Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od jakiś dwu dni w moim aucie dziwnie zachowują się obroty silnika .Posiadam bmw e-46 320d z 2001 r ,w aucie na wolnych obrotach na ok 1s spadają obroty i zaraz wracają do normalnego trybu i tak co kilka chwil ,w czasie jazdy czuć szarpanie to znaczy jak wcisnę gaz auto jakby zaczyna ciągnąć za chwilę spadek mocy na dosłownie 1s i znowu ciąnie ,traci moc i znowu ciągnie W sierpniu po zakupie auta wymieniłłem filtry powietrza i paliwa niestety firmy filtron .Dopiero po zamontowaniu doczytałem się że filtron jest niebardzo do bmw .Czy przyczyną mojego problemu może byś filtr .
Opublikowano
doczytałem się że filtron jest niebardzo do bmw .Czy przyczyną mojego problemu może byś filtr .

A gdzie to doczytałeś??? Jakiś konkret czy tylko JEDNA BABA DRUGIEJ BABIE??

Ja zakładam filtrona i żadnych ubocznych efektów nie widzę.

Pzdr,

Opublikowano
Dodam tylko że obroty nie spadają do zera tylko o jakieś 100 wygląda to jakby coś nagle obciążyło silnik ,podobnie jak podczas włączania klimatronika. Dziwne że podczas jazdy szarpie .Co do filtrona czytałem gdzieś na forum .
Opublikowano

Nie ważne kiedy zmieniałeś filtry, tylko ile na nich przejechałeś...

Ja bym na początek zmienił obydwa filtry.Miałem podobne objawy i sprawcą był filtr paliwa totalnie zasyfiony pomimo tego, że miał dopiero ok.5000 km.

Pozdrawiam.Nitaka

Opublikowano

Witam.

Napewno to nie będzie wina filtra powietrza ani innego, a już napewno nie jest to zależne od producenta tegoż filttra :).

"Falowanie" obrotów jest spowodowane pracą zaworu EGR. Najprawdopodobniej jest on zanieczyszczony i należałoby go wyczyścić co nie jest problemem (poszukać - było na forum).

Drugą przyczyną, która może powowodować "falowanie", może być niewłaściwe funkcjonowanie zaworów sterujących (elektromagnetycznych) pracą zaworu EGR lub pracą turbiny. Konkretnie, chodzi tu o małe filtry powietrza na nich zamontowane. Filtry te, wystrczy wyczyścić (nie trzeba nic wymieniać - wymontownie ich nie jest problemem, było na forum).

Objawy "falowania" obrotów o których piszesz, ewidentenie wskazują na w.w. przyczyny.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam.

Napewno to nie będzie wina filtra powietrza ani innego, a już napewno nie jest to zależne od producenta tegoż filttra :).

"Falowanie" obrotów jest spowodowane pracą zaworu EGR. Najprawdopodobniej jest on zanieczyszczony i należałoby go wyczyścić co nie jest problemem (poszukać - było na forum).

Drugą przyczyną, która może powowodować "falowanie", może być niewłaściwe funkcjonowanie zaworów sterujących (elektromagnetycznych) pracą zaworu EGR lub pracą turbiny. Konkretnie, chodzi tu o małe filtry powietrza na nich zamontowane. Filtry te, wystrczy wyczyścić (nie trzeba nic wymieniać - wymontownie ich nie jest problemem, było na forum).

Objawy "falowania" obrotów o których piszesz, ewidentenie wskazują na w.w. przyczyny.

Pozdrawiam.

Sory ale nie mogę znaleźć porad jak to wyczyścić i gdzie te filterki są ,nie wiem gdzie jest egr ,nie chcę czegoś schrzanić .Proszę o pomoc .Na 17 jestem ustawiony na diagnostykę komputerem :modlitwa: O dziwo spadek obrotów jest w równych odstępach czasu .Spadek 5 sek przerwy i znowu cykl powtarza się .

Opublikowano
Zrób tak jak pisze jochal, oraz moze być jeszcze jedna rzecz ponieważ ja tez miałem taki sam problem , a była nim zamontowana przepływka firmy MTM. Po wymianie na orginalna falowanie co jakiś czas znikło. :D
Opublikowano
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=57469&postdays=0&postorder=asc&highlight=egr&start=0

- tu jest troche na ten temat napisane, chociaż zdjęcia niektóre już są nieaktywne.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=68289&highlight=

- tu też jest troche

:search:

Dzięki już wiem gdzie jest egr ,a ma ktoś opisy gdzie znaleźć i jak wymontować zawory sterujące pracą egr i turbiny chodzi o czyszcenie tych filterków na elektrozaworach .

Opublikowano
A co powiedział komputer?

Zainteresowany Nitaka

Komputer nic nie stwierdził ,znalazł jeden błąd jakiegoś ogrzewania dodatkowego ,jeden błąd poduszek i więcej nic czysto .

Opublikowano

Czyli żadnych zapisanych błędów mogących wyjaśnić falowanie obrotów.Baardzo częsty błąd podgrzewacza (chyba, że masz webasto), o poduchach lepiej nic nie mówić...

Jeśli dodatkowo nie masz problemów z przyspieszaniem, wskazówka ekonomizera na 4-ce wychyla się do końca i nie zostawiasz za soba czarnych bąków, to wymień filtr paliwa i jest duża szansa, że problem zniknie. A jeśli ostatnio jeżdziłeś na rezerwie, to na pewno zniknie.

Pozdrawiam.Nitaka

Opublikowano
Czyli żadnych zapisanych błędów mogących wyjaśnić falowanie obrotów.Baardzo częsty błąd podgrzewacza (chyba, że masz webasto), o poduchach lepiej nic nie mówić...

Jeśli dodatkowo nie masz problemów z przyspieszaniem, wskazówka ekonomizera na 4-ce wychyla się do końca i nie zostawiasz za soba czarnych bąków, to wymień filtr paliwa i jest duża szansa, że problem zniknie. A jeśli ostatnio jeżdziłeś na rezerwie, to na pewno zniknie.

Pozdrawiam.Nitaka

Mam podgrzewane fotele .Ale gość jeszcze mi podpowiedział że może to być jakieś dziwne paliwo .Na tym co mam teraz jeździłem od pełnego baku obecnie mam ćwiartkę zbiornika .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pozdrawiam.Nitaka

Niestety wymiana filtra paliwa nic nie dała :evil: dodatkowo zuważyłem że czasami auto stojąc na luzie ma dziwne zachowanie obroty spadają na parę chwil jakby coś obciążyło silnik potem samo ustaje .

Opublikowano

Szkoda :cry: problem byłby rozwiązany tanim kosztem. A nie widzisz jakiejś zależności pomiędzy falowaniem obrotów a np. załączaniem się kompresora klimatyzacji lub większym obciążeniem silnika spowodowanym włączeniem ogrzewaniem na maksa ??

Kiedy ja walczyłem ze skokami wskazówki obrotomierza jedną z rzeczy które mi podpowiadano była przycinajaca się rolka napędzająca klimatyzacje.

Trzymam kciuki.Pozdrawiam.Nitaka

Opublikowano
witam tez mam problem z obrotami.poczatkowo falowały tylko na zimnym silniku ale teraz widze ze na ciepłym jest podobnie. dzisiaj wymieniłem filter paliwa bo był zasyfiony mam nadzieje ze cos sie zmieni.
Opublikowano
i jeszce jedna sprawa: po właczenu silnika zapala mi sie kontrolka od oleju ale pali sie na pomarańczowo przez jakies 5s. i gasnie.Dzieje sie tak po kzdym odpaleniu silnika.Czy miał ktos takie zdarzenie?????? :?:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Koledzy dziwna sprawa byłem dziś ponownie na komputerze i od wczoraj pojawił się błąd przepływomierza ,odpiąłem z przepływki zasilanie samochód przestał falować obrotami .Następnie wsadziliśmy nową przepływkę firmy auto-log podłączyliśmy falowania brak przepływ odczytany na komputerze w granicy 8-10 ,następnie zamiana spowrotem na przepływkę niby uszkodzoną pojawił się błąd ,błąd skasowany uruchomiliśmy auto przepływ na uszkodzonej przepływce skakał od 8 do 16 .Wpieliśmy ponownie przepływkę nową przepływ na stałym poziomie 9 ,wkładamy po raz następny starą przepływkę znowy przepływ na poziomie 9 brak falowania obrotów .Ostatnia próba z uszkodzoną i nową przepływką wykonana na ciepłym silniku temperatura 89 stopni .Ostatecznie zaostawiłem na próbę nową przepływkę bo gość stawia jeszcze na czujnik temperatury że niby w czasie dogrzewania coś może błędnie odczytywać .Co o tym sądzicie o czym mogą świadczyć takie objawy ???