Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Około 6 mc wstecz miałem wymieniany pasek sprężarki klimatyzacji i po 3 mce usłyszałem jakies skrzypienie, po licznych próbach okazuje się że jest to pasek sprężarki klimatyzacji. Pytanie brzmi jak można go wyregulować?
LW
Opublikowano
Jeśli chodzi o skrzypienie to myślę że to rolka się zaciera albo sama sprężarka. Regulacji samego paska niema, jest chyba tylko napinacz.
Opublikowano

dokładnie wczoraj zmieniałem napinacz paska klimy

http://bmwfans.info/original/E39/Lim/530d-M57/ECE/L/A/1999/03/mg-11/ill-11_3576/

objawem było piszczenie skrzypienie paska

W moim przypadku wyrobiła się tulejka w w/w linku na schemacie nr 6 i 5 do tego na ramieniu nr 2 też się wyrobiło co w rezultacie skosiło napinacz względem paska(rolka nie była ustawiona liniowo względem paska) i piszczało

napinacz na schemacie nr 3 kupiłem nowy, tulejkę dotoczyłem u ślusarza a wyrobienie na ramieniu napawałem i oszlifowałem na wymiar po tych zabiegach wszystko jest ok napinacz jest ustawiony liniowo względem paska :D i nie piszczy

rozbierz napinacz sprawdź rolkę czy już nie siada dodatkowo posprawdzaj tulejki i sam napinacz