Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukałem, lecz nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, więc pytam tu, może ktoś takowej udzieli.

Muszę wymienić sprężyny BMW 318 TDS Touring 95'. Jak widać nie jest to tytan mocy ni prędkości więc nic wielkiego nie potrzebuję. Auta używam jako rodzinnego (żona dziecko) wyszaleć się mogę na firmowych ;)

Prosiłbym o sugestie co można w rozsądnej cenie?

Ogólnie jestem za wstawianiem wszystkiego co firmowe (po coś technicy BMW wymyślili tak a nie inaczej) jednak nie wiem jakie sprężyny są w standardzie dawane do tego touringa.

A może jeszcze ktoś podpowie czy poduszki silnika to kosztowna wymiana i sprawa jakaś mocno poważna?

I na koniec, ile mm mogą mieć min. tarcze do jazdy przód i tył?

Z góry dziękuję za pomoc.

ps, czy wymiana jest skomplikowana takowych sprężyn?

Opublikowano
Więc tak, po pierwsze teoretycznie sprężyny na tył do touringa są inne niż do sedana i coupe, po prostu przystosowane do większych obciążeń. Osobiście polecam firmę Weitec i H&R. Sama wymiana jest banalnie prosta.
Opublikowano

Sprężyny KF to produkt z górnej półki - jest dostawcą sprężyn na pierwszy montaż dla niektórych marek aut.

Odnośnie poduszek silnika zwłaszcza w dieslu lepiej nie oszczędzać - nie twierdzę żeby od razu kupować z najwyższej półki ale najtańsze zamienniki radzę odpuścić. Spokojnie moge polecić firmy FEBI, SWAG, CORTECO, LMI

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam zamiar sam wymienic sprężyny z tyłu w sedanie, ktoś napisał że to banalnie proste, czy to znaczy ze jak podniosę auto spojrze to bede wiedzial co robic? Moze male wskazowki, krotki opis :-) Dodam ze zakupilem sprężynki KF w cenie 170zl sztuka, to tak dla zainteresowanych.