Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli moge coś wtrącić od siebie. to ja ci proponuje zainwestować w jakąś niedrogą skrzynie i wzmaka.... Są bardzo dobre i niedrogie skrzynie MAGNATA bodajże seria 350 i kosztuje ona coś koło 400zł...

Jest to głośnik 480Wattowy więc gra ładnie (gwarantuje bo miałem)

Do tego wzmacniacz kupisz sobie jakiś za 300 zł nawet używany (wystarczy 200watt) Radio mówisz że zamówiłeś już więc domyślam się że jest ono dość dobre więc powinno mieć wyjście na wzmaka (najlepiej SUB) Wszystko wżucisz podłączysz i będzie git.....

Głśniki seryjne "HARCZĄ" ci dlatego że męczysz je basem więc na radyjku upuścisz troszeczke z Bassu a podkręcisz sobie wzmaka...

Gwarantuje ci że będziesz zadowolony........ I nie bedziesz chciał kombinować z resztą..... a nawet jeżeli to tylko jakieś Elipsy na tył (można zamocować bez przejścówki)

Powodzenia.....

Opublikowano

Jestem trochę spózniony z tematem ale dopiero sie zarejestrowałem. Mam tez podobny problem z poleprzeniem nagłośnienia w mojej e-36.Mam radio Mediona ale jak dam pod maxa głos to charczą głośniki-pewnie są za słabe. Chciałem wymienić głośniki pod nogi na leprze np 130m Hertza lub JBL GTO, proszę was bardzo o radę czy to coś zmieni w jakości dzwięku??i czy sam dam radę je podpiąć?. Jeden macher od car audio powiedział mi dziś, że to nic nie zmieni i że będą grały gożej niż te orginalne :cry: zgarbiłem sie dość mocno na jego diagnoze i opuściłem garaż z głową w ramionach.

Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano

jesli chcesz uzyskac dobry dzwiek do właduj skrzynie+wzmacniacz do bagaznika nie bedziesz musiał męczyć tych głosników w srodku auta wielkim bassem i wtedy też przestana charczec.Z zamontowaniem głosnikow sam sobie spokojnie poradzisz,wyciagasz stare podpinasz nowe ale moim zdaniem nie ma sensu kupować lepszych,BMW ma originalnie dobry sprzęt zamontowany.Druga sprawa posprawdzaj ustawienia w radiu i sprawdz czy jakieś plastiki nie drgają.

Ps kazdy głosnik bedzie charczał jak go dasz na maksa :duh: ,kup lepsze radio bo Medion nie jest zbyt dobry :nienie:

Opublikowano
Mam radio Mediona ale jak dam pod maxa głos to charczą głośniki-pewnie są za słabe. Chciałem wymienić głośniki pod nogi na leprze np 130m Hertza lub JBL GTO, proszę was bardzo o radę czy to coś zmieni w jakości dzwięku??i czy sam dam radę je podpiąć?. Jeden macher od car audio powiedział mi dziś, że to nic nie zmieni i że będą grały gożej niż te orginalne :cry: zgarbiłem sie dość mocno na jego diagnoze i opuściłem garaż z głową w ramionach.

Bardzo proszę o pomoc.

Wiec tak, z tego co wiem to głośniki nie koniecznie harczą z tego powodu że są złe lecz z powodu słabej koncówki mocy radia. Ja zauwazylem to u siebie, na seryjnym radiu zaczynały harczec (oryg glosniki) przy nie glosnej muzyce a kiedy teraz podłączyłme radio 4x50 na mosfetach (w sumie nie wiem co to jest ale pisze :oops: ) i glosniki grają dużo głośniej i czyściej.

Prawdopodobnie dlatego powiedział Ci tak gosc od car audio - lepsze glosniki nie bada lepiej grały przy słabym radiu - chyba ze wszystko przepuscisz prez wzmacniacz czy cos.. ale na Twoim miejscu zainwestował bym w lepsze radio. Lub sproboj sobie od kogos przełożyć na chwile jakies markowe dobre radio i zobaczysz efekt. wtedy jesli nie bedzie o wiele lepiej to bedziemy mogli złożyć na glosniki ;) Wiec tak czy siak prponuje zaczac od zmiany radia niz wywalac pieniadze na drogie glosniki (ktorych firmy wyzej wymieniłeś ;) ).

Opublikowano

Może wypowie sie znawca tematu :mrgreen:

Otóż ja jakies 1,5 tygodnia temu zmieniałem głośniki oryginalne Nokii z przodu na głośniki Infinity 13cm czyli najwyższa półka zreszta cena też zaporowa :duh:. Gra nie warta świeczki głośniki po 2 dniach oddałem do Media Markt bo różnica była niewielka ( na kożyśc Infinity),nowe głośniki grają tylko głośniej no i mają wysokie tony, ale to normalne bo są poprostu dwudrożne. Za to Nokia ma głębszy bas przy cichej muzyce, ma bardziej miekkie zawieszenie no i jest głośnikiem mid-massowym czyli gra czyściej. Podsumowując:

Jeśli chcesz słuchać głośno muzyki z przeraźliwymi sopranami to bierz Infinity ,Zaś jeśli chcesz ładny cichy basik(nie ąż taki cichy) i nie słuchasz muzy na maxa to Nokia jest wystarczająca, poprostu Infinity były by bardzo dobre jako uzupełnienie dobrego suba. Naprawdę nie warto wydawać pieniędzy bo ciężko jest poprawić fabryke nie powiększając średnicy głośników, poza tym głośniki Nokii są naprawe głośnikami z wyższej półki.

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

zalezy jaki miałes model tych infinity. jeslibyło tam ok 80W RMS to niestety ale zadne radio nie wypchnie dobrze tego głosnika moze sie zdazyc nawet ze beda charczec albo słabo grac.przecietnie radia mają po ok. 25 W RMS wiec do głosnika 80 W im brakuje.

potrzebny jest wzmacniacz i nie byle jaki tylko zeby miał tez ok 80 W RMS na kanał.

nie dziwie Ci sie ze oddałes te głosniki bo tak na prawde to nie usłyszałes ich mozliwosci

http://allegro.pl/show_item.php?item=52261802 pewnie to te, do nich powinien byc wzmacniacz albo przynajmniej bardzo dobre i silne radio

Opublikowano
Czy ktoś się nie orientuje jaką moc ma radyjko BMW Business CD RDS i ewntualnie jakie głośniki można do niego dobrać? W tym tygoniu chcę wymienić te oryginalne, harczące głośniki na coś lepszego, ale po analizie tego tematu mam już mętlik w głowie.... :mad2:
Opublikowano
zalezy jaki miałes model tych infinity. jeslibyło tam ok 80W RMS to niestety ale zadne radio nie wypchnie dobrze tego głosnika moze sie zdazyc nawet ze beda charczec albo słabo grac.przecietnie radia mają po ok. 25 W RMS wiec do głosnika 80 W im brakuje.

potrzebny jest wzmacniacz i nie byle jaki tylko zeby miał tez ok 80 W RMS na kanał.

nie dziwie Ci sie ze oddałes te głosniki bo tak na prawde to nie usłyszałes ich mozliwosci

http://allegro.pl/show_item.php?item=52261802 pewnie to te, do nich powinien byc wzmacniacz albo przynajmniej bardzo dobre i silne radio

tak te głośniki miałem, ale pędziłem je na radiu Aiwa 4x52W w RMS bo to radyjko ma przetwornice 30V czyli jak wzmacniacze domowe pod tym radiem chodziła skrzynia basowa kumpla Magnat 450W i radio dawało sobie rade z 30cm głośnikiem, niestety Infinity kończyły sie przy połowie mocy radia a te 80w RMS to i owszem mają tylko w specyfikacji pisze że cewka głośnika niskotonowego to 55W a 125W to gwizdek :think: . Ogólnie Infinity to dobre głośniki, ale nie warte swojej ceny grają głośno nic poza tym, mają twardy bas dlatego wydają sie bardzo skuteczne, za to Nokie przenoszą częśtotliwości poniżej 60Hz (sprawdzałem płytą testową Philipsa) owszem cichy jest ten bas ale jest on słyszalny zaś Infinity zaczynają przenosić dopiero od ok 80hz. Niestety z głośnika o membranie niecałe 13cm nie da sie wiele wydusić i zastosowanie tu większego magnesu nic nie da.

Według mnie najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zostać przy serii i dołożyć subwoofer, ja tak miałem i grało pięknie, w bagarzniku była skrzynka aktywna Blaupunkt Odsb 8000 która dawała ciśnienie akustyczne na poziomie 136dB, głośniki seryjne robiły tylko za średnie i wysokie tony, grało głośno a przedewszystkim czysto

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
czyżu, podepnij te glosniki przez wzmcniacz i zobacz czy nie uzyskasz tego co byś chciał. najczesciej problem tkwi wlasnie w za malej mocy podawanej na glosnik a nie jak wiekszosc mysli w złej jakosci głośniku.
Opublikowano (edytowane)
Za to Nokia ma głębszy bas przy cichej muzyce, ma bardziej miekkie zawieszenie no i jest głośnikiem mid-massowym czyli gra czyściej. Podsumowując:

Jeśli chcesz słuchać głośno muzyki z przeraźliwymi sopranami to bierz Infinity ,Zaś jeśli chcesz ładny cichy basik(nie ąż taki cichy) i nie słuchasz muzy na maxa to Nokia jest wystarczająca, poprostu Infinity były by bardzo dobre jako uzupełnienie dobrego suba.

ehh... a mi wlasnie troszke brakuje tych sopranow w oryginalnych nokii.. wydaje mi sie ze to wlasnie soprany nadaja taką "czystość" muzyce w samochodzie. Ja chyba wrzuce sobie jakies tam tweeterki dobre zamiast oryginalnych i byc moze takie same w tylne drzwi (w koncu pasazerowie tez musza sluchaj tej muzyki :) Ale dobrym basiekiem też nie pogardze :cool2:

Edytowane przez HubiBMW
Opublikowano
czyżu, podepnij te glosniki przez wzmcniacz i zobacz czy nie uzyskasz tego co byś chciał. najczesciej problem tkwi wlasnie w za malej mocy podawanej na glosnik a nie jak wiekszosc mysli w złej jakosci głośniku.

1.Czy coś takiego pomoże http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=51665561.

2. A jaki efekt daje coś takiego http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=52478061 czy tutaj wymiana głośników i radia jest konieczna?

Pytania może głupie ale w sprawach audio jestem kompletnym laikiem :duh:

Jaką moc ma radioBMW Business CD RDS?

Opublikowano
aukcja z pierwszego linka mi sie nie otwiera (tzn nie zostaje znaleziona), a tube sobie daruj, tuba to zło i wróg jakości. jak chcesz maszynke do basu do bagaznika to najlepiej skrzynke z jakims dobrym glosnikiem niskotonowym wlozyc (ktora oczywiscie tez potrzebuje byc podpieta pod wzmacniacz bo radio jej nie pobudzi do dzialania)
Opublikowano
aukcja z pierwszego linka mi sie nie otwiera (tzn nie zostaje znaleziona), a tube sobie daruj, tuba to zło i wróg jakości. jak chcesz maszynke do basu do bagaznika to najlepiej skrzynke z jakims dobrym glosnikiem niskotonowym wlozyc (ktora oczywiscie tez potrzebuje byc podpieta pod wzmacniacz bo radio jej nie pobudzi do dzialania)

dobrze mówisz :cool2: dobra skrzynie kupi juz do 400zł,wzmacniacz ok 350zł bardzo dobre sa wzmacniacze blaupunkta np takie:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=52183135

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=52066353

Opublikowano

moze byc np. ten wzmacniacz http://allegro.pl/show_item.php?item=52328142 bedzie pracował z subem i z przednim zestawem

ten jest tez super http://allegro.pl/show_item.php?item=51941990

do tego ten głosnik

http://allegro.pl/show_item.php?item=52000443 i dorobic do niego dobrą skrzynie z mdf-u. Mozesz poszukac tez cos z cerwin vega-one graja miekim basem tylko potrzebują wiekszej skrzyni

Na pewno basu Ci nie zabraknie. To tylko przykłady zawsze na allegro pojawia sie cos nowego tak ze mozna cos powybierac.

jesli na przod to zestaw Hertza ESK 13cm gra bardzo ładnie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A nagłośnienie samochodu tzn głośniki, sub. wzmach itp można opierać na oryginalnym radiu BMW CD RDS czy też wymiana radia też jest niezbędna? Jak to u was wygląda?
Opublikowano
A nagłośnienie samochodu tzn głośniki, sub. wzmach itp można opierać na oryginalnym radiu BMW CD RDS czy też wymiana radia też jest niezbędna? Jak to u was wygląda?

nie bardzo sie orientuje jakie radyjko ty posiadasz.. ja mialem z tego co wiem chyba najuboższa wersję kaseciaka (oryginalne) i wstawienie samego lepszego radia dało duzo głośniejszą i czystszą muzykę. Ale twoje to juz cd wiec mozliwe ze zmiana glosnikow pomoże... W kazdym bądź razie jesli zmienisz glosniki to i tak Ci w autku zostaną a jesli nie bedzie Ci odpowiadało to dokupisz kiedyś lepsze radyjko :wink:

Opublikowano
czyzu kup lepiej nowe radio i głosniki mniej wymagajace (pod wzgledem mocy podłaczysz pod niego)Szukaj radia co ma 2 wyjscia na wzmaka lub 1 na wzmak i 1 na suba.U mnie głosniki sa originalne do tego mam radio pioneera i sub.Gra to wszystko bardzo ładnie,na głosniki praktycznie nie mam wogole puszczonego basu,niskie tony w aucie sa zasługa subwofera i tyle
Opublikowano
Czy w Mediamarkt montują zakupione głośniki? Jeżeli nie to jakie w miarę dobre głośniki wchodzą na przód i tył w E-36. Nie chcę kupić a potem okaże się że nie pasują :mad2: W oryginalnych praktycznie nie ma basu.....
Opublikowano
W oryginalnych praktycznie nie ma basu.....

Ja bym tak tego na twoim miejscu nie robił,zostaw originalne i wrzuc subwofer do bagaznika.Z takich głosników nigdy nie uzyskasz praktycznie dobrego bassu one nadaja sie do odtwarzania srednich i wysokich częstotliwości za bass odpowiada subwofer

Opublikowano
Jakimś specjalnym melomanem nie jestem a trochę basu by się przydało http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57269055 Miał ktoś z Was kontakt z tym urządzeniem. Z mojego punktu widzenia byłoby to dobre rozwiązanie bo nie chcę sobie zaśmiecać bagażnika

Też się nad tym zastanawialem i pojechalem sie zapytać fachowców.. stanowczo mi odradzili.. powiedzieli że to plastikowe.. moze trzeszczeć i nie bedzie to chodziło zadowalająco, powiedzieli ze dobre glosniki w polce dadza lepszy bas i nie warto sie w to pakowac.