Skocz do zawartości

Tarcze - drgania:(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

czy miał koś podobnie?

wpakowałem już drugie tarcze, na początku ate, teraz lucasa (ze wzgledu na to że zaprzyjaźniony mechanik ma dobre układy w sprawie reklamacji z ta firmą i w razie co może zwrócić je, bo normalnie chyba ich bym nie założył)

zarówno w przypadku jednych jak i drugich juz po niewielkim przebiegu zaczeła delikatnie drgac mi kierownica szczegolnie przy hamowaniu przy predkościach (130-80km/h) no i zaczynają się wzmagać.

słyszałem że bmw lubi tylko oryginalne części i zamontowanie kompletu w aso powinno poradzić sobie z tym felerem.

ale głowne pytanie czy Wy też coś takiego kiedys mieliscie i jak sobie z tym poradziliście

Zapraszam do goracej dyskusji :lol:

Pozdrawiam

Edytowane przez Andreas
Opublikowano
wyważ koła jak nie pomorze szukaj luzów w zawieszeniu ale stawiał bym na wyważenie kół :cool2:

nie zaznaczyłem, że tylko przy hamowaniu:(

więc raczej powyższe nic tu nie dadzą

Opublikowano
Mysza ma racje- wyważenie.... sprawdz jeszcze koncówki drążków i ogólny stan zawieszenia..... oraz stan klocków i ich mocowania
Jadąc 200km/h to co jest przed tobą,jest już wspomnieniem,ale ty tez możesz nim być
Opublikowano
Mysza ma racje- wyważenie.... sprawdz jeszcze koncówki drążków i ogólny stan zawieszenia..... oraz stan klocków i ich mocowania

ale chyba tak jak napisałem, nawet gdybym miał jakieś luzy w zawieszeniu to byłoby coś odczuwalne równiez podczas jazdy

a po ostatnim przegladzie technicznym nic takiego nie wykryli

klocki tez byly wymieniane:(

Opublikowano
Ja miałem drgania 80-100 km/h.

Okazało się, że to tarcze. Wymieniłem i po sprawie, ale wcześniej sprawdzałem koła i zawieszenie.

no i jakie tarcze włożyłeś i gdzie??

bo to kluczowa sprawa

Opublikowano

no wlasnie wczesniej to czytalem, jedni zachwalali ate inni nie:)

nie wiem czy jakies wadliwe mialem czy jak

chyba jednak dam do bmw i nie bede sie meczyl czy jakis podrob nie dostalem:)

tylko ciekawe jaka kwota z robocizną:/

za e60 placilismy 1400zł

mam nadzieje ze tu nie wiecej niz 1000 za przód :lol:

Opublikowano
radzę ci kolego jedz wyważ koła przednie koszt jakieś 10pln to prawie jak za darmo ja miałem tak u siebie i właśnie miałem nowe tarcze brembo i klocki remsa co do tarcz chodzi średnia opinia ale u mnie sprawują się bardzo dobrze wyważenie kół ma bardzo duże znaczenie tylko pamiętaj żeby ci wulkanizator za dużo ciężarków nie założył to też ma znaczenie :cool2: jak wyważysz napisz co i jak :norty:
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano
radzę ci kolego jedz wyważ koła przednie koszt jakieś 10pln to prawie jak za darmo ja miałem tak u siebie i właśnie miałem nowe tarcze brembo i klocki remsa co do tarcz chodzi średnia opinia ale u mnie sprawują się bardzo dobrze wyważenie kół ma bardzo duże znaczenie tylko pamiętaj żeby ci wulkanizator za dużo ciężarków nie założył to też ma znaczenie :cool2: jak wyważysz napisz co i jak :norty:

ale powiedz mi tylko jedno, czy te drgania wystepowały tylko podczas hamowania czy również w trakcie jazdy:wink:

Opublikowano

W trakcie jazdy głównie.

Przy hamowaniu silnikiem bardzo 100-80 km/h, a przy normalnym hamowaniu znikomo.

1.koła.

2.zawieszenie

3. tarcze

U mnie 1 i 2 jest ok :D.

Opublikowano
W trakcie jazdy głównie.

Przy hamowaniu silnikiem bardzo 100-80 km/h, a przy normalnym hamowaniu znikomo.

1.koła.

2.zawieszenie

3. tarcze

U mnie 1 i 2 jest ok :D.

to pytanie czy podczas jazdy czy hamowania to było do myszabmw:)

a u mnie jest tak, podczas jazdy nic kompletnie, oczywiscie podczas hamowania silnikiem tez w takiej sytuacji

ale jak depcze hamulec to drgania i charakterystyczne dzwieki wskazujace na tarcze:(

Opublikowano

po telefonie do bmw powiedzieli ze moze to piasta:/

choc nie wiem jakby by miala z tym zwiazek skoro to przy hamowaniu, ale niby mowili ze jeden taki przydaek z tego co pamietaja mieli

wnerwia mnie juz to:)

w aso za komplet tarcz i klockow 900zł

z montazem ok 1500hehe

przesada:)

Opublikowano
zdejmij kolo i popatrz czy tarcza ma bicie , a druga mozliwosc to bycmoze podczas montazu tarszy nie oczyszczono piasty i tarcza nie przylega idealnie do piasty i powoduje bicie przy hamowaniu, co do tarcz to ja kupilem polskie i 15tkm i jest ok
Opublikowano
zdejmij kolo i popatrz czy tarcza ma bicie , a druga mozliwosc to bycmoze podczas montazu tarszy nie oczyszczono piasty i tarcza nie przylega idealnie do piasty i powoduje bicie przy hamowaniu, co do tarcz to ja kupilem polskie i 15tkm i jest ok

zwroce sie z kolejna reklamacja do firmy ktora mi to robila. ogolnie piaste z tej strony z ktorej wydaje mi sie ze drzenie dobiega wymienie, bo kiedys dostal tam szczala lekkiego i cos mi sie wydaje ze jest z nia nie tak od poczatku. moze po tym zabiegu bedzie lepiej

oby bo juz mam dosc:/

thx

Opublikowano

Witam

Mam tę samą dolegliwość co ty Andreas i też zostało mi jeszcze tylko do wymiany łożysko z piastą (tarcze +klocki wymieniłem dwa razy w przeciągu 5 tys Km choć za pierwszym razem przetoczyłem tarcze i problem dalej wraca) U mnie jeszcze występują drgania podczas przekroczenia 170 Km/h dodam ze luzów w zawiasie i przekładni niemam bo wymieniłem prawie wszystko oprócz piast.Byłem również na doważaniu kół na samochodzie efekt też chwilowy. Myślę że to łożysko z piastą jest winne tego zachowania(choć nie huczy i luzów tez nie stwierdziłem). Inni powiedzą ze winne mogą być zaciski hamulcowe tzn ich prowadnice tez zrobione na cacy więc mi zostaje jedno

Opublikowano
po telefonie do bmw powiedzieli ze moze to piasta:/

choc nie wiem jakby by miala z tym zwiazek skoro to przy hamowaniu, ale niby mowili ze jeden taki przydaek z tego co pamietaja mieli

Ma i to bardzo dużo. W piaście masz łożysko z ABS-em i wystarczy że zaczyna padać łożysko i masz to co opisujesz. Łożysko przy hamowaniu jak siada to się zbytnio nagrzewa i może wpadać w dziwne wibracje co dalej przechodzi na koło.

Trzeba jeszcze koniecznie zajrzeć do zacisków - prowadnice, reparaturki na tłoczkach oraz stan samych tłoczków.