Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiosną kupiłem e46 320. Niestety zapomniałem wypytać właściciela o to co ma w chłodnicy i nie wiem co z tym fantem zrobić.

Wydaje mi się, że mogę:

- wymienić na nowy - coś polecacie? gdzie można znaleźć instrukcje wymiany płynu?

- sprawdzić co mam - ale jak?

z góry dziękuje za pomoc.

rychu
Opublikowano
Nie sprawdzisz co masz (chyba że w laboratorium chemicznym :) ), możesz jedynie sprawdzić temperaturę zamarzania płynu, ale myśle że najlepiej jak sobie wymienisz na nowy. Najlepiej kup płyn dedykowany do BMW, cena porównywalna z inymi płynami. Instrukcję wymiany znajdziesz na forum, użyj szukaj. Ale to naprawdę proste.
Opublikowano

Zdecydowanie popieram. Nie ważne co powie poprzedni właściciel. Nie warto dla paru złotych patrzeć rano czy temperatura na dworze spadła do -20 i nie rozsadziło silnika.

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano
Najlepiej kup płyn dedykowany do BMW, cena porównywalna z inymi płynami.

Co to za płyn, jaką ma nazwę, dostepny tylko w aso?

Opublikowano (edytowane)

Korekta poprzedniej wypowiedzi. Faktycznie tam jest 1,5L a nie 1L.

Czyli żeby uzyskać 10L płynu:

4 butelki koncentratu = 104zł + koszty przesyłki (16zł) = 120zł

I to daje nam 10L płynu + zapas koncentratu

W przypadku Borygo tudzież innych

10L = 80zł - bez zapasu.

I tutaj jeszcze należy miec na uwadze oryginalnośc produktów. Gdyż co niektórzy piszą o podróbkach na allegro.

Co kto woli.

Pzdr,

Edytowane przez piotr2569
Opublikowano

I tu bym polemizował czy taka porównywalna:

1,5L koncentratu BMW = 26zł + koszt przesyłki (16zł - bo więcej niż 3 opakowania),

Przyjmuję iż potrzebuję 10L płynu do chłodnic o temperaturze zamarzania -37 st Celsjusza ( większość płynów własnie takową posiada).

Do tego potrzebuję:

10L zwykłego płynu typu: Borygo, Dynagel 2000 - koszt w granicach 40zł za 5L - czyli 80zł za 10L.

7L koncentratu BMW (stosunek 1:1) - 26*7=182zł

jeśli to jest porównywalna cena z innymi płynami - ????

Wywalić 130% więcej za coś - co ma identyczne parametry jak produkt tańszy - jak ktoś lubi.

Pzdr,

Zgadzam się w 100%-idź do sklepu kup borygo (ja mam zielone) i jeździj bezproblemowo :dance:

Opublikowano

Co Ty piszesz??? Jakie "7L koncentratu BMW (stosunek 1:1) - 26*7=182zł "

:mad2: stosunek 1:1 , 1,5litra *2 = 3litry koncentratu + 3 litry wody mam 6 litrów płynu koszt 60zł

182zł 7 butelek po 1, 5 litra koncentratu aż tyle jest komus potrzebne????

Opublikowano
Co Ty piszesz??? Jakie "7L koncentratu BMW (stosunek 1:1) - 26*7=182zł "

:mad2: stosunek 1:1 , 1,5litra *2 = 3litry koncentratu + 3 litry wody mam 6 litrów płynu koszt 60zł

182zł 7 butelek po 1, 5 litra koncentratu aż tyle jest komus potrzebne????

Obaj się po części mylicie ;), bo ja faktycznie potrzebuje około 10l, więc koncentratu będzie trzeba 4 buteleczki (wtedy będzie 5,5litra koncentratu do 4,5 litra wody - więc wytrzyma ponad 40 stopni), kosztowo wyjdzie dokładnie 104 pln (zakup w ASO po 26 pln). Więc i jednak troszkę więcej niż za "boryga" - ale tylko troszkę ;).

rychu
Opublikowano

1,5L koncentratu BMW = 26zł + koszt przesyłki (16zł - bo więcej niż 3 opakowania),

Przyjmuję iż potrzebuję 10L płynu do chłodnic o temperaturze zamarzania -37 st Celsjusza ( większość płynów własnie takową posiada).

Do tego potrzebuję:

10L zwykłego płynu typu: Borygo, Dynagel 2000 - koszt w granicach 40zł za 5L - czyli 80zł za 10L.

Wywalić 130% więcej za coś - co ma identyczne parametry jak produkt tańszy - jak ktoś lubi.

Pzdr,

Zgadzam się w 100%-idź do sklepu kup borygo (ja mam zielone) i jeździj bezproblemowo :dance:

Tak, się zgadzasz a nie masz pojęcia ile trzeba i jak się rozrabia. Poczytajcie wypowiedź kolegi sqnix to się dowiecie co i jak. Jaki koszt przesyłki zchodzisz do sklepu z częściami samochodowymi i dostaniesz taki płyn. Ostatnio wymieniałem więc się orientuje co i jak. Różnica groszowa.

Opublikowano

Do tego potrzebuję:

Pzdr,

Tak, się zgadzasz a nie masz pojęcia ile trzeba i jak się rozrabia. Poczytajcie wypowiedź kolegi sqnix to się dowiecie co i jak. Jaki koszt przesyłki zchodzisz do sklepu z częściami samochodowymi i dostaniesz taki płyn. Ostatnio wymieniałem więc się orientuje co i jak. Różnica groszowa.

Ale mnie to w ogóle nie interesuje czy to wychodzi 2zł drożej czy 20zł drożej-ja wiem że borygo jest to dobry płyn do chłodnic na którym niema prawa się nic stać to poco mam lać inny droższy?? Że pisze na nim BMW to już jakiś cudowny odmładzający będzie czy co?

Opublikowano

Do tego potrzebuję:

Pzdr,

Ale mnie to w ogóle nie interesuje czy to wychodzi 2zł drożej czy 20zł drożej-ja wiem że borygo jest to dobry płyn do chłodnic na którym niema prawa się nic stać to poco mam lać inny droższy?? Że pisze na nim BMW to już jakiś cudowny odmładzający będzie czy co?

Co ty się przyczepiłeś że on jest droższy. On jest w takiej samej cenie co borygo i owszem borygo jest ok nie ma co do tego wątpliwości ale wolę wlać płyn niemieckiej renomowanej firmy i tyle, ale to jak wyliczyliście koszta to jakaś parodia i o to mi chodziło.

Opublikowano
taki koncentrat można rozrobić ze zwykłą wodą z kranu??????????Czy potrzeba destylowanej????
Opublikowano

ale wolę wlać płyn niemieckiej renomowanej firmy i tyle

Może kolega poda cóż to jest za niemiecka renomowana firma???

Ten płyn nie jest produkowany przez BMW tylko zawiera logo firmy.

Niech kolega poda specyfikację płynu ( w formie strony internetowej) wtedy porównamy oba płyny - bo jak narazie wychodzi iż jest lepszy - BO JEST.

Pzdr,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podłącze sie do tematu. Zapaliła mi się lampka kontrolna (e46, 320i) żeby dolać płynu do chłodnicy. nie mam pojęcia kompletnie jaki tam płyn jest wlany. Z tego co sie orientuje to nawet kolor nie moze byc inny jeżeli chce się dolać ??? Nie chce wymieniac płynu w całosci, bo niby po co. Natomiast chciałbym dolać. I teraz powiedzmy że płyn mam koloru zielonego (nie wiem jakiego producenta) - czy mogę kupić np zwykły płyn Borygo też zielony (gdzies widziałem za 10 zł litr) i poprostu dodalć ile brakuje ? Czy nie można mieszać ani firm ani kolorów ?

Będę wdzieczny za podpowiedź.

Pozdr.

Opublikowano
płyn w chłodniczy mozesz zlać to zaden problem,i zalać świezego :-) hmm zielony ja bym wlał koncentrat BMW i myslę ze byłoby git
Opublikowano
Najpewniej zlać stary i zalać nowy, ale nawet jak byś np zielone borygo zalał a tam byłby trochę inny to raczej nic się nie stanie-też na pewno na glikolu i się wymieszają.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Ja podjechałem do "osiedlowego mechanika" sprawdził mi przyżądem. Wyszło ze wytrzymuje do -27 wiec nie było sensu wymieniac. Koszt sprawdzenia- na piffko robota do 60 sekund :]