Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapraszam do odwiedzin i korzystania ze stronki, dzięki niej już niedługo dowiesz się ile tak naprawdę kosztuje kilometr jazdy Twoim samochodem, ile tak naprawdę pali i ile w niego włożyliście pieniędzy. Już wkrótce uruchomiona zostanie przypominajka o racie za ubezpieczenie, o przegladzie czy o wymianie oleju.

Serwis jest stosunkowo młody ale rozwija się bardzo prężnie. Serdecznie zapraszam i z góry przepraszam jeżeli ktoś potraktuje to jako spam, ale widzę że wiele osób korzysta z sygnaturki ze strony prowadzonej za naszą zachodnią granicą, więc pomyślałem czemu by to nie miałoby być po polsku.

Mam nadzieje że zarząd klubu będzie skory do współpracy.

Jeszcze raz zapraszam

http://motostat.pl - Miej wydatki pod kontrolą

Opublikowano
dzięki niej już niedługo dowiesz się ile tak naprawdę kosztuje kilometr jazdy Twoim samochodem, ile tak naprawdę pali i ile w niego włożyliście pieniędzy. Już wkrótce uruchomiona zostanie przypominajka o racie za ubezpieczenie, o przegladzie czy o wymianie oleju.

ad1. naprawdę kosztuje kilometr jazdy - obawiam się iż kalkulator da tutaj tylko domniemany rząd wiekości - wątpię aby wliczał wszelakie koszta eksploatacji biorą pod uwagę np. koszta uwzględniajace wymianę tulejek wahacza.

ad2. naprawdę pali - jeśli serwis będzie opierał się na danych wysyłanych przez użytkowników i nie zweryfikowanych to będzie to samo co tutaj. Niektórym 3,0 spala 6 litrów/100km w jeździe miejskiej.

ad3. ile w niego włożyliście pieniędzy - no to chyba każdy także może wyliczyć bez uzycia specialnych kalkulatorów kosztowych. Zwykły arkusz excela i mamy wynik.

ad4. wymianie oleju - o wymianie oleju przeważnie użytkowników BMW informuje serwis olejowy. No chyba, że ktoś nie stosuje się do wskazań komputera to OK.

Nie mam nic przeciwko ale póki co przykładowo wybrałem sobie wskazanie z waszej strony modelu E46 M52, który niby to z pojemności 2,0 uzyskuje 125KM. Jak na moje trochę mało - możeby tak weryfikować to co podają używkownicy???

Pzdr,

[/b]

Opublikowano

ad1 - do obliczenia bedzie brane wszystko co uzytkownik wprowadzi do tabeli od paliwa po myjnie czy tez wymiane tulejek wachaczy, tu wiarygodna cena bedzie zalezala tylko od rzetelnosci wpisywanych kosztow

ad2 - srednie spalanie jest oparte tylko na danych wklepanych przez uzytkownikow, jezeli ktos chce oszukiwac sam siebie niech to robie - tylko nie wiem po co i watpie zeby komus chcialo sie regularnie wpisywac tu jakies glupstwa

ad3 - racja - tylko po co uzywac excela, jak mozemy miec wszystko w jednym miejscu, spalanie, koszty, wykresy, statystyki

serwis jest stosunkowo mlody i narazie zbieramy dane zeby bylo z czego przedstawic jakies wykresy czy tez tabele

ad4 - serwis poswiecony jest wszystkim modelom samochodu - nie tylko nowym bmw :)

nie jestesmy w stanie wszystkiego weryfikowac, a nawet nie chcemy, moze ktos byl sie zhamowac i tyle mu wyszlo ... kto wie

pozdrawiam

w razie pytan i watpliwosci piszcie

Opublikowano
na yej stronie nic nie ma , a podobnym tej jest juz kilka w internecie i z szerokim pakietem danych od wlascicieli, ja tam nie wpisuje bo sie nie ma czym chwalic , ze wskazajue 12.4 l /100km ( zakorkowany Sz-n na ktrotkich odcinkach) a jak bede sprzedawal to poiwem , ze mniej niz 10 potrzebuje :clap:
Opublikowano

ogólnie drodzy koledzy , ktoś sobie chce przetestować na nas start up-a, skopiował pomysł bo oczywiście polak tylko to najlepiej potrafi, zrobił na dzień dzisiejszy niezłe G. gdzie po wpisaniu mojego modelu auta wyskakuje zero. Kolego jeśli chcesz wrzucać jakiegoś start upa tutaj to najpierw go porządnie zrób a nie każesz wchodzić na stornie która jest mało kompetentna , chyba tylko po to żeby sobie wygenerować na niej ruch. Dla mnie pomysł martwy. Chyba ze najpierw uzupełnisz dane, dodasz coś czego nie maja inni i dopiero zaprosisz nas na stronę.

Pozdrawiam

Opublikowano

BZQ -

1. nie widze nic zlego w robieniu czegos co komus wychodzi dobrze

2. po twojej wypowiedzi mysle ze polak bardziej potrafi nazekac

3. nie wiem tez w jaki sposob mam pokazac jakis uzytkownikow twojego modelu auta skoro zaden w serwisie sie nie zarejestrowal - no chyba ze wolisz czytac seriwsy gdzie sa wpisane bzdurne dane (ja opieram sie tylko na tym co uzytkownik poda)

4. nikomu nie kaze na nic wchodzic

PawełH -

jezeli uwazasz ze tresc postu narusza regulamin poinformuj o tym stosownego moda, ja traktuje to nie jako reklame a jako zaproszenie do wspolnego tworzenia wiarygonej bazy

pozdrawiam

Opublikowano
...nie wiem tez w jaki sposob mam pokazac jakis uzytkownikow twojego modelu auta skoro zaden w serwisie sie nie zarejestrowal - no chyba ze wolisz czytac seriwsy gdzie sa wpisane bzdurne dane (ja opieram sie tylko na tym co uzytkownik poda)

Właśnie ze względu na tych użytkowników obawiam się o rzetelną wiedzę. Patrząc jakie forumowicze na rożnych forach podają spalania swoich samochodów i jeśli takie same będą podawać w waszym serwisie to wiedza na nim będzie się miała nijak do stanu faktycznego.

Ale życzę powodzenia może okaże się za rok lub kilka lat że się mylę.

Opublikowano

Patrząc jakie forumowicze na rożnych forach podają spalania swoich samochodów i jeśli takie same będą podawać w waszym serwisie to wiedza na nim będzie się miała nijak do stanu faktycznego. 

na niemieckiej stronie jakos ty wychodzi, zreszta nie wiem czy komus bedzie sie chcialo wklepywac co jakis czas nieprawidlowe spalania - bo po co ?

mam nadzieje ze nikt nie bedzie oszukiwal sam siebie

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
a jako zaproszenie do wspolnego tworzenia wiarygonej bazy

nie jestesmy w stanie wszystkiego weryfikowac, a nawet nie chcemy,

To albo jedno - albo drugie.

Jesli baza ma być wiarygodna to niestety będziecie musieli weryfikować dane.

To jeśli ja wpiszę iż np: "moje 3,0i spala w mieście 4,5L/100km - to będzie to ta wiarygodna baza???"

Pzdr,

P.S. Dla osób nie znających mojego samochodu podaję iż mam M54 2,2

Edytowane przez piotr2569
Opublikowano
jezeli bedzie 100 uzytkownikow 3.0i to twoje 4,5l nie bedzie wplywac na wynik ogolny, a zreszta po co mialbys wpisywac taki wynik ? czemu miloby to sluzyc ?
Opublikowano
jak masz pomysl jak weryfikowac czyjes spalania to z checia wyslucham

A możnaby np wykorzystać trochę działu matematyki zwanego statystyką oraz rachunkiem prawdopodobiństwa i wyliczyć sobie jakieś tam średnie dla danych modeli samochodów (oczywiście trzebaby mieć bazę próbek statystycznych) oraz wyliczyć sobie zakresy od MIN do MAX i takie próbki traktować jako PRAWDA a nie mieszczące się w zakresach jako FAŁSZ.

Tylko do tego potrzebny byłby stały nadzór nad tym co wprowadzają użytkownicy a póki co obserwując inne portale internetowe typu BAZA DANYCH odnoszę wrażenie iż nikt nad tym nie panuje.

Wystarczy wejść na znany wszystki portal NK, w którym pomiędzy normalnymi uzytkownikami mieści się kilkaset tysięcy konf fikcyjnych, które tylko i wyłacznie spowalniają pracę serwerów.

Dlatego napisałem na poczatku iż mam obawy iż portal wasz będzie wiarygodny.

Pozdrawiam

Opublikowano

calkiem mozliwe ze w przyszlosci wprowadzimy monitorowanie danych wpisywanych przez userow i na podstawie odchylki od sredniej wychwytywac podejrzane wpisy i moderowac

jezeli bedzie taka potrzeba to napewno bedziemy to sprawdzac

EDIT:

Od dziś aktywna jest opcja importu danych z pliku CSV, co oznacza możliwość łatwej migracji z niemieckiej konkurencyjnej strony

Opcja dostępna po kliknięciu w „statystyki” pojazdu

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pojawiło się parę nowości i zmian:

- doszło sumowanie kosztów które już wkrótce będzie bardziej szczegółowo pokazane

- pokazała się opcja "ulubione" - gdzie można dodać najbardziej interesujące nas pojazdy, albo autka znajomych

- po najechanie na sumę tankowania wyświetlana jest cena za litr

- podświetlanie linii w tabeli