Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do Was pytanie. Chcę kupić do swojej E36 316 komputer pokładowy. Mało się na nich znam, bo nigdy w karocy takowego nie miałem.

Zastanawiam się na co trzeba zwracać uwagę, dobierając komputer do modelu 316 ? Czy w ogóle warto się w to bawić. Jakie dostarcza informacje prócz tem. godziny i daty ? Czy wystarczy podpiąć go pod kostkę, jaką widziałem pod zabudową ?

Czu to po prostu zbędny bajer, który można pominąć ?

Proszę o sugestie.

Z góry dziękuje

Opublikowano

W E36 masz kilka rodzajów komputerów np: 7 przyciskowy, 11 i 18.

Ten mały 7 przyciskowy pokazuje w sumie tylko godzinę/datę i temperaturę na zewnatrz. Z tego co wiem to w tym przypadku musisz miec tylko podłączony kabelek od termometru który siedzi we wlocie powietrza po stronie kierowcy. Ale jeśli masz wersję bez kompa to w ogóle termomertu chyba nie ma (poprawcie mnie jesli sie mylę).

Komp większy czyli 11 przyciskowy ma większy wyświetlacz i tam pokazywane są już pełne komunikaty. Dodatkowo jest funkcja CHECK CONTROL gdzie czujniki mówią Ci o spalonej żarówce czy o niskim poziomie jakiegos płynu.

Pełny komputer 18 przyciskowy ma już funkcje spalania i zasięgu.

No ale zainstalowanie takiego komputerka 11 czy 18 przyciskowego to już trochę zabawy.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'