Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziwna sprawa.. mam 316i '92 i podobno moja wersja nie ma ABSu ale jednak przypadkowo w warsztacie zobaczyłem, że komputer sterownik ABSu jest zamontowany, 2 czujniki pod maską też są (takie 2 pomarańczowe) Ale podczas hamowanie nie czuję, żebym miał ABS i podczas zapłonu nie widzę kontrolki ABS.

Może to błaha sprawa..

Ale jak jest w końcu mam ten ABS, tylko np niesprawny, czy niemam(to po co komputer sterujący do ABS)

Proszę o pomoc ;)

pozdrawiam.

Opublikowano
te czujniki pod maska są od poduszki pow. czujniki abs-u są przy kazdym kole i od spodu je zobaczysz. Moze jakiś "uczciwy" sprzedawca odłaczył kontrolke, to zawsze tansze niz jego naprawa :D
Opublikowano
Witam.

Dziwna sprawa.. mam 316i '92 i podobno moja wersja nie ma ABSu ale jednak przypadkowo w warsztacie zobaczyłem, że komputer sterownik ABSu jest zamontowany, 2 czujniki pod maską też są (takie 2 pomarańczowe) Ale podczas hamowanie nie czuję, żebym miał ABS i podczas zapłonu nie widzę kontrolki ABS.

Może to błaha sprawa..

Ale jak jest w końcu mam ten ABS, tylko np niesprawny, czy niemam(to po co komputer sterujący do ABS)

Proszę o pomoc ;)

pozdrawiam.

sprawdź czy masz pompę od ABS pod maską, zrób test zegarów aby zobaczyć jakie kontrolki nie świecą, sprawdź czy masz czujniki od ABS przy kołach, zahamuj mocno na sliskiej nawierzchni ( droga posypana piaskiem, oblodzona - sprawdź czy pulsuje pod nogą. Nie da się tego nie usłyszeć w E36 ani nie poczuć.)/

pzdr,

Opublikowano

a gdzie jest ta pompa od ABS tj obok czego ona jest pod maską i jak wygląda.

Jak zrobić test zegarów? ;)

podczas hamowania nic nie pulsuje :/

Opublikowano
a gdzie jest ta pompa od ABS tj obok czego ona jest pod maską i jak wygląda

Powinna być pod maską w E36 jest niedaleko pompy hamulcowej - jak wygląda - hmmm

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//static.bmwfans.info/images/epc/NDU2OV9w.png

Jak zrobić test zegarów? ;)

W 36 wciskasz guzik od kilometrów dziennych i przekręcasz kluczyk w stacyjce w pozycję 1.

podczas hamowania nic nie pulsuje :/

To albo nie masz ABSu albo masz niesprawny układ - sterowanie, pompa, czujniki, przekaźnik etc...