Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że to może troche bezsensowne pytanie, ale jak odpalić AirBag w E36, oczywiście pomijam łaczenie czujnika, po prostu chciałbym odpalić normalnie poduszke leżącą poza samochodem....

z góry dzięki za info :D

Opublikowano
Wiem, że to może troche bezsensowne pytanie, ale jak odpalić AirBag w E36, oczywiście pomijam łaczenie czujnika, po prostu chciałbym odpalić normalnie poduszke leżącą poza samochodem....

z góry dzięki za info :D

Jesli juz koniecznie musisz to:

1. Do terminala poduszki podlacz 15-20 metrowy przewod dwuzylowy

2. poduszke umiesc nakladka DO GORY najlepiej w metalowym pojemniku odpowiedniej wielkosci tak zeby rozprezajaca sie

poduszka zmiescila sie (np metalowy smietnik) bez pokrywy

lub wprost na ziemi ale wtedy najlepiej przedluzyc przewod.

Przewodu od strony poduszki absolutnie NIE LUTOWAC (grozi eksplozja), uzyc oryginalnego zlacza.

3. Po zachowaniu wszelkich srodkow bezpieczenstwa odpal poduszke

zapinajac napiecie z baterii 12V do koncow przewodu. Polaryzacja

bez znaczenia.

W trakcie manipulacji i podlaczania koncowki poduszki najlepiej

trzymac zwarte.

Procedure (z grubsza, bo z pamieci) cytuje z instr. serwisowej

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Masz za dużo pieniążków ;), sprzedaj ją, albo oddaj potrzebującym.

Jesli poduszka jest stara (teoretycznie maja date waznosci 10 lub 15 lat) to zamiast narazac kogos na niebezpieczenstwo podczas wypadku z niewiadomego stanu poduszka lepiej ja "zdezaktywowac" i wyrzucic.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano
dzięki bardzo psychop, jak potestuje to dam znać czy zadziałało, bo jak robiłem tak wczoraj, to tylko iskrzyło przy podłaczaniu do akumulatora, a poducha nadal cała...
Opublikowano
dzięki bardzo psychop, jak potestuje to dam znać czy zadziałało, bo jak robiłem tak wczoraj, to tylko iskrzyło przy podłaczaniu do akumulatora, a poducha nadal cała...

Zrob jakies foty albo film..!!!

Opublikowano
ehehe. podpal ją :-) na pewno się zniszczy... jak ktoś by chciał to dysponuje filmikiem z odpalania poduchy na zewnątrz. robi wrażenie.
Bring More Women
Opublikowano
Masz za dużo pieniążków ;), sprzedaj ją, albo oddaj potrzebującym.

Jesli poduszka jest stara (teoretycznie maja date waznosci 10 lub 15 lat) to zamiast narazac kogos na niebezpieczenstwo podczas wypadku z niewiadomego stanu poduszka lepiej ja "zdezaktywowac" i wyrzucic.

Lub zrobić strzała włożyc odpaloną poduche do auta i zglosic ubezpieczalni :P zawsze to troche wiecej many :P:P

Opublikowano

Lub zrobić strzała włożyc odpaloną poduche do auta i zglosic ubezpieczalni :P zawsze to troche wiecej many :P:P

Nie no prosze Cie, rob sobie co chcesz ale nie wypisuj tu takich

rzeczy. Czynnosc ktora opisales nazywa sie WYŁUDZENIEM ODSZKODOWANIA i zagrozone jest sankcjami karnymi opisanymi

szczegolowo w kpk.

To wlasnie przez takich "spryciarzy" place astronomiczne skladki. Az mi

sie otwieraja nozyczki w kieszeni.

Opublikowano
ehehe. podpal ją :-) na pewno się zniszczy... jak ktoś by chciał to dysponuje filmikiem z odpalania poduchy na zewnątrz. robi wrażenie.

ja chetnie!!!

Opublikowano
składki fakt - między lublinem a wawą jest trzykrotna różnica, a co do wyłudzania odszkodowań - jakkolwiek nie miałem do czynienia z zawodnikami od tego, nie sądzę, żeby miało to jakikolwiek wpływ na płacone przez nas składki ;)
Opublikowano
składki fakt - między lublinem a wawą jest trzykrotna różnica, a co do wyłudzania odszkodowań - jakkolwiek nie miałem do czynienia z zawodnikami od tego, nie sądzę, żeby miało to jakikolwiek wpływ na płacone przez nas składki ;)

Kazda kasa ktora jest wyplacona w postaci odszdkodowania jest placona

ze skladek innych ubezpieczonych i to obciazona dodatkowym haraczem

w postaci oplat ktora pochlania biurokratyczna machina przy kazdej

likwidacji szkody. Tak wiec kazda wyplacona skladka szczegolnie kiedy

jest przekretem a nie faktycznym zadoscuczynieniem z powodu straty

jest okradaniem pozostalych ubezpieczonych. Raczej bym z tym nie

polemizowal.

Opublikowano

Kazda kasa ktora jest wyplacona w postaci odszdkodowania jest placona

ze skladek innych ubezpieczonych i to obciazona dodatkowym haraczem

w postaci oplat ktora pochlania biurokratyczna machina przy kazdej

likwidacji szkody. Tak wiec kazda wyplacona skladka szczegolnie kiedy

jest przekretem a nie faktycznym zadoscuczynieniem z powodu straty

jest okradaniem pozostalych ubezpieczonych. Raczej bym z tym nie

polemizowal.

oczywiście, tylko chodzi mi o to, że nawet jakby nie było wyłudzeń składki by rosły, bo i tak największymi przekrętami są firmy ubezpieczeniowe...

Opublikowano

oczywiście, tylko chodzi mi o to, że nawet jakby nie było wyłudzeń składki by rosły, bo i tak największymi przekrętami są firmy ubezpieczeniowe...

No tak ale po co sie do tego dokladac i na dodatek narazac sie na

wyrok karny...

Opublikowano
Przecież wszyscy wiedzą co się wyrabia więc przyklad jaki opisałem nie jest tajemnicą i wcalnie nie powiedzialem ze ja tak robie wiec... :hand:
Opublikowano

ja chetnie!!!

psychop daj emila.

Bring More Women
Opublikowano

ja chetnie!!!

psychop daj emila.

ja tez ,ja tez :mrgreen: moj email jest na dole :modlitwa:

BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hehe, nie mam pytań, rośnie mafia wyłudzaczy :)

Powodzenia i opiszcie wyniki :)

Co do poduszek, to tylko w pierwszych poduszkach odpał następował po podaniu 12V na zaciski. Takie podusie były dawno stosowane i zdarzało się, że przy obsłudze serwisowej wypalały :/

Dlatego aktualnie poduszki odpalane są napięciem przemiennym z generatora. Dokładnych danych nie znam, ale domyślam się, że będzie to coś więcej niż 12V i pewnie w określonym przedziale częstotliwości. Wszystko właśne dlatego, żeby tylko poduszka przypadkiem nie wypaliła.

Powodzenia w próbach! (Film byłby dobry)

Kai
Opublikowano
Hehe, nie mam pytań, rośnie mafia wyłudzaczy :)

Powodzenia i opiszcie wyniki :)

Co do poduszek, to tylko w pierwszych poduszkach odpał następował po podaniu 12V na zaciski. Takie podusie były dawno stosowane i zdarzało się, że przy obsłudze serwisowej wypalały :/

Dlatego aktualnie poduszki odpalane są napięciem przemiennym z generatora. Dokładnych danych nie znam, ale domyślam się, że będzie to coś więcej niż 12V i pewnie w określonym przedziale częstotliwości. Wszystko właśne dlatego, żeby tylko poduszka przypadkiem nie wypaliła.

Powodzenia w próbach! (Film byłby dobry)

Masz racje - nowsze modele poduszek odpala sie napieciem przemiennym

ok. 500Hz. Skladowa stala filtrowana jest przez niewielki transformatorek

albo kondensator.

Jesli to poducha z transformatorkiem, to rzeczywiscie nie zadziala co

wiecej efekt iskrzenia (malej rezystancji uzwojenie pierwotne) potwierdzal

by te wersje. brawo za dobra uwage

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koledzy, z ubezpieczalniami jest ku..a syf !

Zaj...łbym tych urzędasów. Naprawiłem auto za własne pieniądze po guliku (klapa betonowa, bo metalową ktoś wcześniej zaj...ł, była niedomknięta, podniosła się i siekła mi w drzwi) i czekam 2,5 miesiąca. Ale ch..e wymyślają! Papiery przeróżne, od zdjęć, przez oględziny i notatkę policji - wszystko dostarczyłem, gruba teczka się zrobiła z tego.

Teraz stwierdził gościu, że nie ma oświadczenia z Komunalnika (właściciel gulików ubezpieczony w PZU), które widziałem potwierdzone w Komunalniku, że wpłynęło 2 miesiące temu do PZU! A i musi zasięgnąć opinii prawnej! Na jaki ku..a temat młotku się pytam? Masz czarno na białym, nie kombinuj tylko wypłać!

Ironia losu, że jak dostałem wspomnianą klapą, to właśnie jechałem z odbioru felgi z k...a prostowania za 200zł przez j....ą dziurę w drodze! Tego nie zgłosiłem, nie wzywałem policji, bo szkoda zachodu, A TRZEBA BYŁO!

Ludzie, dzwońcie na policję o każdą pierdołę, jaka się na drodze zdarzy! Nie dajcie się wyp.......ć ubezpieczalniom! Nasze pieniądze idą na ubezpieczenia i na drogi, a nigdzie nie widać rezultatów.

SKANDAL i obłuda! Pojechałem i przejechałem się po nich! Coś czuję, że o te 1750zł sprawa się z PZU w sądzie skończy.

Więc nie mam żadnych wyrzutów, że ktoś wyłudza! PZU to są złodzieje i ściemniacze, dla równowagi trzeba ich również okradać. Tak myślę.

Szkoda, że w moim przypadku jest wszystko udokumentowane i i tak czekam jak łoś.

(sorry za wulgaryzmy, inaczej się nie da)

Kai
  • Moderatorzy
Opublikowano
(sorry za wulgaryzmy, inaczej się nie da)
Przykro mi, ale da się. Człowiek jest stworzeniem rozumnym, zdolnym do panowania nad emocjami... Kai - jesteś w porządku gość, ale bardzo Cię proszę w przyszłości panuj nad tym co piszesz...

Więc nie mam żadnych wyrzutów, że ktoś wyłudza! PZU to są złodzieje i ściemniacze, dla równowagi trzeba ich również okradać. Tak myślę.
A nie sądzisz że to może dlatego PZU próbuje znaleźć dziurę w całym że są tacy którzy biorą/brali 10.000 PLN na naprawę a potem robili na używkach za 5.000 PLN?

Nie bronię PZU ani żadnego innego ubepzieczyciela. Wiem że są z nimi problemy. Ale namawianie do kradzieży dlatego że ktoś inny próbuje mi ukraść? Czy jeśli złodziej ukradnie Ci samochód to Ty ukradniesz komuś innemu?

Pozdrawiam

Admin

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Admin, bardzo dobrze piszesz. 10kzł to co innego, niż moje 1750zł zrobione tanio, kiedy dostarczyłem wycenę wstępną z ASO z Zabrza na kwotę... 5300zł (włączając wymianę drzwi kierowcy ze względu na naruszenie wzmocnienia bocznego). Mogłem zrobić to bezgotówkowo właśnie u nich i miałbym z głowy - teraz będę mądrzejszy.

Ja nikomu auta nie ukradnę, ale PZU kradnie w świetle prawa i to jest najgorsze. Jak przychodzi do wypłaty, kiedy po prostu doprowadziłem auto do stanu przed zdarzeniem, to zaczynają marudzić, jakieś amortyzacje itd. A ja w tej kwocie miałem malowane 4 elementy, na dwóch prace blacharskie, do tego kupiłem listwy boczne na drzwi w ASO (bo zamienników nie ma). To chyba w pełni usprawiedliwia kwotę (popartą z resztą fakturami).

Ponadto, jeżeli komuś wypłaca się 10kzł, a on zrobi to za 5kzł to jego sprawa. Do tego PZU nie uznaje strat moralnych, braku auta, straty czasu na załatwienie tego i kosztów np. telefonów do nich.

Krótko i na koniec: w moim przypadku ŻADNA sprawa załatwiana z ubezpieczalnią w sprawie wypłaty nie przebiegła prosto i sprawnie.

Kai
Opublikowano
A nie sądzisz że to może dlatego PZU próbuje znaleźć dziurę w całym że są tacy którzy biorą/brali 10.000 PLN na naprawę a potem robili na używkach za 5.000 PLN?

Akurat to za ile zrobisz naprawę jest twoją prywatną sprawą. Ubezpieczyciel ma wypłacić po ustalonych stawkach i jest to jego obowiązek. NIGDY NIE UWIERZĘ, że gdyby nie wały na ubezpieczeniach (które oczywiście występują nagminnie) to stawki by spadły a ubezpieczalnie przestały oszukiwać klientów. Nie w naszym kraju.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Ja tez nie mam zamiaru nikogo bronic - to przeciez panstwo w panstwie.

Sam mialem dosyc nieprzyjemne doswiadczenia z jednym z ubezpieczycieli ktory po szkodzie calkowitej nowego (!!!) samochodu zaproponowal mi wyplate 50% jego wartosci.

ALE NIE USPRAWIEDLIWIA TO ZWYKLEJ KRADZIEZY. Zanim siegnie sie

po srodki z polki Hammurabiego, jest tyle innych metod dzieki ktorym -

wciaz w ramach obowiazujacego prawa - mozna dojsc swojego. Mi sie

udalo i to za kazdym razem. Od tego mam glowe zeby jej uzywac, a nie

isc po najmniejszej linii oporu. Ubezpieczyciele robia tyle formalnych i

proceduralnych uchybien, ze srednio inteligentna osoba jest w stanie je

dostrzec i wykorzystac. Gdyby tylko sie jej chcialo. Ruszyc glowa i przeczytac te wszystkie kwity drobnym drukiem. Tam sa nie tylko haki

na ubezpieczonych (chociaz fakt, roi sie od nich). Sa tam tez haki na

ubezpieczycieli.

ja wykorzystalem bardzo prosty mechanizm - postepowanie nie ma

prawa przeciagnac sie ponad 30 dni. Jesli sie przeciaga, to zaklad

zobowiazany jest mnie pisemnie powiadomic o tym fakcie. A nie zrobil

tego. Na tym oparlem swoja skarge do naczelnika oddzialu - nastepnego

dnia wyplacili mi calosc sumy. Ponadto bezprawnie dokonali pewnych

odliczen co tez nie uszlo mojej uwadze.

Jestescie wszyscy inteligentnymi ludzmi, zacznijcie w koncu tych glow uzywac.

...ale mialo byc o poduszkach...;)