Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam zamiar wymienić sprężyny w tyle.W związku z tym mam pytanie czy ktoś już to robił sam.Z tego co czytałem nie jest to trudne, ale nikt nie napisał jak się wymienia.Proszę o jakieś porady jak sie do tego zabrać.
Opublikowano
Piorun by to strzelił... :mrgreen: jeszcze parę miesięcy temu były chyba dwa tematy o wymianie sprężyn! Ktoś to kasuje czy coś? Tak samo z usuwaniem pisków w kierownicy :) Szkoda gadać...
:)
Opublikowano

Ja wymieniałem kiedyś sam przód i tył na niższe. Z przednimi jest więcej zachodu.Juz wam opisuje krok po kroku. Przynajmniej się postaram.

Dajmy na to że już jest koło zdjete i auto na lewarku, podkładamy coś pod wachacz tylko nie pod amortyzator. Opuszczamy auto z lewarka, odkręcamy chyba 17tką kluczem amortyzator od wachacza i auto lewarkiem do góry. Powoliaż sie podniesie z klocka który był pod wachaczem. Wachacz się wygnie na tyle na ile będzie mógł a sprężyna nie wyskoczy, później trzeba drążkiem wachacz w dół odciągnąć i wyciągnąć sprężynę. Łatwo nie wyjdzie, ale od góry jest lepiej ja demontować. I tó samo z włożeniem jej. Wachacz w dół drążkiem spręzynę opuszczamy auto na klocek na wachacz i dokręcamy amorek. Nie potrzebne są ściągacze.

Opublikowano

Witam kolegów. W swojej lali wymieniałem sprężyny na niższe.

Z przodu trzeba wymontować kolumnę (amortyzator i sprężynę ) z samochodu. trzy nakrętki pod maską na kielichu i bodajrze trzy na dole od zwrotnicy. potem ścisk do sprężyn , sciskamy spręzyne ,odkręcamy nakrętkę na trzpieniu amortyzatora na górze i gotowe.

Męczyłem sie trochę z tylnymi. bo nie ma możliwości bez demontażu wahacza by sprężyna wyszła w stanie rozprężonym. trzeba na uniesionym samochodzie i zdjętym kole, odkręcić amortyzator od tylnego dolnego wahacza by ten opadł jak najniżej i wtedy użyć łyżki lub jakiegoś łoma by wyjąć sprężyne naciskając ją z górnego jej gniazda. trochę akrobacji ale sie da. najlepiej robić to z kimś.

Pozdro

Opublikowano
Łatwo nie wyjdzie, ale od góry jest lepiej ja demontować.

Wyjdzie bardzo łatwo, tylko trzeba mocniej nacisnąć na wahacz jakąś dźwignią, najlepiej poprosić o to drugą osobę.

Opublikowano

No w dwi eosoby jest idealnie.

Witam kolegów. W swojej lali wymieniałem sprężyny na niższe.....

A jak obniżyłeś swoje auto? Bo ja wrzuciłem 40\40 i jest tak sobie. Myślałem o przodzie -50 i srócone amorki tylko nie wiem czy nie będzie za niski

Opublikowano

witam

obniżyłem tak jak kolega 40/40. i wydaje mi sie wystarczy bo zdarza sie w mieście o krawężniki haczyć. zmieniłem tylko sprężyny na czerwone.