Skocz do zawartości

POMOCY! Jaki termostat 85 st czy 92 st? oraz amortyzatory ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, mam bmw e39 523i Touring z silnikiem 2,5 litra 170 KM (125kW) silnik nie trzyma temperatury podczas spokojnej jazdy temp opada. Jaki mam kupic termostat bo koles w sklepie nie wiedzial i ja tez bo jest sam wklad za 30 zl albo cala obusowa z termostatem za 170 zl - jest roznica cenowo dosc znaczna. Jaki jest do mojego auta ??? acha i jaka temperatura otwarcia bo koles mowi ze są 85 stopni i 92 lub 93 st.C ktory mam wybrac ?? auto jest na gaz czy to ma jakies znaczenie przy termostacie?? Drugie pytanie jakie amortyzatory na tył touringa? jakie polecacie a jakie wręcz przeciwnie? Z gory dziekuje za pomoc. P.S. rano jak odpalam to piszczy mi jakis pasek jak pogazuje to przestaje - jaki to pasek piszczy na alternatorze??? idzie go napiac cz trzeba nowy?
Opublikowano
wszystko spoko koles w sklepie znalazl po numerach tylko pyta sie mnie jaka temp otwarcia? chyba lepiej 85 nie bo lepiej zeby szybciej sie otwieral, czy to ma jakies znaczenie dla zywotnosci lub pracy silnika?
Opublikowano

Według Realoem, prawidlowy numer czesci (termostat wraz z obudowa) to 11531437040, zakladajac ze twoje auto bylo wyprodukowane po 9/98 (nie podales). Nie rozumiem dlaczego gosc pyta Ci sie o temperature otwarcia - ta temperatura powinna sama wynikac z tego numeru części.

Osobiscie uwazam ze 85 st C to za malo. Bedziesz mial silnik lekko niedogrzany, a niedogrzany silnik nie ma optymalnej sprawnosci i moze palic więcej.

U mnie termostat trzyma 96 st C.

Opublikowano
ok dzieki jutro kolesia w sklepie popytam z tym numerem, a tak na margonesie to szkoda ze to nie sam wklad za 30 zl :(
Opublikowano

Jaka jest data produkcji auta (zwroc uwage na moj wczesniejszy komentarz)?

Ja na Twoim miejscu wymieniłbym całosc, bo ta obudowa termostatu w tych autach ma tendencję do cieknięcia z wiekiem. Więc moze sie okazac ze dzisiaj wymienisz sam wkład, a za niedługo będziesz musiał wymieniać obudowę, i drugi raz płacić za robociznę (albo samemu się grzebać).

Opublikowano
Temperatura w m52 ma być 92 stopnie. Te na 87 stopni są na inną strefę klimatyczną Hiszpania czy coś podobnego. Ja wymieniałem ostatnio sam termostat bez obudowy nie dałem żadnego silikonu i nic nie leci z termostatem masz nowy oring żeby dobrze uszczelnił. Pozdro