Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tez szukam 535

ile pali? w miescie zalezy od korkow, do 20 pewnie :)

w trasie podejrzewam ze nie wiecej jak 11

spalanie jest podobno takie samo jak 530v8 bo silniki m62 sa nowoczesniejsze i ekonomiczniejsze

wiec pewnie bedzie palila tyle samo co moja 530e34

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

ciezko powiedziec ile pali w miescie, bo zalezy jakie miasto

czy szczyt, i czy tylko miasto

w warszawie czy we wroclawiu w korkach taka 528 spali na pewno conajmniej 14 litrow na 100

mojka 530 przy korkach w szczycie w centrum pali od 17 w gore do 21

najlepiej sugerowac sie trasa przy predosci 100km / h to jest miarodajne

zobacz w danych i porownaj, dam glowe ze w duzym miescie typu wroclaw, warszawa taka 535 nie spali mniej jak 17

z katalogu 535 pali 16,9 w miescie

dane katalogowe dla 525, bo 528 juz nie robili w 2000roku dla miasta podaja 13.1 litra

wiec dla 528 jest na pewno wiecej, a to sa dane katalogowe, wiec 12 dla 528? chyba ze to miasto to bylo tylko przelotem :) albo jakies bardzo male miasto bez korkow i z mala iloscia swiatel

Opublikowano

Daj spokoj - kup 540... :mrgreen: roznica w utrzymaniu niewielka, a frajda z jazdy wieksza... :cool2: pzdr 540 w miescie zalezy od jazdy: od 13 do 20 jak sie caly czas depcze. W trasie ok 12, da sie mniej - na autostradzie katowice krakow spalila kiedys jadac caly czas 100km/h niecale 10l :cool2: pzdr.

ps: srednia od 2,5roku: 13,5l

Opublikowano

Kupoje od mojej ciotki w niemczech wiec wyboru nie mam.

Poza tym ta i tak jest zajebista, full opcja.

A jak z awaryjnością takich silników czy coś wogule sie psuje?

Opublikowano
Daj spokoj - kup 540... :mrgreen: roznica w utrzymaniu niewielka, a frajda z jazdy wieksza... :cool2: pzdr 540 w miescie zalezy od jazdy: od 13 do 20 jak sie caly czas depcze. W trasie ok 12, da sie mniej - na autostradzie katowice krakow spalila kiedys jadac caly czas 100km/h niecale 10l :cool2: pzdr.

ps: srednia od 2,5roku: 13,5l

duzo latwiej trafic manual 535 niz trafic manual 540

540 manual 6 biegow to perelki bardzo drogie

Opublikowano

Mam 528 w automacie i pali ok.14l/100 km w miescie przy w miare normalnej jezdzie , wrzucam wajche na sport i juz nie ma bolu do 16l/100km .

Mysle ze jesli to jest 535 moze spalic w wariancie pesymistycznym ok18l/100km w miescie a w trasie jak kolega napisal przy bardzo bardzo spokojnej jezdzie nawet 10l poza miastem.

Wazne jest tez czy to jest automat z mozliwoscia rezcnej zmiany bo jesli tak to moze nie byc wcale tak duze spalanie.

A swoja droga to brac jak od ciotki :D i full opcja :wink:

Opublikowano
Znajomy ma 528 i nie oszczedzajac jej pali mu 12 po miescie.

To przy spokojnej jezdzie 535 ile powinno palić?

Legendy jakies z tym 528. Ja "nie oszczedzajac" nie schodze ponizej 15.

No chyba ze mam popsuta prawa noge???

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Masz popsutą nogę ;) :mrgreen:

Ja w 3.5l przeważnie nie przekraczam 15l/100km ... (chyba, że "ciężkie" miato).

W tym 535 będzie zużycie podobne jak u mnie (to jest ten samo silnik i też steptronik), tylko u mnie jest większa masa. Przeliczając na benzynę (gazu spala dokładnie 14-15% więcej ...) na trasie przy umiarkowanej jeżdzie (100-130km/h) zużycie wynosi 10-11l/100km, po mieście to różnie, zależy jakie miasto - przy "lekkich" miastach i umiarkowanej (napewno nie jak "dziadek w kapeluszu") jeżdzie spala 13-15l/100km, ale przy ostrej jeżdzie w "cięższym" mieście, napewno da się osiagnąć i 20l/100km. To co podaje kolega Juras325, zgodziłbym się całkowicie - co prawda 4.4l spali więcej od 3.5l, ale pisze o E39, a więc nieco oszczędniejszy od mojego E38 iL

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

W tym 535 będzie zużycie podobne jak u mnie (to jest ten samo silnik i też steptronik), tylko u mnie jest większa masa. Przeliczając na benzynę (gazu spala dokładnie 14-15% więcej ...) na trasie przy umiarkowanej jeżdzie (100-130km/h) zużycie wynosi 10-11l/100km, po mieście to różnie, zależy jakie miasto - przy "lekkich" miastach i umiarkowanej (napewno nie jak "dziadek w kapeluszu") jeżdzie spala 13-15l/100km, ale przy ostrej jeżdzie w "cięższym" mieście, napewno da się osiagnąć i 20l/100km. To co podaje kolega Juras325, zgodziłbym się całkowicie - co prawda 4.4l spali więcej od 3.5l, ale pisze o E39, a więc nieco oszczędniejszy od mojego E38 iL

Sebast, obiecuje, ze od tego momentu nie bede zabieral wiecej glosu

w dyskusjach dotyczacych zuzycia paliwa.

Do tej pory myslalem ze to przypadek, ze wszystkie moje samochody

pala mi 20% wiecej od tego, co pismaki przytaczaja w motoprasie

przy okazji okreslania zuzycia "przy ostrej jezdzie". Ale teraz coraz

bardziej mi sie jawi, ze ze mna jest faktycznie cos nie tak!! :)

Z reszta jak mi ogranicznik odcina 10 razy dziennie, to jak ma byc ;)

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Znajomy ma 528 i nie oszczedzajac jej pali mu 12 po miescie.

To przy spokojnej jezdzie 535 ile powinno palić?

Legendy jakies z tym 528. Ja "nie oszczedzajac" nie schodze ponizej 15.

No chyba ze mam popsuta prawa noge???

Chyba nie masz popsutej nogi bo mi ten sam silnik w lzejszej trojce w zimie nie schodzil ponizej 17l a w chwili obecnej kiedy na zewnatrz prawie lato nie spada ponizej 13.5l. :worried:

12l nie oszczedzajac po miescie to chyba jednak legenda :liar:

Opublikowano

Tylko nic nie piszesz jak jeżdzisz ;)

Możecie uznać, że :liar: ale parę razy koledzy na forum już pisali, że V8 (3.0l, 3.5l, 4.0, 4.4l, które napewno więcej spalą niż 2.8 ), można spokojnie mieć zużycie 9-11l/100km w trasie i po mieście rzędu 14-15l/100km.

W 12l/100km to ja też w V8 raczej nie uwierzę (chyba, że to miasto ma polegać, na przejechaniu go główną drogą o 2-iej w nocy ;))

Zużycie w mieście to jest bardzo "śliska" sprawa, co non-stop podkreślam. Miasto miastu nie równe, jeden przejażdza to miasto o godz. 15-16-tej, inny o 23-iej, jeden jedzie uliczkami, a inny 3-pasmową drogą, jeden "depta" do odciny, drugi nie ... Ja takie zużycia osiągam raczej w "lżejszych" warunkach miejskich (akurat przeważnie w takich jeżdzę i rzadko stoję w dużych korkach) oraz nie deptam ile się da, bo wg mnie nie ma sensu oraz przeważnie (tam gdzie jeżdzę) jest to niebezpieczne, ale z drugiej strony nie jadę jak "dziadek w kapeluszu" - jeżdzę normalnym ruchem miejskim z z tendencją na wyprzedzanie ;) oraz nie raz zdarza mi się jechać po mieście :oops: 80-100km/h (nie mówię o trasie przelotowej ...). Ale oczywiście przy większych korkach spokojnie osiagam 20l/100km i to wcale nie "deptając" (bo się i tak nie da ...), ale w korkach to i CC, czy SC potrafi spalić 10-12l/100km

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano (edytowane)

Napisałeś ze gazu spala 14-15% wiecej.

Masz Gaz? Jaki? Ile kosztuje taka instalacja i jak sie sprawoje?

Edytowane przez MariuszM
Opublikowano

Nooo mam - jest nawet napisane w moim podpisie ;)

Instalacja Prins-a (oczywiście wtrysk), taka instalacja kosztuje ok. 6500-7000, a sprawuje się ... jakbym jej nie miał, poza zapłatą na stacji :)

Zużycie jest dokładnie o tyle wyższe - przeprogramowałem sobie OBC i pokazuje mi od razu zużycie LPG.

Gwoli ścisłości, to co napisałem powyżej o zużyciu dot. zużycia Pb, na LPG trzeba dodać 14-15% (to jest normalne, bo gaz jest mniej kaloryczny).

Stronka

Opublikowano
Nooo mam - jest nawet napisane w moim podpisie ;)

Instalacja Prins-a (oczywiście wtrysk), taka instalacja kosztuje ok. 6500-7000, a sprawuje się ... jakbym jej nie miał, poza zapłatą na stacji :)

Zużycie jest dokładnie o tyle wyższe - przeprogramowałem sobie OBC i pokazuje mi od razu zużycie LPG.

Gwoli ścisłości, to co napisałem powyżej o zużyciu dot. zużycia Pb, na LPG trzeba dodać 14-15% (to jest normalne, bo gaz jest mniej kaloryczny).

Nie ma z nią zadnych problemów? Czy samochod stracił na mocy?

Gdzie masz wlew do gazu?

Opublikowano

Nie daje się tego odczuć ...

Problemów - nie, tylko normane rzeczy przy LPG, przeważnie małe zająknięcie przy przełączaniu na gaz (to pierwsze przełaczenie) i ewentualnie problem z odpaleniem przy chłodniejszym sinliku, jak go zmuszę do odpalania na gazie (ale wystarczy go nie zmuszać ;))

Wlew mam schowany pod pokrywką od wlewu Pb - kiedyś pisaliśmy o tym na forum ...

Stronka