Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakie polecacie glosniki do touringa nie mowie tu o jakims extremalnym naglosnieniu ale o takim normalnym bez zmian w srodku auta moze jakis maly wzmacniacz i tyle nie chce sub'ow i takich tam zeczy co polecacie prosil bym o linki z allegro Pozdrawiam
(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
Opublikowano
muszę Cie zmartwić , musisz wszystko zmienić nawet jednostkę sterującą bo jest do bani , też myślałem że dokładka wzmacniacza , wymiana głosników i dołożenie SUB coś zmieni , zmieniło , jest głosno ale jakość i tak tragiczna więc pozostaje pokolei wszystko zmienić i nie ważne czy to E46 czy E39 czy nawet E60 ze standardowym audio
Opublikowano

Jakość Audio można poprawić programem do stabilizacji zakresów dźwięków czyli weryfikacje kolektora dźwięku ,

Polecam naprawdę działa np:Nero7 potrafi

Opublikowano
Jakość Audio można poprawić programem do stabilizacji zakresów dźwięków czyli weryfikacje kolektora dźwięku ,

Polecam naprawdę działa np:Nero7 potrafi

Zawsze tak robiłem wypalając płyty ale nie chodzi o to , radio też ma ładnie grać nie tylko płyta , pozostaje zakup nieorginalnego radia i rozdzielenie panelu w miejsce popielniczki czy do schowka na okulary ,a bazę do schowka , jestem na tym etapie własnie i moze jutro skonczę , z jednym z forumowiczów co też tak robi w E39 chodzi o to żeby fabryczne CD zostawić bo wkomponowane ładnie

Opublikowano
Ja mialem w E39 dolozony wzmacniacz i suba i powiem szczerze ze po miesiacu regulacji ndoszedlem do tego ze sprzet byl podziwiany i glosny a zarazem dosc czysto gral. Po sprzedazy auta zostalo mi to w garazu i zastanawiam sie nad sprzedaza tego lub zamontowaniu w mojej E46 bo ten dopiero gra tragicznie.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Dałem sobie spokój z modyfikacją audio w e39, wszystkie metody bez zmiany jednostki centralnej (mam dużą navi) są tylko półśrodkami :? Dlatego doszedłem do wniosku, że nie ma to sensu i dałem sobie spokój.
Opublikowano
Dałem sobie spokój z modyfikacją audio w e39, wszystkie metody bez zmiany jednostki centralnej (mam dużą navi) są tylko półśrodkami :? Dlatego doszedłem do wniosku, że nie ma to sensu i dałem sobie spokój.

No wlasnie przeciez niezmnienie navi na jakies radio kolorowe bo to bez sensu szkoda. brat ma w audi a6 z 2000 roku standard audio z fabrycznym subem i gra calkiem calkiem a ty kupa halasu..........

(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
Opublikowano
jest jakies rozwiazanie nad mid -em - moze by go gdzies przelozyc ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
jest jakies rozwiazanie nad mid -em - moze by go gdzies przelozyc ?

można założyć MID z e38, jest węższy i wtedy zmieścisz standardowe radio.

na razie

Opublikowano
a jak idzie rozwiazac klapke ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
a jak idzie rozwiazac klapke ?

tylko nie myślcie ze to moje auto, bo wygląda na prawdę do du...

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.xin.at/stranger/e39/radio1.jpg

Opublikowano
no serio kiepsko to wyglada :( ja juz nie wiem co robic

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A myślał ktoś o zastąpieniu OEM wzmacniacza ?? , i zmiany głośników ?? .

W moim przypadku po weryfikacji AUDIO na PC gra rewelacyjnie , FM odbiera tez dobrze jednak kluczowym tematem jest moc sygnału FM i dlatego niektóre stacje FM słabo grają. czy to wina leży w wzmacniaczach antenowych czy tez w nadajniku stacjonarnym tego nie jestem w stanie stwierdzić , aczkolwiek mam w zmieniarce starsze CD jak tego słucham to naprawdę niebo a ziemia w jakości dźwięku.

Opublikowano
muszę Cie zmartwić , musisz wszystko zmienić nawet jednostkę sterującą bo jest do bani , też myślałem że dokładka wzmacniacza , wymiana głosników i dołożenie SUB coś zmieni , zmieniło , jest głosno ale jakość i tak tragiczna więc pozostaje pokolei wszystko zmienić i nie ważne czy to E46 czy E39 czy nawet E60 ze standardowym audio

Jak zrealizowałeś połączenie org radioodtwarzacza ze wzmacniaczem ? Z góry mogę założyć że tu wystąpił błąd bo org jednostki (cd) wcale nie sa takie złe i ludzie zupełnie niepotrzebnie kombinuja z ich wymianą. Trzeba mądrze wyprowadzić po niskiej wyjścia na wzm i wszystko będzie banglało jak talala.

I dopóki poruszamy się w klasie sprzętu budżetowego, czyli zestawy głośnikowe za ca 400-800zł, wzmacniacze do 1000zł to spokojnie można oprzeć taki system na fabrycznej jednostce.

Sprawa usb i mp3 jest oczywiście oddzielnym kryterium ale myślę że mniejszość z was zrezygnuje dobrowolnie z fabrycznego designu na rzecz tych dzwiękobójców.

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano
wcześniej sygnał szedł na wzmacniacz z oryginalnego radia - z odciętych przednich głośników na wzmacniacz i wracał już wzmocniony , grało , nie powiem że żle ale to nie było to czego bym oczekiwał od zestawu za pare kzł. dokupiłem po prostu nieseryjne radio i teraz już jest jakość czego nieuświadczysz z fabrycznego radia , to pewne
Opublikowano

Jak mogę coś dodać...

Jeśli chcesz wymieniać głośniki, to oprócz pasma przenoszenia patrz na efektywność - dobrze by było, aby była powyżej 90 dB. Zależność jest mniej więcej taka, że aby otrzymać takie samo natężenie dżwięku przy głośnikach np. 87 dB i 90 dB musisz 2 zestaw zasilić mocą o połowę mniejszą niż 1.

Czyli przy zasileniu głośników o efektywności 90 dB mocą 15 W (mniej więcej tyle średnio mają radioodtwarzacze - te wszystkie 4x50 W jest inaczej liczone i to ściema marketingowa - sprawdź tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic801337-30.html) wzmacniaczem uzyskasz dwukrotnie większe natężenie dźwięku, niż przy efektywności głośnika o efektywności 87 dB.

Polecam głośniki firmy Beyma - tylko sprawdź, czy to, co oferuje polski dystrybutor ma dokładnie taką samą specyfikację, jak u producenta - http://car.beyma.com/english/

Ale tak naprawdę, to zacząłbym od zamontowania dobrego źródła dźwięku. Jeżeli wtedy będziesz miał zastrzeżenia do głośników, to wymień.

Opublikowano
dokupiłem po prostu nieseryjne radio i teraz już jest jakość czego nieuświadczysz z fabrycznego radia , to pewne

Skąd ta pewność skoro połączenie radia fabrycznego ze wzmacniaczem zrealizowałeś za pomoca wyjść głośnikowych ?

Opublikowano
dokupiłem po prostu nieseryjne radio i teraz już jest jakość czego nieuświadczysz z fabrycznego radia , to pewne

Skąd ta pewność skoro połączenie radia fabrycznego ze wzmacniaczem zrealizowałeś za pomoca wyjść głośnikowych ?

Nie ja tak też twierdzę , podpięcie robiłem w duzym zakładzie CA a oni się znają na tym , nic dobrego na fabrycznym radiu nie uzyskasz a jak jest full wypas to ma oddzielny procesor i masę innych gadżetów co coś tam już daje ale to nie są już takie koszta jak zakup innego radia za 600zł

Opublikowano

Nie ja tak też twierdzę

jasniej proszę bo czegoś chyba zabrakło w tej wypowiedzi

podpięcie robiłem w duzym zakładzie CA a oni się znają na tym

O czym to ma świadczyć ? MM też jest duże. Więc jeszcze raz zapytam....jak było zrealizowane połączenie między radiem a wzm ?

nic dobrego na fabrycznym radiu nie uzyskasz a jak jest full wypas to ma oddzielny procesor i masę innych gadżetów co coś tam już daje ale to nie są już takie koszta jak zakup innego radia za 600zł

Nie doradzaj jezeli nie do końca wiesz o czym mówisz bo piszesz delikatnie mówiąc głupoty i tym samym wprowadzasz ludzi w błąd. Jeszcze raz powtórzę ....jezeli wyprowadzisz po niskiej wyjścia na wzm to to org radyjko bangla na bardzo przyzwoitym poziomie.

Jest to koszt 150-200zł, wszystko pozostaje w org wyglądzie i gra lepiej niż radia klasy budżetowej czyli do ca 800zł.

tak to ma wyglądać

http://www.caraudioreda.pl/_pictures/0000600/0000433.jpg

Opublikowano
Jeżeli dla Ciebie to banglanie jest na przyzwojtym poziomie to ja wysiadam , po prostu nie ma sensu udzielać się w temacie a może miałem za drogie zestawy i seria nie dawała sobie rady ?? nie , to nie to , po prostu było głośno ale jak na wiejskiej dyskotece a za taką jakość to ja dziękuję , wolę już bez radia , może jestem zbyt wymagający ale tak to odebrałem
Opublikowano
Jeżeli dla Ciebie to banglanie jest na przyzwojtym poziomie to ja wysiadam , po prostu nie ma sensu udzielać się w temacie a może miałem za drogie zestawy i seria nie dawała sobie rady ?? nie , to nie to , po prostu było głośno ale jak na wiejskiej dyskotece a za taką jakość to ja dziękuję , wolę już bez radia , może jestem zbyt wymagający ale tak to odebrałem

Ja nie rozumiem na czym polega twój problem...czy Ty mógłbyś mi odpowiedzieć na pytanie ?

Jeszcze raz powtórzę - W jaki sposób było zrealizowane połączenie między radiem a wzm ?

Opublikowano

Ja nie rozumiem na czym polega twój problem...czy Ty mógłbyś mi odpowiedzieć na pytanie ?

Jeszcze raz powtórzę - W jaki sposób było zrealizowane połączenie między radiem a wzm ?

Pisałem wyżej że sygnał był z przednich ' odciętych' głośników , nie było aż tak żle ale dla mnie to za mało

Opublikowano

Pisałem wyżej że sygnał był z przednich ' odciętych' głośników , nie było aż tak żle ale dla mnie to za mało

proszę czytaj zatem ze zrozumieniem ... podłączyli ci wzm za pomoca adaptera Hi-Low i w takim układzie choć byś miał radio za naścietysięcy złotych to zawsze bedzie kicha.

Pisałem wyżej że nalezy wyprowadzić niskonapięciowe wyjścia cinch i wówczas mamy do czynienia z zupełnie innym rozwiązaniem-poprawnym i jakościowym.

To taka różnica jak między twoim chipem z mastersa a takim z allegro i ... dopóki sam czegoś nie przećwiczysz od a-z to nie doradzaj - proste.