Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

zamierzam wymienic oleje w skrzyni biegów oraz w moście - i teraz pytanko:

ile normalnie wchodzi oleju do mostu i skrzyni- czy po 1 litrze starczy?

pozdrawiam

316i E36 M40 1992r.

Opublikowano

Nie podajesz jaką masz skrzynię manuala czy automat ;)

Ale pewnie manual - 1.1l do skrzyni i tyle samo do mostu.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

dzięki za zainteresowanie:-)

tak- mam skrzynkę manual....

1.1 powiadasz...kurcze trza zatem kupić nastepny litr oleju.... :|

pozdrawiam[/i]

Opublikowano
Kup sobie 3l (i tak nie masz wyboru) - będziesz miał na ewentulane dolewki oraz ewentualnie do następnej wymiany :)

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

tak tak..teraz masz rację...z tym że już kupilem po litrze :doh:

no trudno...zycie..na przyszlość już będę wiedział

kupiłem inny olej do mostu i skrzynki....dlatego po litrze:-)

pozdrawiam i dzięki

Opublikowano

Nie traktuj tego jako dobrą radę ;)

Zlej olej, zalej tym 1 litrem, a to co braknie dolej tego starego i tak 90% będzie nowego oleju ;) Albo inaczej - wlej ten 1l - może się okaże, ze akurat go starczy ...

Choć osobiście to bym jednak dokupił po następnym litrze.

Zaraz zostane pewnie skrytykowany :D (a może nie ...)

Ale pisze tak, bo mosty i skrzynie manualne, nie są takie wrażliwe na klasę oleju - niektórzy przejeżdzają po 200 tys. bez wymiany oleju i jest OK (i jeszcze sie dziwią, że się olej wymienia ;))

Stronka

Opublikowano

no w sumie tak też można....ok zobaczę. PS. jeszcze pytanko- napewno lamerskie dla Was fachowców :) za co z góry przepraszam

czy można to zrobić samemu?- tzn kanałi jechana...czy może jest kijowe dojście do śrób spustowych....wiecie..jakies węzyki specjalne czy coś...może trzeba coś wyciągać...- jelsi tak to oddaje to mechaniora..

pozdrawiam

Opublikowano

Jesli chodzi o spuszczenie oleju nie ma problemu z mostu bez przeszkod jesli masz na tyle wysoki tyl aby sie wsunac.

Skrzynia biegow spuszczenie ok nie ma problemu bo sruba jest na dole dobrze sie wsuniesz i odkrecisz.

Jesli chodzi o napelnienie tylni most bez problemow ja osobiscie mam wezyk gumowy ( waz ) zaciagam olej z butelki i pozniej dobry wydech i juz gotowe !

Skrzynia juz troszke ciezej nie obejdzie sie bez podniesienia auta aby odkrecic srube ktora jest z boku skrzyni do wlewu oleju i zarazem do spr poziomu.

Osobiscie podnosze lewarkiem podstawiam koziolka i naprzod :D

Wlewam troszke wiecej jakies 1200 ml i opuszczam auto i sam sie zrobi poziom bo wyleci nadmiar.Pozniej ponownie auto w gore aby zakrecic korek i gotowe.

Moze troszke czasu to zajmuje ale lubie zadbac sam a poza tym to przyjemnosc dla mnie :D

A tak na marginesie za wymiane oleju w moscie i skrzyni 40 € a serwisie BMW 60 € + vat to juz lekka przesada :duh:

Pozdrawiam !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano

Tutaj masz linka - wpisz ostatnie 7 vin i masz ile płynów wchodzi:

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

Do skrzyni ATF - albo dextron II albo III - nie wiem dokładnie jaki do twojego

a do mostu np Castrola o specyfikacji SAFX-O albo samo SAFX - tez nie wiem za bardzo jaki do twojego :) - sprawdz na stronie Castrola - tam mają opcję sprawdzenia jaki iż do BMW zalecany jest właśnie Castrol.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Kiedy powinno się wymienić olej w skrzyni i w moście. Auto ma 130tys a nie wiem czy poprzedni właściciel coś wymieniał?

-jaki ewentualny kosz wymiany?

Dzięki

Opublikowano

ja wymienialem teraz olej w moscie kosztowalo mnie to okolo 40 PLN :) jesli chodzi co ile to wydaje mi sie ze przy inspekcji II czyli co 40 tyś km ale moge sie myslić ???

a olej w sktrzni wymienilem zaraz po zakupie auta podonie jak swiece olej w silniku hamulcowy, chłodzacy, filtry i inne to bylo w we wrzesniu 2004 i olej do skrzni kosztowal mnie wtedy (MOBIL ATF 220 Dexron II - 1litr) 25 zyla a wymiana 10 zyla

>>> PRYMUS <<<

BMW Klub POLSKA

==================================

Always look on the bright side of drive & wife :)

http://img182.imageshack.us/img182/295/podpisforum3ru.jpg

Opublikowano
Olej w dyfrze i skrzyni wymienia się przy inspection II, potem można śmigać nawet 300 000 km bez wymiany, jeśli niema wycieków. Znam przypadki, że po kolejnych wymianach oleju dyfer stawał się coraz głośniejszy!
Opublikowano
Olej w dyfrze i skrzyni wymienia się przy inspection II, potem można śmigać nawet 300 000 km bez wymiany, jeśli niema wycieków. Znam przypadki, że po kolejnych wymianach oleju dyfer stawał się coraz głośniejszy!

Chyba 30 tys ;)

Oleje w moście i skrzyni manualnej (w automacie już było wiele dyskusji itd. ...) wymienia się w większości przypadków przy inspekcji II, czyli co ok. 50-80 tys. km. (tych starszych niż mniej więcej lata 90-92).Praktycznie we wszystkich samochodach (mówię teraz o innych niż BMW) wymiany są co 30-80 tys. km, choć w nowszych samochodach wymiana oleju szczególnie w skrzyni biegów często jest ustalana dopiero co np. 100 tys.km. lub lifetime. Np wszystkie (chyba ...) E46 i wiele E39 i E38 nawet w manualach mają olej lifetime także w mostach.

Aby nie namieszać - przy BMW starszych niż '90-92 praktycznie w 99% przypadków wymiany oleju się przeprowadza co 50-80 tys km, przy samochodach po '98 w większości przypadków stosowane są oleje lifetime ... Pomiędzy 90-98 to juz jest różnie - pierwsze oleje lifetime wprowadzano w skrzyniach automatycznych (systematycznie od ok. '92 w V8, potem inne silniki), potem zaczęto stosować w manualach i mostach.

Stronka

Opublikowano

tydzien temu wymienialem olej w skrzyni i moscie, z tego co pamietam do skrzyni poszedl MOBIL ATF. Za obie wymiany zaplacilem 20 zł + 70 zł za plyny. Bylem w ASO to gość mi powiedział że litr płynu do skrzyni kosztuje ok 100 więc musialem zrezygnować.

Teraz mam spokój na długo biorąć pod uwgę, że miesięcznie nie robie wiecej niż 700 km.

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
... Bylem w ASO to gość mi powiedział że litr płynu do skrzyni kosztuje ok 100 więc musialem zrezygnować.

...

Bo Ci najprawdopodobnie policzył olej typu lifetime, bo on jest w takiej cenie ... "Zwykły" olej (który zapewne wlałeś) w ASO kosztuje nieciałe 50zł/1l

W olejach do skrzyń i mostów łatwo się pogubić ...

Stronka

Opublikowano
... Bylem w ASO to gość mi powiedział że litr płynu do skrzyni kosztuje ok 100 więc musialem zrezygnować.

...

Bo Ci najprawdopodobnie policzył olej typu lifetime, bo on jest w takiej cenie ... "Zwykły" olej (który zapewne wlałeś) w ASO kosztuje nieciałe 50zł/1l

W olejach do skrzyń i mostów łatwo się pogubić ...

Miałem tekie odczucie, że chcą mi sprzedać jak najdrożej. Ogólnie atmosfera w ASO pod Rzszowem nie jest zbyt miła. W inych sklepach okazują większe zainteresowanie.

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.