Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dzisiaj mialem wymiane oleju - po 11 500 km. Z zalanych 6,5 litra wylecialo tylko nieco ponad 5. Stad pytanie - czy taka ilosc przepalonego oleju to norma? Olej Helix 10/40, zasilanie: V-Power wylacznie. W ogole ile jest normatywnym wskazaniem dla tego silnika? w instrukcji nic nie widze.

W wyszukiwarce nic nie znalazlem konkret - stad ten temat.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
gdzieś na forum czytałem, że BMW dopuszcza ubytek rzędu 1,5l od wymiany do wymiany, ale nie pamiętam w jakim silniku to było, chyba w jakiejś "siódemce"
Opublikowano
dzieki! to sie w sumie mieszcze w normach.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
gdzieś na forum czytałem, że BMW dopuszcza ubytek rzędu 1,5l od wymiany do wymiany, ale nie pamiętam w jakim silniku to było, chyba w jakiejś "siódemce"

Większosc producentow teraz dopuszcza 0,5 litra na 1 000 km. Ot taki dupochron, zeby im sie klienci za bardzo nie pchali drzwiami i oknami i domagali napraw gwarancyjnych. Osobiscie bylbym zaniepokojony takim poborem oleju, no chyba ze to 1 000 km to było non-stop pałowanie na maksymalnych obrotach to wtedy może i tak.

1-1,5l na 11 500 km to bym powiedzial jeszcze jest w normie. oggy jaki masz przebieg? Sprawdz tez czy ten olej gdzies fizycznie Ci nie ucieka/wylewa sie.

Opublikowano

ja miałem castrol magnatec 5W40 kupiony poprzednio od wymiany do wymiany poszło w las 3,5 Litra tyle dolałem

Obecnie mam Castrol Edge Sport 0W40 8 tys na nim zrobione dolane 0,3 litra silnik chodzi na gazie więc coś zawsze ubędzie bo gaz nie rozcieńcza oleju.

Ale widać tu dobitnie jak wielką rolę gra dobry olej :D Szkoda że człowiek musi się na własnej.... jednostce napędowej przekonać ile wart jest olej.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
Witam,

dzisiaj mialem wymiane oleju - po 11 500 km. Z zalanych 6,5 litra wylecialo tylko nieco ponad 5.

Z drugiej strony nasuwa sie pytanie... jesli miales ponad litr za malo oleju, to znaczy ze na bagnecie bylo go ponizej dolnej kreski. Jak często spoglądasz na ten bagnet? :norty:

A może nie wyleciało wszystko z silnika? Odkręciłeś filtr? Odczekałeś ile trzeba?

Opublikowano

na bagnet zagladalem ostatnio... jakies 3 000 km temu :) wychodzilo ok. przebieg mam juz 180 kkm (po raz n-ty powtorze, ze jestem 100% pewny jego autentycznosci w zwiazku z pochodzeniem auta :) ). Kopcic mnie nie kopci ani nic :) Delikatnie pocil mi sie wczesniej pod uszczelka pokrywy zaworow.

Co do ilosci oleju - serwis skody np. twierdzi, ze 1.9 tdi 130KM moze wziac 1 litr oleju na 1 000km!!!! I JEST TO UJETE W INSTRUKCJI!!!!... wiec te moje okolo litra to uwazam ze nie jest duzo jednak... Kompresje mierzono mi wczoraj w zwiazku z moim niepokojem. Nie wiem ile liczbowo wyszlo, ale uslyszalem, ze "miesci sie w normach fabrycznych" ...

Dzieki Panowie za podpowiedzi raz jeszcze.

BMW - Be My Wife.

Opublikowano

to jak masz taki przebieg to czemu jeździsz na takiej gnojówce 10W

U mnie wcześniej było 5W to nalałem 5w i kupa teraz 0W i jest dobrze.

Spróbuj nalać jakiś dobry olej np valvoline, castrol edge, liqui moly

Ale ogólnie jak jeździsz tak jak ja czyli nie żałujesz sobie to mnie nie dziwi taki pobór oleju.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis