takiego :-(

Opublikowano

Witam

Jeśli dzieje Ci się tak tylko z jednym kołem, wyczuwasz ewidentnie niestabilność (co jakby Ci kolo latało, szczególnie po wjechaniu w studzienkę) to znaczy , że do wymiany masz sworzeń wahacza.

Pozdrawiam