Skocz do zawartości

Ciekawe pytanie o ET felgi w E36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dosyć ciekawe pytanie o ET felg w E36 z normalnym zawieszeniem - jakie powinno być ET felg 15 lub 16 cali by koła dochodziły równo do obrysu auta ? Patrzac np. z tylu kolo jest na rowni z błotnikiem.

Chciałbym użyć opon o szerokości od 205 do 215, wysokość 60 do 65, wzór felg jaki sobie upatrzylem jest szprychowy (jesli to ma jakies znaczenie), co w takim klimacie byscie polecili do touringa?

Opublikowano
bardzo wazna rzeczą jest tez szerokosc felgi......wtedy mozna cos wiecej powiedziec

Hmm....... wlasnie dlatego napisalem o rozmiarach opon - chce standardowa felge, tylko nie wiem jakie ET ma miec do uzyskania zamierzonego efektu :)

Szerokosc standardowa to chyba 7J czy 7,5J ? Aktualnie mam tylko 15" stalowe i z nich nic nie przeczytam, a są "fabrycznie" głęboko osadzone.

Opublikowano
Oryginalnie byly chyba 6,5 cala stalowki i mialy ET47, 7 cali tez ma ET47, ja obecnie mam 7 cali ET30 i pasuja bez problemu...
Opublikowano

Originalne 7" ET47 - są dość głęboko osadzone - tak polonezowato :) - mam takie na zimę.

Jeżeli cały czas mówimy o 7", to żeby były równiutko z błotnikiem, ET musi być ok 30-35 - niższego nie polecam, bo już 35 niektórym obciera - jak tak patrzę po swoim, to przy oponie 205 (bo to też ma tu znaczenie - szersza może się już nie mieścić) i ET 35, na standardowym zawieszeniu, jeszcze jest trochę miejsca (czyli ET30 jeszcze wejdzie), ale koło optycznie jest już równo z nadwoziem.

Opublikowano

Ponieważ to jest Touring i czasami mam coś cięższego załadowanego, chociaż sporadycznie to wole miec jednak zapas miejsca, wiec co proponujecie w wymiarze 16cali, szerokosci 205, ET od 30 do 35 ? I dalej zalezy mi na tym ładnym obrysie , by koła nie wychodziły poza błotnik a także żeby nie były zbyt schowane.

Za pol roku wybieram sie z rodzina do Grecji , zreszta po to zostal zmieniony sedan na kombi, i bede mial 3,5 osoby na pokladzie + bagaznik zapakowany.

PS. Znalazlem kola o ET35 , tyle ze 17' na oponach 45 i napewno chcialby je zmienic na wyzsze, ale obawiam sie ze nie wejda do E36 w takiej wersji.

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=505900485&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

Nie ma przypadkiem jakiegos kalkulatora do E36 jakie kola mozna wsadzac? :)

Opublikowano

Nie ma takiego kalkulatora, bo to też jest trudne do obliczenia - możesz mieć kalkulator na średnicę felgi i wysokość opony. Więcej jak 225 do E36 nie powinno się dawać.

O tym luzie u mnie to pisałem przy obciążeniu - kiedy koło chowa się w błotnik - jest trochę przerwy (tył) - generalnie przy tak skrajnych wartościach powinno się przymierzyć - bo ktoś powie, że nie obciera - i faktycznie założy się i będzie ok, ale przy większym skręcie, czy doładowaniu zahaczy o błotnik - niektórzy tak jeżdżą i im nie przeszkadza.

Rzuć okiem na zdjęcia mojej beemki - ET35 przy oponie 205 i feldze 15" - możesz ocenić, czy takie ustawienie koła do karoserii ci odpowiada, czy chcesz szerzej.