Skocz do zawartości

[E36] Lampy przednie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

moj samochod to E320i Touring z 1995 roku. Moje lampy przednie, a dokladniej szkla reflektorow sa przypalone i w niektorych miejscach popekane. Prawdopodobnie winne sa zarowki. Zastanawiam sie nad wymiana lamp i tutaj moje pytania:

1. Czy jest szansa na regeneracje samych szkiel reflektorow, jesli tak to czy kupuje sie same szkla, czy caly klosz?

2. Czy po wymianie na standardowe szkla, reflektory efekt spalonych lamp nie powroci?

3. Jesli najlepiej jest wymienic cale lampy na nowe, np. na modele, ktorych jest pelno na allegro (ringi, soczewki i inne cuda), to jakie byscie polecali? Najbardziej podobaja mi sie stare reflektory, te nowe szczerze mowiac jakos mi nie spasowaly. Samochod jest koloru czarnego, dlatego tez wnetrze lamp rowniez chcialbym miec czarne.

Dzieki za pomoc!

Opublikowano

Zregenerować się tego nie da. Z Twojego opisu wynika, że masz już podtopione szkła. Regenerować można drobne rysy.

Natomiast można kupić same szkła, trzeba jednak rozbroić lampe i ją starannie złożyć, żeby nie parowała.

Co do tjuningowych reflektorków by Allegro - żadna podróba nie będzie tak dobra jak ori lampa. Dlatego dowiedz się ile kosztują szkła w serwisie BMW. Lub dorwij po prostu dwie oryginalne lampy z jakiegoś rozbitka (co dostał w tył oczywiście). Od razu zmień sobie na oryginalną soczewkę przy poszukiwaniach całych lamp.

Nie wkładaj żadnych niby tjuningowych żarówek - tylko sprawdzone produkty mające homologacje. Polecam Philips Night Guide.

Przy normalnych żarówkach (a nie 100W) efekt przypalonego klosza nie wróci.

Opublikowano
kolego użyj opcji szukaj,bo naprawdę dużo już było o lampach przednich!!!! :cool2:
Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
Mialem identyczny problem i podobne dylematy. Bylem zdecydowany oczywiscie na oryginaly ale sprzedawca w sklepie polecil mi Depo. Ze jest to ulepszona, uwspolczesniona wersja oryginałów, ze to zadna podrobka tylko niemiecki zamiennik duzo lepszy jakosciowo itp itd. Niestety - znacznie drozszy. Na forum naczytalem sie ze "Depo to chinska podrobka, szajs paruje nie da sie tego wyregulowac itp itd" wiec na poczatku baaardzo sceptycznie podchodzilem do tego pomyslu. Ale cos mnie podkusilo i zaryzykowalem i .... jest BAJA! Lampy nie tylko wygladaja ale i swieca lepiej. Zadne z opisywanych problemow na forum sie nie potwierdzil. A wynikaja wydaja mi sie z jakichs dziwnych uprzedzen i braku doswiadczenia. Teraz gdy patrze na orygi to wydaja mi sie takie... archaiczne. Polecam
Opublikowano

Ja mialem uszkodzone szkla. W moim przypadku reflektory to ZKW. Na allegro znalazlem oryginalen szkla do tego, 150 zl/sztuka. Zakupilem, rozebralem lampy, ladni wyczyscilem, zlozylem i jak nowka. Musze tylko wymienic uszczelki bo jedna z nich byla przerwana i zdarza sie, ze reflektory paruja.

Szczerze, to tez rozwazalem zakup Depo. Jednak oryginal to oryginal.