Skocz do zawartości

Jak dostac sie do mechaninzmu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam pytanie.Otoz zespulo mi sie podnoszenie lewewo fotela ( coupe ). Prawdopodobnie jakas sprezynka albo cos takiego. Wajcha do podnoszenia jest luzna. Nie wiem jak zdjac ta tylna czesc siedzenia zeby sie dostac do mechanizmu. Czy ktos z was robil takie cos? Jak tak to prosze o porady i z gory dzieki:) PZDR
Opublikowano
Witam.Mam pytanie.Otoz zespulo mi sie podnoszenie lewewo fotela ( coupe ). Prawdopodobnie jakas sprezynka albo cos takiego. Wajcha do podnoszenia jest luzna. Nie wiem jak zdjac ta tylna czesc siedzenia zeby sie dostac do mechanizmu. Czy ktos z was robil takie cos? Jak tak to prosze o porady i z gory dzieki:) PZDR

W e39 sa takie paskudne, bardzo trudne do zdjecia zawiasy - mam nadzieje ze jest podobnie:

najpierw zlap na dole i probuj przesunac oslone w LEWO tak jakbys chcial

ja zsunac w kierunku drzwi, wtedy pociagnij - prawy klips na dole powinien odskoczyc

teraz pchaj ja na dole w PRAWO jednoczesnie delikatnie ciagnac do siebie po strone lewej.

Dolne klipsy zapinaja/odpinaja sie w plaszczyznie poziomej. Z gornymi

bylo wiecej problemu ale jak juz odpialem dolne to pamietam ze za pierwszym razem pomoglem sobie wkretakiem a za drugim chyba

pchalem do gory i wtedy pociagnalem do siebie. Ogolnie trudno

wytlumaczyc ale jak sie to raz zrobi to potem juz latwo. Nie ciagnac na

sile - wyrwane z oslony zaczepy bardzo trudno ponownie zamocowac.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Z tyłu siedzanie na dole oparcia,po bokach są dwie malutkie śróbki typu TORX.Odkręć śróbki ,zdejmij zagłówek i gotowe... :lol:
Opublikowano
  • Autor
Otoz moj problem polega na tym ze w fotelu ( coupe ) oparcie nie podnosi sie tak zeby udostepnic pasazerom z tylu wejscie lub wyjscie.Pozatym mozna regulowac kat pochylenia oparcia, fotel prawidlowo jezdzi po szynach i pozatym ogolnie wszystko dziala.Jedyna wada jest to ze sie nie podnosi.Patrzylem na to co mowiliscie tzn na te srubki na dole i wydaje mi sie ze one nie sa powiazane z demontazem oparcia z tylu. Nie wiem jak wytlumaczyc jakie to opararcie ale mysle ze juz wiecie. Sprobuje pokombinowac i moze cos z tego wyjdzie. Ale jakbyscie mieli jakies rady to wszystkie sa mile widziane.PZDR
Opublikowano
Ja już to robiłem u siebie w obu fotelach ! Urwała Ci się na 99% linka żeby to rozebrać musisz zdjąć poszycie fotela !

E30 325i '90

E36 325i Coupe '92

E46 320TD Compact '03

E46 320D Touring '02

E91 320XD LCI '09

Opublikowano
  • Autor
A jak sie to poszycie zmienia? Czy wymiana tego jest trudna? Prawy fotel niby narazie u mnie dziala:) Jak jest to proste to moze odrazu go sprawdze.Mozesz udzielic jakis dokladniejszych wskazowek co gdzie odkrecic, jak zdjac itp? Z gory dzieki.PZDR
Opublikowano
Tzn tak musisz zdjąć tapicerke fotela(poszycie) . Wyjmij zagłówek, następne ten plastik pod zagłowkiem a potem tą tapicerke, ona jest tak jakby zawijana i wciskana za tę tylną część oparcia, musisz sobie delikatnie czymś podważać i wyjmować, jak już ją zdejmiesz to musisz sobie odchylić gąbke z fotela i już zobaczysz ten układ linek, wtedy będziesz już wiedział, która jest zerwana, najczęściej urywa się przy samym haczyku, który zahaczony jest do tego plastiku, który podnosisz w celu otwarcia fotela ! powodzenia ;-)

E30 325i '90

E36 325i Coupe '92

E46 320TD Compact '03

E46 320D Touring '02

E91 320XD LCI '09

Opublikowano
  • Autor
Ok.Sprobuje to zrobic.Moze mi sie uda.Aha no i dzieki za porade.PZDR