Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam . czy ktos to robil ? czy wogole da sie tak zrobic.

mam radio z kaseta , radio ma szeroki wyswietlacz ( MID tak to sie chyba nazywa) chcialbym podlaczyc zmieniarke , bo kaseta to porazka i to wyprodukowane w 2001 roku - nieporozumienie !

czy sa kable pociagniete - jak to sprawdzic ?

nie chcialbym dawac zaslepek i wsadzac standardowego radia ( estetyka )

pozdrawiam

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
witam!!! ja mialem ten sam problem tylko ze ja mam szeroka navi z kaseta!!! tez myslalem ze juz mam pozamiatane ale okazalo sie ze nie jest tak zle mialem kabel podciagniety (widocznie ktos wyciagna przed sprzedaza - chore!!! ale prawdziwe) wiec kupilem zmieniarke z 2 kablem i pozbylem sie stresu!!! krotko mowiac mozesz dozucic zmnieniarke ale najpierw jedz do kolesia zajmujacym sie radiami!!! mysle ze bedzie ok :cool2: powodzonka!!!

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano
u nie na pewno nie bylo zmieniarki - auto z pewnej reki

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

ja mialem taki sam problem czyli radio z navi ale kaseta.

kupilem na ebay zmieniarke i nie pasowala (inne wtyczki tam byly okragle a ja mam juz kwadratowe) zmieniarke sprzedalem i kupilem druga z wtyczkami takimi jak ja potrzebuje( w nawiasie mowiac za 40 euro z Mini a jak wiadomo mini jest produkowany przez BMW czyli pasowalo) kabel do zmieniarki kupilem w serwisie BMW za 17,50 euro wpialem do radia i do zmieniarki i wszystko pasowalo.

u mnie byl jeszcze jeden problem bo do zmieniarki dochodza dwa kable jeden 8 albo 10 pinowy(sygnal) juz dokladnie nie pamietam a drugi 3 pinowy pradowy. tego drugiego nie umialem nigdzie znalezc i w BMW tez go szukalem ale albo nie wiedzieli albo niechcieli wiedziec jaki ma numer i odprawili mnie z kwitkiem. udalo mi sie dostac ten kabel na ebay za 10 euro.wpinasz ten kabel do zmieniarki a druga strona podpinasz do radia (brazowy)minus (zielono czerwony)plus i taki cienki pare kolorow przeplatane razem wpinasz pod pin nr.7 we wtyczce radiowej i po wpieciu tych trzech kabli radio powinno zobaczyc zmieniarke po dwukrotnym przycisnieciu przycisku MODE

pozdrowienia i milego sluchania plyt

Opublikowano

moze wie ktos z was jakie inne dobre radio ( pioneer) podejdzie pod kierownice no i wyswietlacze - nie koniecznie musi miec cd wystarczy wyjscie na zmieniarke no i sub i 4x line out

kurcze - juz mnie to ma gdzies - zastanawiam sie nad przelozeniem mid-a w inne miejsce ale nie mam pomyslu -- radio w schowku to nieporozumienie .

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

juz myslalem nad tym - lecz jest to jakies nieporozumienie - kiepsko wyglada

teraz mysle gdzie by tu przelozyc ten wyswietlacz MID ? wtedy by szlo wsadzic radio 2din no a to by juz duzo lepiej wygladalo

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

Jeżeli nie było zmieniarki, to kabli raczej też nie ma, ale warto poszukać - powinny być 2 kable zakończone małymi wtyczkami 3 i 6pin.

Jeżeli nie ma, to nie jest wielki problem pociągnąć kable (a w zasadzie to 1 kabel ...). Poza tym na forum było o tym wielokrotnie.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

mialem podobny problem - w moim e39 z '99 tez jest kasetnik, tyle ze wczesniej ktos mial tam zmieniare i wzmacniacz, wiec byly kable. podjechalem do goscia ze sklepu rtv, ktory stwierdzil, ze to kable od zmieniarki sony. tak sie skladalo, ze mial akurat na sprzedaz uzywana, wiec za 2 stowki nabylem droga kupna :) do tego zamowilem u niego jakis taki specjalny przetwornik (z katalogu) za 450 zeta - tj. taka kostka, ktora wpinasz z tylu radia i do niej dopinasz zmieniarke, taka jakby przejsciowka miedzy radiem bmw a zmieniarka sony. no i sprzecior dziala bez zarzutu - jedyny myk, ze zmieniarka jest na 10 plyt, a na radiu mam tylko 6 klawiszy numerycznych, wiec zeby zmienic na siodma plyte, musze przewinac ostatni utwor z szostej plyty i poczekac, az sama zmieniarka przeskoczy na kolejna plyte :) swoja droga jestem ciekaw, czy da sie cos takiego zrobic bez przetwornika, albo z jakims tanszym niz 450 zeta.

pozdro

Opublikowano

dzisiaj podlaczylem pionnera pod fabryczne wszystko czyli glosniki - powiem Wam ze nie ma porownania co do fabrycznego radia -

teraz zastanawiam sie nad radiem 2 din (duze radio) no i musze gdzies wpakowac mida - moze ma ktos z Was jakis pomysl

co do radia to myslalem nad takim ; http://www.pioneer.pl/pl/products/25/109/281/AVH-P4000DVD/index.html

http://www.pioneer.pl/images/products/caravdisplay/pioneer/avh_p4000dvd_1_gallery.jpg

mozna ustawic kolor taki jak ma fabryka

mysle ze to bedzie jakies rozwiazanie

czy ktos tak juz kombinowal ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Koledzy i ja sie przyłączę do tematu. Mianowicie mam E38 z 99 roku z navi i TV 4:3 niestety nie mam w swoim aucie zmieniarki. TZN w bagażniku jest w miejscu na zmieniarkę włożona pułka. Nie widzę żadnych kabli ani nic takiego. Rozumiem że auto wyjechało z fabryki bez CD. Postanowiłem więc wymontować radio i oblukać gniazdo zmieniarki. Dysponuję zmieniaczem Pioneer z kablem. Ku mojemu zdumieniu w radiu nie znalazłem żadnego wolnego gniazda. Z tad moje pytanie czy jest możliwość podpięcia zmieniarki CD w moim aucie? Jesli tak to gdzie?? Czy z tyłu w wzmacniaczu jest jakieś gniazdo na CD? Tam jeszcze nie zaglądałem. I jeszcze coś co zauważyłem ale nie pojmuję tego chodzi o to że z radia wychodzą tylko dwie pary kabli (warkoczyki) na głośniki. Jak to jest przecież w aucie jest 4 głośniki i regulować można każdy z osobna. Czy wzmak steruje z dwuch kanałów z radia na 4 głośniki? Prosze o pomoc bo chciałbym troszkę zmodyfikować moje audio.