Skocz do zawartości

316i Wtyczka pompy paliwa e46 lift -przewody co do czego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zdjeciu kanapy, ukazuja sie dwa zamaskowane pola, po prawej stronie jest na pompie wtyk z 4 pinami , 2 kable grube biały i brazowy i 2 cienkie czarny w baile centki i brazowy w biale cetki. Po lewej stronie jest wtyczka na pompie tylko 2 pinowa i ma 2 cienkie kable jak w tej z prawej.

O co tu chodzi? Sa dwie pompy? Sa polaczone przewodem paliwowym i raczej paliwo idzie do silnika od pompy lewej( z kostka 2 pinowa) Czy paliwo jest przetlaczane z prawej komory do lewej w celu wyrownania poziomu?

czemu silnik nie pracuje kiedy wyjmie sie prawa wtyczke 4 pinowa a chodzi kiedy wyjme ta z lewej 2 pionwa?

Napiecie jest okolo 11.5V na pinach od cienkich kabli po lewej i prawej . Wiec po co sa te dwa grube przeowdy po prawej stronie? :?:

Opublikowano (edytowane)

daj mi czas musze luknąc na schemacik aby ci dobrze wytlumaczyc

zasiegnąłem jezyka ,a wiec tak :

w zbiorniku jest 1 pompa i 2 czujniki paliwa.

z prawej strony jest czujnik poziomu paliwa wraz z pompą paliwa (4 piny)

z lewej srtony jest czujnik poziomu paliwa (2piny)-od lewego czujnika odchodzi przewód wyrównawczy zbiornika

Edytowane przez bolo73
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

2x czujniki poziomu paliwa lewy/prawy (cieńsze przewody) i 1x pompa paliwa (grubsze przewody). Odpinając 4 pinowe złącze odłączasz zasilanie pompy i silnik nie odpala.

Jaśniej się nie da.

A Ty kolego masz tam jąkąś usterkę czy tylko się nudzisz :8)

Opublikowano
po przekreceniu kluczyka w pozycje 2 napiecie jest na cienkich przewodach czyli czujnikach poziomu paliwa( dlatego silnik odpala i pracuje w momecie wyjecia wtyku lewego bo to tylko czujnik ). Na grubych zas- czyli zasilajacych pompe paliwową nie ma nic- czyzby napięcie pojawiało sie tam w momecie rozruchu silnika?( od chwili krecenia rozrusznika)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
po przekreceniu kluczyka w pozycje 2 napiecie jest na cienkich przewodach czyli czujnikach poziomu paliwa( dlatego silnik odpala i pracuje w momecie wyjecia wtyku lewego bo to tylko czujnik ). Na grubych zas- czyli zasilajacych pompe paliwową nie ma nic- czyzby napięcie pojawiało sie tam w momecie rozruchu silnika?( od chwili krecenia rozrusznika)

Jak już operujesz miernikiem to go podłącz pod piny pompy i sie przekonaj co się dzieje :8) :8) :8)

Tłumaczył Ci tego nie będę bo znów ktoś przeedytuje swoją wypowiedź i będzie że piszę o tym o czymś ktoś już napisał. Taka "debata" nie ma sensu.

Opublikowano

Napięcie na pompie pojawia się na sekundę przy przekręceniu kluczyka w pozycję 2 i zanika, pojawia się w momencie włączenia rozrusznika a po zapaleniu silnika jest podtrzymywane aż do momentu zgaszenia silnika.

Opublikowano
Rozumiem jonny , ze mowisz o grubych przewodach?! ma to sens . Cienkie sa zasilaniem czujnikow wiec napiecie jest ciagle. a grube podaja napiecie w momecie "checi zapłony silnika" a jesli on nie dochodzi do skutku-czyli zapalenia motoru nie nastepuje a kluczyk pozostaje w pozycji 2 - napiecie na grubych przewodach zasilających zanika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
grube podaja napiecie w momecie "checi zapłony silnika" a jesli on nie dochodzi do skutku-czyli zapalenia motoru nie nastepuje a kluczyk pozostaje w pozycji 2 - napiecie na grubych przewodach zasilających zanika.

Krótki impuls zasilania wytwarza ciśnienie w układzie paliwowym, aby w momencie dokonywania rozruchu auto szybciej odpalało.

• 2 lata później...
Opublikowano

Widzę Kolego, że mógłbyś mi pomóc. Moje E61 przy 15 litrach mi zdechła, po dolaniu 10 litrów jest ok.

Rozebrałem wszystko do rosołu i w części zbiornika z pompą jest paliwa full a w drugiej prawie nic.

Jak to się wyrównuje czy przelewa?