Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie...a do tej pory wszystko było ok...

Dziś byłem poza miastem, jechałem nieczęsto uczęszczaną drogą, więc mogłem jechac na światłach drogowych (czyli długich :-). Jednak po wyłączeniu długich mijające samochody zaczeły mi błyskać ostrzegawczo...no faktycznie kurtyna bixenonów nie opadła...Zatrzymałem się na leśnym parkingu w stronę drzew i włączyłem długie, później wyłączyłem i faktycznie - na krótkich nie było tej równej linii światła jaka była zazwyczaj. Klepnałem ręką w lewy refelktor i kurtyna opadła.

Dalej w drodze po wyłączaniu długich czasem kurtyna sama opadała, ale w większości wypadków nie, co powodowało oślepianie innych kierowców. Po zatrzymaniu i klepnięciu w reflektor - światła wracały do normy...

Co sie mogło stać? Czy to od jakiejś dziury coś się uszkodziło? Czy może podczas przedzimowej kontroli w serwisie, gdzie majster wymieniał przepalona żarówkę postojową coś tam nabroił?

I jeszcze jedno pytanie...Kurtyna nie opada w obu reflektorach, jednak wystarczy klepnąc w jeden i w obu opada...Czy te kurtyny są ze soba sprzężone? :cry:

Opublikowano
na tej kurtynie jest taki jakby erlektromagnesik.. mozliwe ze cos ci sie tam zabrudziło... jedyne wyjscie rozebrac lampe bo u ciebie sa rozbierane i zobaczyc... jak bys potrzebował ten elektromagnesik to gdzies mam... bo tego normalnie nie idzie dostac...
Opublikowano
na tej kurtynie jest taki jakby erlektromagnesik.. mozliwe ze cos ci sie tam zabrudziło... jedyne wyjscie rozebrac lampe bo u ciebie sa rozbierane i zobaczyc... jak bys potrzebował ten elektromagnesik to gdzies mam... bo tego normalnie nie idzie dostac...

Ale jak to możliwe, że jak w lewym reflektorze kurtyna nie opada, to i w prawym również (przynajmniej takie mam wrażenie)?

A w którym dokładnie miejscu jest ten elektromagnesik? Na tym obrazku z RealOEM widac go?

http://artedesign.eu/BMW3.png

P.S. Byłbym bardzo zobowiązany za ten elektomagnesik (na priva bysmy ustalili co i jak i koszta)...

Opublikowano

Xenony z fabrycznego wyposażenia czy dokładane (choć oryginalne)?

Jak to drugie to mogłeś spalić elektromagnes. Tak się dzieje jak za długo jedzie się na "długich" na dokładanych (niefabrycznych) bixenonach.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Xenony z fabrycznego wyposażenia czy dokładane (choć oryginalne)?

Jak to drugie to mogłeś spalić elektromagnes. Tak się dzieje jak za długo jedzie się na "długich" na dokładanych (niefabrycznych) bixenonach.

Xenony fabryczne (co rozkodowany VIN także potwierdza).

Opublikowano
tak jak mowie... elektromagnes jest czescia integralna reflektora czyli tego samego nie wymienisz ;) ja mam akurat dwa reflektory ze zbitymi koszami dlatego mowie CI ze moge wymontować to z moich ;)
Opublikowano
tak jak mowie... elektromagnes jest czescia integralna reflektora czyli tego samego nie wymienisz ;) ja mam akurat dwa reflektory ze zbitymi koszami dlatego mowie CI ze moge wymontować to z moich ;)

Byłbym zobowiązany...Jak dogadamy szczegóły?

Opublikowano

Wyjaśniło się! Jak się okazało "majster" co gratisowo wymieniał mi postojówkę podczas wizyty w warsztacie musiał obruszyć jedna z wtyczek od bixenona...

Dziś wieczorem jeszcze raz sprawdzając czy kurtyna w bixenonach opada po wyłaczeniu długich - tym razem przy otwartej masce i stojąc na zewnatrz samochodu słyszałem jakby bzyczenie, coś jakby nie kontaktowało...to skłoniło mnie do tego, że jeszcze raz powyjmowałem i powkładałem dokładnie wszystkie wtyczki i...okazało się, że kurtyna zaczęła opadać. Próbowałem już kilkanaście razy - z pozytywnym skutkiem! Więc chyba wszystko ok!

Po prostu był niekontakt w jednej z wtyczek i dlatego "klepnięcie" w reflektor pomagało - styk we wtyczce zaczynał kontaktować...

Dzięki dajmon za zaoferowanie pomocy z elektromagnesikami!