Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad kupnem modelu E30 318is/320i, bądź E36 318is/318ti/320i.

Który z modeli jest tańszy w utrzymaniu? Nie chodzi mi tu a samo zużycie paliwa, ale o np. dostępność części, koszty napraw itp. No i który jest solidniejszy? Na forum czytałem opinię, że dobrze utrzymana E30 jest bardziej niezawodna od E36 :think:

PzdR!

Opublikowano

O dostępnośc części nie masz się co martwic w obu modelach :wink:

Na pewno częsci będą tańsze do E30 choc nie zawsze.

Ja z kolei czytałem że im nowszy model tym wykonanie gorsze :?

Może napisz jaką kwotą dysponujesz na kupno auta na dobry początek :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
W e30 zawieszenie z przodu to prawie to samo co e36.Tył w e36 jest bardziej skomplikowany i drozszy w naprawach.Łatwiej o części do e36 przynajmniej w mojej okolicy(chodzi o używki).Moje poprzednie e30 miło wspominam,nie było z nim duzo problemów.W obecnym e36 trochę więcej się dzieje ale dwa razy więcej jeżdżę.Zależy jak trafisz.Powodzenia w szukaniu :cool2:
Opublikowano
Tak jak pisza koledzy wyzej.E30 to legenda.W opini wielu uzytkownikow jest samochodem solidniejszym od E36.Wedlug mnie oba sa swietnymi samochodami.Jesli moge cos doradzic to polecam szukac ISa(chyba ze zalezy Ci na brzmieniu R6).Sercem jestem przy E30 ale latwiej bedzie chyba znalesc E36 w przyzwoitym stanie.Duzo tez zalezy od tego jaka kwota dysponujesz.
Opublikowano
Ja mam E30 M20B20 z 1989roku i E36 M50B20 vanos (żony) z 1994roku i jeśli chodzi o np: wnętrze to w E30 cisza a w E36 trzeszczy ale ja ze swoim E30 mam same problemy ( mam je 2 lata) a E36 żony chodzi i spisuje sie idealnie ( mamy ją 3 lata), ale przenigdy nie zamieniłbym E30 na E36.
Rysiek
Opublikowano
Może napisz jaką kwotą dysponujesz na kupno auta na dobry początek :wink:

Mam do dysozycji okło 10 tys. :D

Dlatego tak się gryzę, kupować E30 czy E36. Z jednej strony E36 nowsze, z drugiej po zakupie E30, zostało by jeszcze trochę na ewentulane dopieszczenie autka. Ale znaleźdź E30 w dobrym stanie to cud.... .

Opublikowano

Mialem e30 320i i powiem ,ze to super auto. Bardzo sie do niego przywiazalem. Teraz jezdze e36 325i i tez jestem bardzo zadowolony.

Na rynku jest sporo "zlomu" i trzeba uwaznie wybierac. Ja za swoja e36 krecilem sie po calym kraju 3 miesiace hehe, ale bylo warto :D. Ja polecam jednak e36, bo jest mlodsze i nowoczesniejsze. No chyba, ze trafi ci sie zadbane e30, ale na rynku jest takich malo. Co do silnikow to ja bym bral tylko R6, ale to kwestia gustu.

Co do czesci to w obu modelach nie ma problemu. Na rynku jest sporo uzywek ale sa tez nowe.

Powodzenia w szukaniu Beciwka :D

Pozdrawiam

Smykoo

Było: e30 320i & e36 325i

Opublikowano
Powodzenia w szukaniu Beciwka :D

Dzięki wielkie!! Szczęście się przyda!! :cool2:

A tak poza tym, ile pali motor w E30 325i??? Da radę w mieście zmieścić się w 10 l ?? :mrgreen:

Opublikowano

e30 320i palilo mi w miescie kolo 11,5-12,5.

e36 325i pali 12,5-13,5.

Oczywiscie przy spokojnej jezdzie :)

Nie ma takie opcji , zeby spalic 10l w miescie i nie wierz komus kto mowi ,ze to mozliwe. Silniki R6 musza swoje spalic. Ale w trasie juz jest znacznie lepiej, bo e36 spala mi tak w granicach 7,5-8,5 litra.

Pozdrawiam

Smykoo

Opublikowano
e30 320i palilo mi w miescie kolo 11,5-12,5.

e36 325i pali 12,5-13,5.

To dużo zaoszczędzę na kupnie E30 318is?? Czytałem na forum, że motor w ISie też lubi swoje wypić, a jako że jest bardziej wysilony, to z reguły jest w gorszym stanie :think: :think:

Opublikowano
Dobrego 318is bedzie ciezko znalezc. Z tego co czytalem to faktycznie pali troche mniej niz 320 i podobno bardzo przyjemnie chodzi. Ma troche lepsze osiagi od 320i.

Pozdrawiam

Smykoo

Opublikowano

To co byście doradzili??

http://otomoto.pl/bmw-318-is-140-km-stan-tech-bdb-C7274251.html

czy

http://otomoto.pl/bmw-325-C6889666.html

Najgorszy w ISie jest jak na mój gust kolorek. No i ta blacha pod sprzęgłem... . 325i jest zadbany, ale od roku nie jeździ, no i przez 3 miechy miał gaz (butla wywalona). Za to prezentuje się najlepiej.

(Wiem że to nie temat do oglądania autek, ale nie chcę robić śmietnika w dziale oglądnij mi autko ;) )

Opublikowano
Is jest znacznie ekonomiczniejszy niż 2.0.Mi w e36 palił 9 l benzyny w mieście.W e30 naprawde daje radę.Cięzko znależć dobre 1.8is.To czerwone odpada,padaka na maxa!za dobrego iesa w tej budzie bedziesz musiał wybulić ok 6 tyś.Może coś z niemiec?choć tam też mało igiełek zostało.To 2.5 znacznie ładniejsze,tylko w starszej budzie z wąską lampą z tyłu.