Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy sprawa nie dotyczy BMW a auta dostawczego ktore kupilem w komisie na kredyt. Auto ma ubezpieczenie OC AC i niestety moj pracownik je rozbił. I moje pytanie brzmi - czy to prawda ze bank ktory udzielił kredytu przejmie odszkodowanie i to do niego bede musiał kierowac wniosek o jego wyplate? A co jesli rzeczoznawca ktory jeszcze nie wyceniał szkody zakwalifikuje ja jako całkowitą? Zaznaczam ze raty spłacam regularnie. Czekam pilnie na odp i dzieki z gory pozdrawiam
Opublikowano
I moje pytanie brzmi - czy to prawda ze bank ktory udzielił kredytu przejmie odszkodowanie i to do niego bede musiał kierowac wniosek o jego wyplate

Moim zdaniem wypłatę dostaje ten - kto jest właścicielem pojazdu. Jeśli właścicielem pojazdu jest bank to pewnie on otrzyma odszkodowanie.

A co jesli rzeczoznawca ktory jeszcze nie wyceniał szkody zakwalifikuje ja jako całkowitą? Zaznaczam ze raty spłacam regularnie. Czekam pilnie na odp i dzieki z gory pozdrawiam

Dostaniesz (bank dostanie) odszkodowanie z AC (OC sprawcy), które powinno zostać zakwalifikowane na poczet spłacanych rat, lub wyremontujesz za to auto - a raty będziesz spłacał dalej wg planu spłat.

Pzdr,

Opublikowano
Poszukaj w umowie kredytu, jaką zawarłeś z bankiem, ale często jest tak, jak kolega wyżej pisze - bank zastrzega sobie cesję ewentualnych roszczeń z OC/AC i wtedy podmiotem uprawnionym do uzyskania odszkodowania jest właśnie bank.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zapewne bank ma cesję na polisie autocasco, wtedy za każdym razem bank musi wyrazić zgodę na wypłatę ubezpieczenia tobie. Robi to bez żadnego problemu, na twój wniosek (złożyć go możesz za pośrednictwem twojego ubezpieczyciela). Jeśli nie ma cesji to droga wolna, bankowi nic do tego.

Jeśli masz odebrany po kolizji dowód rejestracyjny, a bank ma przewłaszczenie (z wpisem banku w dowodzie) to będzie potrzebny kwitek z banku żebyś mógł go odebrać, warto też o tym pomyśłeć wcześniej.