Skocz do zawartości

Spryskiwacze reflektorów - wymieniłem lampy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

założyłem dziś sobie xenonki... ale nie mam spryskiwaczy reflektorów...

chciałbym się was podpytać:

1. Jak to można założyć (co potrzebne, skąd wziąźć)

2. Gdzie to można zrobić (no oprócz aso, moze jakieś warsztaty się w tym specjalizują itp)

3. Ile to moze kosztować?

4. Czy wogóle jest konieczność to robić... pomijając policję, gra warta świeczki??

z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

nie masz tez pewnie samopoziomowania- czujniki na wahaczach

ale tego raczej ci policja nie sprawdzi ;-)

a wracając do spryskiwaczy to trzeba założyć cała instalacje do spryskiwaczy- zbiornik, pompka, wężyki, spryskiwacze...sam jestem ciekaw ile to kosztuje i jak sprawdzają się zestawy uniwersalne z allegro?

Opublikowano

co do oryginału to jest tych elementów troszkę do dołożenia

http://bmwfans.info/original/E39/Lim/528i-M52/ECE/L/M/1998/01/mg-61/ill-61_0142/

http://bmwfans.info/original/E39/Lim/528i-M52/ECE/L/M/1998/01/mg-61/ill-61_0950/

pompka wysokiego ciśnienia, rurki, dysze, zaworki zwrotne, większy zbiorniczek, no i jakaś wiązka elektryczna

zestaw uniwersalny montowałem kiedyś w golfie 3 po małych modyfikacjach(dałem lepszą pompę i inne dysze na zderzak + przekaźnik czasowy żeby działały po długim naciśnięciu sprysku szyb) pracowało to całkiem przyzwoicie niestety nie pamiętam już kosztu, nie jest to trudne do wykonania a do xenonów bardzo się przydaje

Opublikowano

Pytałem się u swojego mechanika, to mówi że za 400 zł załozy mi orginalne, używane z bmw. Też mam założone orginalne helle tylko że jeszcze bez spryskiwaczy.

Co do poziomowania, jak to się ma w naszych samochodach, skoro mając nivo auto zawsze bedzie w poziomie?

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
  • Autor

chętnie bym dał też tą sprawę do mechanika... w Warszawie lub okolicach.

Zna ktoś warsztat gdzie to mogą założyc? ew. też zorganizowac części?

Opublikowano

przepis o samopoziomowaniu dotyczy samochodow produkowanych po chyba 2002 roku wiec Cię nie dotyczy.

co do spryskiwaczy - przepis mowi ze kazde reflektory wyposazone w zrodlo swiatla mocniejsze niz 3000 lumenow musza byc wyposazone w system mycia - tu sprawa dotyczy kazdego .... jednak - kto sprawdzi czy moje xenony maja 3099 lumenow czy 2999 ?? napewno nie diagnosta czy policjant...