Skocz do zawartości

Bmw e38 gubi wodę !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie !

Noszę się z zamiarem kupna e38 .

Dostałem ją na przetestowanie :) przejechałem nią ok 4000 tys kilometrów.

I mogę powiedzieć że autko jest naprawdę w stanie idealnym poza jedną dziwną przypadłością.

Jest to model z 94 roku z silnikiem 3 litrowym. ( benzynowy)

Problem polega na tym że gubi płyn chłodzący. Codziennie rano muszę dolać 1,5 litra. Dziennie robie ok 30 km. Natomiast po trasie 400km musiałem dolać ok 2 litrów.

Z pod auta nic nie kapie, bagnet oleju czyściutki, płyn również bez żadnych śladów oleju.Auto nie dymi ani się nie grzeje.

Własciwie nie ma żadnych objawów - z czystej ciekawości któregoś dnia sprawdziłem poziom i okazało się że jest mało płynu.

Komputer też nie pokazuję żanych nieprawidłowości.

Obecnie mam e32 735 i pamiętam że jak miałem strzeloną chłodnicę to po utarcie ok 1,5 litra płynu komputer wyświetlał informację że poziom jest niski.

Panowie jak macie jakiś pomysł to prosze o opinie ponieważ ja na tenat tych silników nie mam zielonego pojęcia a nie chciałbym trafić na minę :)

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

walnięta chłodnica - płyn odparowuje i nic nie cieknie + uszkodzony czujnik???

walnięta uszczelka pod głowicą + czujnik????

pozdr

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby
Opublikowano

powody moga byc takie :

- chlodnica , nieszczelnosc w przewodach gumowych ( czesto wystarczy dociagnac opaski ) , wyciek z pompy wody ( do wymiany pompa ) , uszkodzona uszczelka pod glowica , uszkodzona uszczelka , uszkodzona nagrzewnica , uszkodzona obudowa termostatu ( plastikowa ) , czasem cieknie na szynie laczacej glowice lub na laczeniu aluminiowych rur z pompa wody lub szyna .

to chyba wszystkie mozliwosci .

Opublikowano

Witam!!

Doszedłem w końcu skąd ten wyciek. Tak jak pisaliście lało się z osłony termostatu.

Ale nie wiem czy ją kupować bo ostatnio po odpaleniu rano strasznie klekotały zawory przez jakieś 10 minut. Dopiero po tym czasie wróciło do normy.

Dziękuje za podpowiedzi!

Opublikowano
moze wystarczy zmienic olej na lepszy - np castro edge .

jezeli to nie pomoze to czeka cie zmiana popychaczy - co w m60 nie jest tanie ( jest ich 32 szt ) , a jak juz cos sie robi to wypada sprawdzic / zmienic lancuchy , plozy napinaczy itp...

Czy Ty wiesz chłopie o czym piszesz? Wymiana hydraulicznych regulatorów/ bo o to chyba Ci chodziło/ i łańcuchów z plozami i napinaczami przekroczy wartość tego autka :D . Toż to rocznik 94! I olej też wystarczy 10W/40, bo gdy to autko produkowano, to nie bylo olejów 0W...

Opublikowano
moze wystarczy zmienic olej na lepszy - np castro edge .

jezeli to nie pomoze to czeka cie zmiana popychaczy - co w m60 nie jest tanie ( jest ich 32 szt ) , a jak juz cos sie robi to wypada sprawdzic / zmienic lancuchy , plozy napinaczy itp...

Czy Ty wiesz chłopie o czym piszesz? Wymiana hydraulicznych regulatorów/ bo o to chyba Ci chodziło/ i łańcuchów z plozami i napinaczami przekroczy wartość tego autka :D . Toż to rocznik 94! I olej też wystarczy 10W/40, bo gdy to autko produkowano, to nie bylo olejów 0W...

kazdy remont silnika wiaze sie z ocena kosztow - jezeli koszt jest za wysoki to szuka sie innego silnika to oczywiste... tylko przy takiej robocie warto sprawdzic reszte i ocenic czy warto inwestowac w posiadany silnik ...

same popychacze to koszt z tego co pamietam 32zł/szt ...

co do oleju - kolega w 540 mial taki wlasnie problem - po odpaleniu stukaly mu popychacze przez ok 2 min i przy wysokich temperaturach podobnie - mial olej 10w40 - powiedzialem zeby zmienil na 0w40 i jego problwemy sie skonczyly...

zreszta na wodzie tez mozna jezdzic bo przeciez to 15 letni samochod ....

castrol zaleca do tego silnika olej w pełni syntetyczny wiec dlaczego nie dolozyc 20 zł i miec porządny olej ?