Skocz do zawartości

Brak Komunikatu Licht an, gdzie przyczyna ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam !! Nie wiem jaka moze być tego przyczyna, ale w mojej 7-ce nie mam informacji o pozostawionych włączonych światłach LICHT AN?:( Szczeże mówiąc nawet nie wiedziałem że jest taka pozycja, aż do chwili gdy przeczytałem wykaz wszystkich komunikatów kompa. Zawsze brakowało mi tej informacji o włączonych światłach, gdzyż przyzwyczaiłem sie do tego z Audi 100.... Chciałbym jeśli to jest usterka, przywrócić do normalnego działania tą funkcje, bo jest napewno przydatna, przy naszych wspaniałych przepisach w okresie jazdy na światłach przez 24h. Jeżeli ktoś wie gdzie szukać przyczyny braku działania tej funkcji lub jak dokładnie ją zbadać, to bardzo prosił bym o podpowiedzi tych osób, za co z góry dzięki...
sCorpioN
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czujnik otwartych drzwi kierowcy bym sprawdził

a czy reaguje ci na przepalone żarówki świateł mijania?

Kai
Opublikowano
Otwarcie drzwi kierowcy, bezproblemowo zapala wewnętrzne oświetlenie samochodu. Ale czy to jest ten sam przełącznik co do informacji o pozostawionych światłach, tego to nie wiem. Jeżeli jest dodatkowy czujnik lub przełącznik do tej funkcji, to być może to jego wina, ale gdzie go szukać ??? . Jeżeli chodzi o informacje o braku świateł mijania lub innych, to wszystko działa OK, własnie od tego się zaczęło że szukając co oznacza kominikat LOW BEAM doczytałem się że istnieje funkcja informująca kierowcę o pozostawionych włączonych światłach, a ja nigdy jej u siebie nie widziałem na wyswietlaczu, choć wiele razy zapomniałem o wyłączeniu świateł szczególnie w dzień :( myślałem że betka mojaj nie mam takowej funkcji, a tu okazuje się że powinna jednak mieć, tylko ja o tym nie wiedziałem az do wczoraj :mad2: :(, dlatego postanoweiłem z waszą pomocą dotrzeć do przczyny usterki i ją, jak to sie mówi usunąć :), ale czy się uda ??? :)
sCorpioN
Opublikowano
Otwarcie drzwi kierowcy, bezproblemowo zapala wewnętrzne oświetlenie samochodu. Ale czy to jest ten sam przełącznik co do informacji o pozostawionych światłach, tego to nie wiem. Jeżeli jest dodatkowy czujnik lub przełącznik do tej funkcji, to być może to jego wina, ale gdzie go szukać ??? . Jeżeli chodzi o informacje o braku świateł mijania lub innych, to wszystko działa OK, własnie od tego się zaczęło że szukając co oznacza kominikat LOW BEAM doczytałem się że istnieje funkcja informująca kierowcę o pozostawionych włączonych światłach, a ja nigdy jej u siebie nie widziałem na wyswietlaczu, choć wiele razy zapomniałem o wyłączeniu świateł szczególnie w dzień :( myślałem że betka mojaj nie mam takowej funkcji, a tu okazuje się że powinna jednak mieć, tylko ja o tym nie wiedziałem az do wczoraj :mad2: :(, dlatego postanoweiłem z waszą pomocą dotrzeć do przczyny usterki i ją, jak to sie mówi usunąć :), ale czy się uda ??? :)

To ten sam switch, w zaczepie zamka drzwi.

A czy samochod wykrywa fakt ze otwierasz drzwi przy jadacym aucie

powinien wywalac komunikat "Tur offen" jesli tak sie nie dzieje, znaczy

ze wylacznik drzwi ma owszem polaczenie z lampka osw. wnetrza

ale sygnal nie jest przekazywany dalej do ...no wlasnie nie wiem do

czego. Albo modulu kontroli swiatel albo zespolu wskaznikow - sprawdze

na schematach...

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
@psychop Komunikat otwartych drzwi podczas jazdy DOOR OPEN (bo mam na Angielskim) otrzymuje poprawnie. Mimo wszystko jednak informacji o pozostawionych włączonych światłach nie mam, i to jest właśnie dziwne. Jaki szczegół tym kieruje i gdzie szukać usterki ?? Był bym wdzięczny gdybyś spojrzał na schemat z góry THX
sCorpioN
Opublikowano
@psychop Komunikat otwartych drzwi podczas jazdy DOOR OPEN (bo mam na Angielskim) otrzymuje poprawnie. Mimo wszystko jednak informacji o pozostawionych włączonych światłach nie mam, i to jest właśnie dziwne. Jaki szczegół tym kieruje i gdzie szukać usterki ?? Był bym wdzięczny gdybyś spojrzał na schemat z góry THX

Zmyliles mnie tym "Licht An" bo to przeciez jest po niemiecku.

W takim razie pozostaje zmudne szukanie. Logika jest taka, ze

uklad wyswietla ten komunikat kiedy

- sa otwarte drzwi (1)

- brak sygnalu z przewodu 15R czylu plus po stacyjce

moze ten drugi warunek nie jest spelniony ?

trudno cos powiedziec...

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano
@psychop, a masz może dobre schematy do E32 ??? :) chętnie bym skorzystał, bo te co ja posiadam to tragedia, ciężko cokowiek z nich dojść :(
sCorpioN
Opublikowano
@psychop, a masz może dobre schematy do E32 ??? :) chętnie bym skorzystał, bo te co ja posiadam to tragedia, ciężko cokowiek z nich dojść :(

Nie mam, mam troche jakichs schematow do e38 i e39 niektore

niekompletne, ogolnie wspieram sie przy roznych analizach

schematami do e36 i e46 i innymi. Ogolnie beznadzieja i sam chetnie

bym ten temat jakis globalnie rozwiazal bo to czego uzywam teraz

to totalna rzezba.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myslałem, myślałem i nic nie wymyśliłem mądrego na odległość.

Przypuszczam nadal, że może być to spowodowane faktycznie brakiem połączenia czujnika w drzwiach z CheckControl. To, że światło się zaświeca po otwarciu drzwi to jedno, a komunikat o włączonych światłach mijania to co innego.

Ostatnie, co mogę poradzić: wyszarp moduł CC i LKM, przepucuj styki i wsadź z powrotem (w końcu to nie nowe auto).

Kai
Opublikowano
Właśnie dzisiaj zdjąłem tapiecere z drzwi i szarpnąłem lewy schowek, popatrzyłem :shock: pomyślałem :roll: ale niestety :mad2: nic konkretnego nie wymyśliłem i nie zobaczyłem. Wszystko niby normalnie, ale jest jedna rzecz która mnie jednak zastanowiła, otóż: W mojej betce założona jest centralka alarmowa PIRANIA i jest zamontowana po lewej stronie przy głośniku pod tapicerką, i w związku z nią jest tam zrobionych kilka połączeń przewodów i kombinacji, bo zakładać musiał ten alarm jakiś partacz :duh: widać tam totalną amatorszczyznę. Zastanawiam sie w związku z tym czy w jakiś sposób ktoś kto dokonał momntażu tej centralki, nie naruszył połączenia które odpowiada za ten komunikat o włączonych światłach. Myślę tak dlatego że w momencie gdy uzbrojony jest alarm i próbuję wtedy podnieść klamkę od kierowcy, wówczas zapala się wewnętrzne oświetlenie w samochodzie i uruchamia się alarm, wskazuje to iż jest to wszystko jakoś ze sobą powiązane, ale co konkretnie mogło zostać zmienione, to musiał by mi podpowiedzieć jakiś praktykujący elktronik który zna instalację przy takiej BMW. Bez dobrego schematu cięzko się domyślić kto mógł jakich zmian dokonać w isteniejeącej instalacji montując tą centralkę alarmową, ale licze że ktoś jednak już z czymś podobnym miał doczynienia i podzieli się swoimi doświadczeniami. Moduły LKM i CC wyciągałem i czyściłem styki, wszystko wskazuje na to że z nimi wszystko jest OK.
sCorpioN
Opublikowano
Właśnie dzisiaj zdjąłem tapiecere z drzwi i szarpnąłem lewy schowek, popatrzyłem :shock: pomyślałem :roll: ale niestety :mad2: nic konkretnego nie wymyśliłem i nie zobaczyłem. Wszystko niby normalnie, ale jest jedna rzecz która mnie jednak zastanowiła, otóż: W mojej betce założona jest centralka alarmowa PIRANIA i jest zamontowana po lewej stronie przy głośniku pod tapicerką, i w związku z nią jest tam zrobionych kilka połączeń przewodów i kombinacji, bo zakładać musiał ten alarm jakiś partacz :duh: widać tam totalną amatorszczyznę. Zastanawiam sie w związku z tym czy w jakiś sposób ktoś kto dokonał momntażu tej centralki, nie naruszył połączenia które odpowiada za ten komunikat o włączonych światłach. Myślę tak dlatego że w momencie gdy uzbrojony jest alarm i próbuję wtedy podnieść klamkę od kierowcy, wówczas zapala się wewnętrzne oświetlenie w samochodzie i uruchamia się alarm, wskazuje to iż jest to wszystko jakoś ze sobą powiązane, ale co konkretnie mogło zostać zmienione, to musiał by mi podpowiedzieć jakiś praktykujący elktronik który zna instalację przy takiej BMW. Bez dobrego schematu cięzko się domyślić kto mógł jakich zmian dokonać w isteniejeącej instalacji montując tą centralkę alarmową, ale licze że ktoś jednak już z czymś podobnym miał doczynienia i podzieli się swoimi doświadczeniami. Moduły LKM i CC wyciągałem i czyściłem styki, wszystko wskazuje na to że z nimi wszystko jest OK.

Wiem!!! tzn. wydaje mi sie ze to moze byc to. Czy alarm reaguje na

wszystkie czworo drzwi (i klapy?) jesli tak - to koniecznie sprawdz, czy

przewody ze wszystkich drzwi odseparowane pomiedzy soba za pomoca

diod prostowniczych. Jesli tak nie jest to zapewne modul nie bedzie w

stanie poprawnie rozpoznac otwartych drzwi. Partacze czesto lacza

wszystkie przewody razem "na skretke" bez zadnej separacji - mi tak

mistrzu zrobil w mercedesie, ale sie polapalem, bo tam swiatlo z przodu

i z tylu sterowane jest oddzielnie wiec latwo bylo sie domyslic.

Opublikowano

po pierwsze: jesli chodzi o zapalenie sie lampki oswietlenia wnetrza po podniesieniu klamki przy zalaczonaym alarmie to alarm nie powinien wyc!

po drugie: moze to i glupia podpowiedz, ale licht an zapala sie kiedy masz wlaczone swiatla i otwierasz drzwi kierowcy. ale jest warunek: musisz wyjac kluczyk ze stacyjki!

pzdr

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
DJYendruh Przedwszystkim warunek wyjętego kluczyka, + włączonych świateł + otwartych drzwi w 100% został spełniony :) to normalne, inaczej bym nie zawracał nikomu glowy... Mimo wszystko informacji o włączonych światłach nie ma :(
sCorpioN