Skocz do zawartości

Problem ze stacyjka w e36 1997

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:mad2: Kiedy sie zatrzymałem i wyjąłem kluczyk to samochód się nie wyłączył w ogóle. Musiałem spowodować zęby zgasł puszczając sprzęgło. Ale mimo ze wyłąnczylem silnik elektryka sie nie wyłanczyla. Najgorsze jest to ze nie mogę go teraz zapalić. POMOCY!!!! :roll:
Opublikowano

ja miae;, podobny przyapedek ale mi zapalic nie chcial znaczy nie swiecily sie zadne diodey krecil ale nie byl na zaplonie i okazalo sie ze to kostka stacyjki oryginalna w BMW kosztuje oko 180 zl

pozdrawiam

Opublikowano

mi jakies 2 mies temu stacyjka umarła na zapłonie ale w zadną strone ani rusz...pofatyguj sie do jakiegos klucznika i on Ci podpowie co robić. Jezeli wkladka jest padnieta to nie jest to tania usluga (w wykonaniu klucznika). ja kupiłem nowa wkładkę z ASO (10 dni czekałem) a starą wymontowalem kantówką....brutalne ale pomogło.

koszt 160zł, zamiast 700zl w wykonaniu klucznika

poza tym, temat byl juz poruszany kilka razy

Opublikowano
Kumpel mial podobny przypadek. Sprobuj delikatnie nie nerwowo poruszac kluczykiem w stacyjce w dwie strony. Sprobuj tez nie wkladac kluczyka do samego konca (zostaw ta 1mm luzu) i wtedy sprobuj poruszac. Tak czy siak chyba czeka Cie wymiana stacyjki. Widze ze piszesz z UK wiec szczerze wspolczuje kosztow, chyba ze umiesz to zrobic sam. Zanim oddasz do angielskiego "specjalisty" dobrze sie zastanow bo potrafia sp... kazda robote, to tak ku przestrodze.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
jesli bedziesz chcial zamowic wkladke stacyjki to czeka Cie wizyta w ASO z wszystkimi dokumentami (dowod rej i paszport), jezeli jestes wspolwlascicielem auta to sam nie zamowisz. jezeli planujesz jechac do pl za jakis czas na dluzej niz 10 dni to warto poczekac- możesz zrobis stacyjke na krótko a klucz przypiąć do obręczy immobilaizera....ale to takie dziadowskie oszczedności bo jeszcze Ci jakiś Nigga pociagnie twoją beti :)
Opublikowano
a ja powiem tak: miałem kiedyś to samo uczucie wyjmujac kluczyk i słysząc silnik który chodzi!!!:)czytałem dużo i nic nie znalazłem więc sie wkurzyłem i rozebrałem to doszczętnie na czynniki pierwsze!i okazało się że nic nie jest zepsute tylko blokada kierownicy całą sprawe psuła bo nie miała już smaru i się zacinała!!!rozebrałem, wyczyściłem, nasmarowałem i złożyłem!śmiga już pół roku i wszystko jest oki:)u ciebie może jest to samo a może ułamany bolec od kluczyka!!!dodam że bez przecinaka i młotka się nie obejsdzie:)
(OO( )( )OO)
Opublikowano
tylko niech Ci nie przyjdzie na myśl zakładanie naprawionej przez samego siebie stacyjki (wkładki) bo jesli blokada kierownicy wlaczy soe podczas jazdy...rozumiesz
Opublikowano

To jeszcze ja dodam swoje 2 grosiki...

2 dni temu 30 km od domu na stacji benzynowej p zatankowaniu wkładam kluczyk przekrecam i... kaputen :( zostało za zapłonie, kontrolki sie swieca, kiera zablokowana, nic sie nie dało zrobic. Nie było zadniej reaqkcji przy kreceniu kluczykiem, i co tu robic??? :doh: Dzwonie po jednego mechanika przyjechał ale bez sukcesu... Musiałem wzywac speca od zamkow samochodowych.

>100 za przyjazd na miejsce i uruchomienie auta

>150 za dalsza naprawe w jego warsztacie

>Na flaszeczke za fatyge dla 1 mechanika

>3 godziny stracone (w tym 1 godz jego napraw)

Okazało sie ze stacyjka sie złamała w srodku podobno sie zdarza bez przyczyny- niefart!!! :mad2:

Jezeli kupisz inna stacujke dolicz sobie jeszcze przerobiebie jej pod stary kluczyk.

• 3 tygodnie później...