Skocz do zawartości

[E39] lampy xenon - schemat i budowa systemu poziomowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś może mi szczegółowo opisać lub wskazać link przedstawiający budowę (schemat) i/lub instalację systemu automatycznego poziomowania lamp xenon w BMW e39 rocznik 2003? Próbowałem na forum, ale nie znalazłem nic podobnego.

Z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam,

wan7

Opublikowano

Dzięki marc,

Taki mądry to już byłem. Chodzi mi o samo sterowanie samopoziomowaniem w lampie: moduły, okablowanie, czujniki na wahaczach etc.

pozdrawiam,

wan7

Opublikowano

Wielkie Dzięki >Arecki<,

Właśnie o to chodziło.

Czy ktoś z forum miał kiedyś okazję wstawiać samopoziomowanie lamp do e39 po liftingu (touring) we własnym zakresie?

Czy warto się tego podejmować samemu, kupując części np. używane i mając trochę smykałki dłubania przy aucie?

pozdrawiam,

wan7

Opublikowano
...

Czy warto się tego podejmować samemu, kupując części np. używane i mając trochę smykałki dłubania przy aucie?

O ile używany sterownik LWR nie jest obarczony ryzykiem, o tyle stosowanie używanych czujników może być kłopotliwe ze względu na kruchość materiału, z jakiego są wykonane. Popularną usterką jest ułamana dźwignia czujnika albo uszkodzone łączniki (zużyte sworznie). Biorąc z kolei pod uwagę cenę tych elementów należy się zastanowić, czy w ogóle warto. Jeden czujnik to wg ASO około 240 zł, za łącznik metalowy do wahacza trzeba zapłacić około 70 zł. Do tego układanie wiązki, konieczne wtyczki.... Jeśli lubisz dłubać i liczysz się z kosztami, to powinieneś spokojnie dać sobie z tym radę. Zwróć jeszcze uwagę na to, jaki masz moduł świateł (LCM), gdyż było kilka wersji (ze poziomowaniem ręcznym i bez niego). Od tego zależy, jakie dokładnie elementy będziesz musiał zastosować.

Opublikowano

Dzięki Sylwekk,

To już bardzo cenne wskazówki.

Może ktoś jeszcze podzieliłby się doświadczeniami w tym zakresie?

pozdrawiam,

wan7

• 9 lat później...