Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bieniu3000 bo to na jednym wdechu pisalem wiec i na jednym trzeba czytac:):) a co do powyzszej sytuacji kola do wywazenia...ja w wulkanizacji zawsze jak to sie mowi patrze na rece i puki 0 i 0 maszyna ni epokaze wzroku nie spuszczam:)
  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
stałem nad łbem cały czas, na maszynie było dobrze wyważone. Wiem jednak od kumpla, który kiedyś robił przy tym, że te maszyny się rozkalibrowują i jak je nie ustawisz to niby wyważą a w realu na drodze może wyjść co innego. Dziwi mnie jednak te super prowadzenie do 120. Z drugiej strony, dopiero przy wyższej prędkości mogą wyjść pewnie drobne błedy w wyważeniu.
Opublikowano

Błędy tak ale nic nie powinno być wibracji.

Ja mam podobnie w zakresie 80-100.

Czekam jak w sobotę zmienie koła to zobaczę czy się coś zmieniło.

Opublikowano
Witam

Posiadam e46 330d w lecie śmigam na 225/45/17 natomiast zimą jeżdżę na 205/55/16 . Smiało polecam 16'' w zimie spisują się wyśmienicie !

udało Ci się założyć 16tki do 330tki?

Jakiś rok temu kolega przywiózł z niemiec 16 calowe felgi powiedział że kupił od niemca , który miał je założone w 330 d.

Nie chciało mi się za bardzo wierzyć bo instrukcja mówi o 17 , więc z ciekawości założyłem do swojej 330. Weszły bez problemu fakt , że z przodu do zacisków jest niewielka szpara , ale felgi są proste i nic nie ociera. Więc kupiłem sobie nowe oponki 205/55/16 i pociskam już drugi sezon.

Na dekielkach felg jest napis DEZENT

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Posiadam e46 330d w lecie śmigam na 225/45/17 natomiast zimą jeżdżę na 205/55/16 . Smiało polecam 16'' w zimie spisują się wyśmienicie !

udało Ci się założyć 16tki do 330tki?

Jakiś rok temu kolega przywiózł z niemiec 16 calowe felgi powiedział że kupił od niemca , który miał je założone w 330 d.

Nie chciało mi się za bardzo wierzyć bo instrukcja mówi o 17 , więc z ciekawości założyłem do swojej 330. Weszły bez problemu fakt , że z przodu do zacisków jest niewielka szpara , ale felgi są proste i nic nie ociera. Więc kupiłem sobie nowe oponki 205/55/16 i pociskam już drugi sezon.

Na dekielkach felg jest napis DEZENT

Dzięki Robinio za odzew. Czy mógłbyś przy jakiejś okazji zrobić fotki tych felg, zarówno z przodu jak i z tyłu żeby było widać oznaczenia tych felg, kod modelu czy coś w tym stylu bo ciekawi mnie taka opcja na zimę i wrzuć do tego wątku albo podeślij na [email protected] Będę wdzięczny! :cool2:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Witam.

Jak tylko znajdę chwilkę , to zrobie kilka fotek , lub opiszę dokładą specyfikację tych felg.

Na tą chwilę mogę napisać tyle , że są to aluminiowe 16" felgi z dekielkami DEZENT . Do zacisków ok. 3 mm. ale nc nie ociera , ani nie bije.Rozmiar założonych na nie zimówek 205/55/16 ( komfort jazdy w górach super ).

Przed zakupem rozmiaru 16" proponuję je założyć na przednie piesty i sprawdzić odległość od zacisków , ja mam ok.3mm i jest ok.

Opublikowano
Jest prawdopodobne, że np felgi od e39 i e38 z mniejszym ET wejdą do 330d i 330i oczywiście rozmiar 16. Jest niestety obawa, że mogą obcierać o nadkole. Wszystko zależy od rozmiaru opon.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moje wnioski po kilku miesiącach zimy:

śniegu i porządnego błota pośniegowego było bardzo mało i opony 225 (Toyo snowprox s952) sprawują się super zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni. Na całkowicie zaśnieżonej drodze z napędem 4x4 rewelka (choć może na 205 byłoby jeszcze lepiej - kto wie)

Najgorzej jest na grubej warstwie błota pośniegowego i w głębokich kałużach. czuć, że naprawdę nieźle ściąga... Biorąc jednak pod uwagę, że błota i głębokich kałuż było max kilka dni uznaję, że 225 to nie jest zły wybór.

Jak w każdym wyborze są plusy i minusy każdego z rozwiązań...

Ostatnio byłem na fajnym szkoleniu - Creative Mind. Poruszony był tam temat akceptacji wieloznaczności i różnorodności. I taką właśnie sytuację mamy wybierając rozmiar opon - nie ma idealnego rozwiązania... więc jak się długo głowisz nad decyzją rzuć kostką, albo zagraj w wyliczankę :D

Gdybym jednak mieszkał w miejscu z dużym zaśnieżeniem i częstym błotem to zdecydowanie wybrałbym 205.

Pozdro dla wszystkich

.valdek