Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuje informacji.

Mam w swoim aucie do wymiany tarcze hamulcowe i wahacze przednie górne. Mój mechanik zaleca części oryginalne. Wszystko byloby ok zestaw oryginalny na przd to 930 pln tyl okolo 900.

Zastanawiam czym roznią sie oryginaly od np ATE czy lemforder. Zabawa zaczyna sie przy wahaczach bmw sklep wycenil mi komplet na 600, inchape motors na 630 za sztuke czyli 1260, na allegro znalazlem lemforder za 140 sztuka.

Troche to wszystko mylące prosze o rade.

Opublikowano

Dokładnie, ATE też ładowałem do swojego.

A tych tanioch z allegro nie kupuj, bo nie dość że nieraz nie pasują.

- u znajomego 2 wahacha L i P na przód z jednego źródła - jeden był dobry, drugi o 7mm za długi,

to na dodatek są znacznie słabsze - szybko się kończą

Opublikowano

może mechanik dlatego sugeruje części oryginalne, bo tam gdzie sam się zaopatruje nie ma części do 740 (tak masz w opisie). Zwracaj na to uwagę - dużo elementów się różni od 730 lub 735. 740 ma sporo większą moc i inną wagę silnika. wydaje mi się, że wachacze są ciut inne... przynajmniej zrobione z innego stopu metalu. Tarcze do e32 też mają dwa wymiary.

Ja np od roku nigdzie nie mogę znaleźć sprężyn na tył...

części nie muszą być oryginalne ale najlepiej szukać po oryginalnym numerze części. Tarcze mogą być ATE, mogą być zimmermany, jest jeszcze kilka dobrych firm, nie muszą być z ASO.

Wachacze nie pamiętam ale jak poszukasz to znajdziesz na pewno bo temat był wałkowany na forum wiele razy (drgania kierownicy).

pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Zamówiłem wszystko w sklepie BMW. Tarcze i klocki ATE oraz wahacze lemforder. Wszystkie części zamawiałem po nr nadwozia.

POzdrawiam R