Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie. Kolejny zmęczony temat mojego autorstwa :)

W naszych samochodach pod maską są 2 zbiorniczki do spryskiwaczy.

1. z nich jest mały do koncentratu. I właśnie do jakiego koncentratu? Skąd go wziąć? Są to specjalne koncentraty? Jaki na zimę jaki na lato?

2. duży latem ładuje się do niego wodę a co w zimie? płynu żal bo autko nie szczędzi zawartości tego zbiorniczka. Może są jakieś oryginalne dodatki do wody przeciw zamarzaniu?

Po prostu proszę o wyjaśnienie jak to wygląda i z czym to się je. Instrukcja nie jest szczodra w informacje na ten temat niestety :/

Opublikowano

hehe dobre :) maja lepsze ceny jak koles z Allegro pozytywnie mnie zaskoczyles :) THX

Jedyne co moge dodac to rzecz wazna o ktorej nie wszyscy wiedza a jest grono ludzi ktorzy wprowadzaja innych w wielki blad!

Do malego zbiorniczka Nalezy lac tylko koncentrat do intensywnego mycia z tego co widzialem jest tylko oryginalny BMW, NIE NALEZY LAC TAM ZWYKLEGO PLYNU DO SPRYSKIWACZY!!! Moze on uszkodzic lub zapchac dysze dozujace.

Niestety ale wielu sprzedawcow roznej chemii wmawiaja ludzia ze ten maly zbiorniczek to zbiorniczek od spryskiwaczy reflektorow i mozna w niego a wrecz powinno sie lac zima zwykly plyn. Niestety ale sa tacy i trzeba na to uwazac.

PS. Ciekawi mnie czy jest jakis srodek przeciw zamarzaniu typowo do wody bo w instrukcji pisza ze taki powinno sie stosowac. Nie znalazlem takiego. Co najwyzej malutki koncentrat BMW (50ml) ktory rozciencza sie w ilosci 5-7 litrow wody uzyskujac gotowy plyn do spryskiwaczy.

Opublikowano
Tylko płyn BMW do intensywnego zmywania, nie jest drogi i starcza na długo. Jak pytałem w ASO to mówili, że ma 70% alkoholu czyli na mróz też może być. Mieli nawet przypadek, że płyn ten się zapalił od podgrzewaczy.
Opublikowano
chyba przesadzili z tym alkoholem :) smierdzialby i odparowywal przy takim stezeniu :) A zapalic sie teoretycznie moze :) tak samo jak inne koncentraty zimowe i to nie tylko ze wzgledu na alkohol ale tez inne rzeczy jakie zawieraja. Takich rzeczy nie powinno dolewac sie na bardzo rozgrzanym silniku a juz na pewno powinno sie bardzo uwazac aby nie rozlac tego w komorze :)