Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, dzisiaj mam wyslac kurierem DHL silnik 2.0 m20 i musze podac kurierowi wage paczki, nie mam pojecia ile moze wazyc ten silnik z osprzętem tj uzbrojony pompa wspomagania, kolektory dolotowy, alternator itp... Wie ktos moze orientacyjnie ile to moze wazyc? pozdrawiam
Opublikowano
Suchy (bez płynów i osprzętu) m20 waży ok. 117 kg, więc dolicz do tego jeszcze alternator, kolektory itp duperelki. całość powinna się zamknąć w 140-150 kg.
Opublikowano
Zrobilem największa głupote jaka moglem zrobic, wyslalem silnik z olejem, a podczas przejazdzki z kurierem zaczal mi opowiadac o tym jak ktos wyslal silnik z olejem i potem placil 3tys. za sprzątanie. Ale moze sie nie rozwali :)
Opublikowano
Koleś wpisał wage 180kg, w 3 ledwo go podnieslismy ale ten dziadek to nie wiem czy mial w ogole jakis wkład w to podnoszenie, no ale licze ze w 3. Naprawde ciezko było. Nie znam ceny, odległośc jakies 300km, niedługo bede wiedzial jak bedzie okres rozliczeniowy to przyjdzie rachunek, bo moj wujek ma podpisana umowe z DHL i raz w miesiacu sie rozliczają. Jak bede wiedzial to uzupelnie post
Opublikowano

więc tak, waga + odległość to 292zł netto + ubezpiecznie nie wiem czy bylo ale jak bylo 2zł netto + jeslo wliczany był element niestandardowy dodatkowe 98zł netto, czyli naliczając bez niestandardu to:

292 - podstawa

292 x 4% = 11,68 = opłata paliwowa (jak pracowałem była 4%)

2zł - ubezpiecznie

oczywiście bez pobrania

-----------------------------

305,68 * 22% (vat) = 372,93 PLN

Z niestandardem:

292 - podstawa

292 x 4% = 11,68 = opłata paliwowa (jak pracowałem była 4%)

98zł - niestandard (wystaje poza palete,ma niereguralne kształty, oznacznia typu ostroznie, szkoło itp)

2zł - ubezpiecznie

oczywiście bez pobrania

------------------------------

373,68 * 22% = 455,89 PLN

Do tego każda podpisana umowa ma jakieś tam upusty, nie wiem ile ma jego wujek ale cena moze byc nawet o 50% mniejsza, a jesli by dopisac tu pobranie to dodatkowa opłata 6,50 + 1% pobrania (netto)

P.S. Juz mi sie nie chce liczyc ale podstawa to 293 to wyjdzie z pare zł wiecej :P

BMW for fun
Opublikowano

Tutaj macie:

Cennik usług firmy DHL

strona 4 - paczki do 31,5kg (tabela ilość paczek + waga - ostatnia na stronie tabelka, wyższe oznaczają doręczenia do godziny 9 i do 12) i do tego wyjaśnienie opłat dodatkowych na stronie 5

strona 8 - przesyłki powyżej 31,5kg (tabelka waga + odległość) i na stronie 9 usługi dodatkowe to tych przesyłek.

Od podstawowej opłaty liczymy 4% opłaty paliwowej, następnie dodajemy czy to ubezpieczenie, czy mamy jakieś pobranie czy tez jakiś nie standard i na samym końcu liczymy 22% vatu i wychodzi cena, wszystko opisane wystarczy poczytać :)

BMW for fun
Opublikowano
silnik juz idzie 3 dni robocze...zaczynam sie denerwowac

niemożliwe, najdalej paczka na palecie może iść do 2dni roboczych na niektóre kody pocztowe,masz nr listu zadzwoń na 0-801-345-345 powiedz jak sprawa stoi i co się dzieje z paczka, może być tak ze jak mówiłeś nie wszystkie płyny wyssałeś i mogło się coś wylać i kurier ma prawo takiej paczki nie rozwieźć tylko poinformować odbiorce ze jest ona w magazynie i poprosić o odbiór osobisty... nie wiem po jakim czasie ale ona do Ciebie wróci... (chyba 2 tyg)

BMW for fun
  • 1 miesiąc temu...