Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów ponownie!Mam takie małe pytanko!W mojej "Babci" jest oryginalny alarm,ale niestety gdy ją kupowałem nie bylo oryginalnego kluczyka.Słyszałem,że bez oryginalnego kluczyka alarm również powinien się załączyć,po zamknięciu samochodu kluczykiem.Czy jest to możliwe,bo u mnie nie działa.Z góry dziękuję za info!Pozdrawiam!
Opublikowano
Witam kolego.Jeżeli masz oryginalny alarm powinieneś mieć taką czerwoną czujkę na desce rozdzielczej w górnej części tego dużego nawiewu na szybe.Jak czujak miga i się zapali na stałe alarm jest aktywowany.Zwykłym kluczykiem można go włączyć w prosty sposób.Przekręcasz zamek w dzwiach kierowcy tak jakbyś zamykał samochód w prawo tylko że do końca.45 st zamykanie dzwi 90 st alarm.Powodzenia
dresta30
Opublikowano
Tą czerwoną diode mam na desce,właśnie w tym miejscu co kolega napisał.Przed chwilą byłem sprawdzić sposób kolegi i nic się nie dzieje.Tzn zamek nie chce się przekręcić więcej niż 45 stopni.Jedynie jak dłużej przytrzymam kluczyk w tej pozycji to domykają się szyby i szyberdach,ale o tym wiedziałem już wcześniej.Czy jest możliwość,że ktoś wymienił zamek i wstawił jakiś inny,dlatego nie chce się dalej przekręcić?
Opublikowano
A kolego schowek da sie zamknac z tego samego kluczyka jak tak to masz oryginalny zamek(niczego nie można byc pewnym).Dziwne że alarm nie działa powinien sie właczyc tak jak opisałem wyżej.Pod tylna kanapa za siedzeniem kierowcy masz sterowniki od alarmu sprawdz czy wszystkie są.I sprawdz bezpieczniki pod maska ale to pewnie juz robiles.
dresta30
Opublikowano
Kluczyk pasuje do zamka w schowku napewno,nawet do obydwóch schowków.Bezpieczniki rzeczywiście sprawdziłem wszystkie,ale nie wiem,który sterownik jest od alarmu i wogóle ile ich jest.I wstyd się przyznać :mad2: ,ale nie wiem jak sprawdzić sterownik,czy jest dobry.Czy może mi kolega podpowiedzieć?Z góry dziękuję!
Opublikowano

Tu masz wszystkie części opisane wraz ze sterownikiem po siedzeniem http://bmwe32.masscom.net/

Wejdz w Rentrofits-keylless entry ,masz zdjęcia wszystkich elementów.Sam nie wiem jak sprawdzić czy sterownik działa.Sprawdż czy wszystko jest na miejscu i dobrze dociśnięte tyle Ci moge pomóc bo na elektryce się nie znam powodzenia.Napisz jak postepy.

dresta30
Opublikowano

No dobra, zamek zamyka, ale czy elektronicznie też? czy rygluje elektromagnesem?

Bo albo to w drzwiach jest odłączone

>> zostaw otwarte drzwi z tyłu, zasuń auto, odepnij akumulator i wtedy bez aku spróbuj otworzyć zamek z kluczyka.

Jeśli się da, to masz odłączony system elektroniki od zamka centralnego.

Poczytaj sobie o problemach otwarcia drzwi przy padniętym akumulatorze, to załapiesz o co mi chodzi.

Albo masz wyłaczony akumulator.

>> może masz wypięte jakieś kabelki od alarmu (?) - różnie bywa jak lokalni fachowcy grzebią przy aucie

Opublikowano
Jutro rano jak tylko wstane,odrazu ide zobaczyc do mojej "Babci".Wydaje mi się,że nie otworze drzwi bez aku,bo chyba kiedyś nie mogłem zamknąć,ale sprawdzę to rano.Dzisiaj nie mialem czasu,ale jutro zajrze również pod tylną kanape i zobacze co się tam kryje,bo już tam dawno nie zaglądałem.Dzisiaj sprawdzałem u kolegi w Oplu Senatorze jak działa orginalny alarm i tak jak napisał kolega DRESTA30 jak sie przekręci zamek o 45 stopni,to się tylko zamknie centralny,a jak o 90 to sie załączy alarm.Nawet kolega o tym nie wiedział.Dziękuję bardzo za info koledze.
Opublikowano
Sprawdziłem wszystko i do niczego nie doszedłem.Mam wszystkie sterowniki,a drzwi nie otworzą się bez aku.Ściągnąłem nawet tapicerke z drzwi od kierowcy i wszystko jest podłączone.Nie mam już więcej pomysłów i zostaje mi chyba jechać do salonu BMW i tam spróbować dorobić kluczyk z pilotem,nie wiem tylko ile to będzie kosztowało,ale napewno sporo,a do tego najbliższy salon BMW mam 80km ode mnie.Zastanawia mnie tylko,dlaczego nie przekręca mi się kluczyk o 90 stopni tak jak to kolega napisał,tylko o 45 stopni.
Opublikowano
Proponuje poszukać kogoś kto ma kluczyk scyzoryk zaprogramować go na swojej furce powinien otwierać bez kręcenia w zamku tylko na podczerwień i wtedy się okaże czy alarm Ci działa czy to wina zamka.Pozdro
dresta30
Opublikowano (edytowane)

Być może jest jakiś fizyczny problem w przekręceniu kluczyka o 90 stopni. Ja u siebie nie mam fabrycznego alarmu, ale przekręcenie o 90 st pozwala na zaryglowanie zamka tak, że nawet po sforsowaniu szyby, nadal nie otworzysz drzwi (od środka).

Moja rada, spróbuj z prawej strony. U mnie są dwa mastery, z lewej i z prawej strony. Tak samo ryglują i zamykają szyby i szyberdach (tak jak wspomniałeś).

Powodzenia.

Edytowane przez Przem777
Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano
Sprawdziłem dzisiaj i od strony pasażera nie mam takiej opcji jak od strony kierowcy.Ani nie domykają mi się szyby z szyberdachem,ani kluczyk nie przekręca mi się o 90 stopni.A kolejny problem jaki mam,to nie ma w pobliżu mojej wioski żadnej 7-ki,z której mógłbym pożyczyć pilota i sprawdzić,czy działa alarm. :(