Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wymieniałem kiedyś klocki, (przód) ale wtedy aż jak usłyszałem jak metal trze o tarcze :duh: ktoś wykręcił żarówkę od zużycia klocków z auta-mniejsza z tym na błędach się człowiek uczy.

Tarczy nie przetoczyłem bo nie dałem rady jej odkręcić-zapieczone śruby,a nie miałem warunków aby wydrzeć ją innymi bardziej drastycznymi sposobami a auto musiałem mieć jeżdżące za parę godzin.

I tu mam pytanie-tarcza ma lekkie nierówności od wewnątrz (nie jakieś tam rowy 3 milimetrowe) i przy dużych prędkościach i gwałtownym hamowaniu czuć drgania na kierownicy-chciałem się spytać czy ma to bardzo negatywny wpływ na zużywanie się sworzni, tulei wahacza, końcówek drążków itp. bo kolega powiedział że chwila moment mi to wszytko poleci :roll:

Tarcze miałem zamiar wymienić przy następnym zużyciu klocków.

Opublikowano

Napewno ma jakis wplyw i przyspiesza zuzycie elementow zawieszenia ukladu kierowniczego i wplywa w jakims stopniu na cala karoserie.

Ale jak duz ma to wplyw nikt Ci nie odpowie.

jazda po dziurawych drogach tez odbija sie na wszystkim wiec jak bedzie mozliwosc zmien i tyle.

Opublikowano

to wez sobie sprawdz jakiej masz grubosci tarcze bo jak masz mniejsze niz 22 mm to jak jeszcz sobie pojezdzisz to mozesz sie zdziwic

nie mowiac juz o drganiach w kierownicy

Opublikowano
to wez sobie sprawdz jakiej masz grubosci tarcze bo jak masz mniejsze niz 22 mm to jak jeszcz sobie pojezdzisz to mozesz sie zdziwic

22mm :!: :?: :jawdrop:

Opublikowano

22mm :!: :?: :jawdrop:

Kolega miał pewnie na myśli tarcze wentylowane ale tam granica wynosi

20mm

przy tarczach pełnych

przód-10mm

tył-8mm