Skocz do zawartości

Bardzo nietypowy problem z ukladem chlodzacym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od czego tu zaczac.... od dawana borykam sie z nietypowym problemem ubytku plynu chlodniczego. Raz na dwa tydodnie jak nie daje po garach za bardzo dolewam ok 0,5-1 l .Wymienilem juz pompe wody(ok.2tyd temu) ,chlodnice (2 lata temu). Problem jest tego typu ze nie wiem z skad to ucieka. Zazwyczaj pojawiaja sie krople (naprawde delikatne) na obudowie filtra powietrza :shock: .Wiec diagoza byla taka ze albo obudowa termostatu albo pompa ,przez co woda ktora ucieka odbija visco i pruszy na ta wlasnie obudowe filtra. Jednak to nie pomoglo. i dalej jest to samo. Obudowa termostatu jest sucha, wiem ze od temperatury moze szybko wysychac ale niesadze ze az tak.

Dzisiaj wracalem z lotniska i przyczepilem sie do Seata Cupra R, bo przeszlo mi przez mysl ze ktorde moze bedzie widac pozniej z kad cieklo troche lepiej :D . Polecialam max przedkosc jaka dalo rade ,po pewnym czasie zajezdzam do domu no i otwieram maske.

krople plynu i ogolnie plyn byl od obudowy az do miejsca gdzie sie konczy przeplywomierz. Takze byl porozlewany nad kolektorem tez od strony przplywomierza i tak po wszystkich kablach tam. ubylo po 15minutach wariactwa ok 0.3l-0.5l. Mam wielka ochote to zrobic i niezbyt licze sie z kosztami ale w BMW powiedzieli mi ze trzeba chlodnice wymienic ,a wiadomo spec wie lepiej tyle ze jestem pewnien ze to nie chlodnica wiec tu zaczyna sie problem. Ma moze ktos jakis pomysl????

Moge podeslac dokladne fotki i pozaznaczac dokladne ladowanie plytu :)

pozdrawiam

Opublikowano

moja opinia: obudowa termostatu po rozgrzaniu auta zaczyna puszczac. Potrafi dawac niezla fontanne - tak ze sprawdz to :) - w dobrych warsztatach mają pompki do uk ladu chłodzenia - imituje to zwiększone ciśnienie jak po nagrzaniu auta - wtedy widać skąd leci. Obudowa termostatu jak pamiętam kosztowała mnie ok. 150 PLN

fotki - podeslij linki jesli mozesz.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mialem takie rozbryzgi w swojej 523 juz ze dwa lata temu mechanik mial mi zgasic lampki tak przy okazji czegos niepamietam,no otworzyl maqske i mowi ooo blok poszedl,a byl to znakomity mechani ,ale ja ddoszedlem do tego ze to koreczek odpowietrzenia tak przyskal czym wiecej w rure to chlapalo bardziej niewiem bo tto takie proste ale sprobuj :D
Opublikowano

Sprawdź korek odpowietrzenia na chłodnicy czy ma mały oring, lub czy nie ma zerwanego gwintu.

Płyn może wydostawać się się tuż pomiędzy plastikowym deklem na chłodnicy a zbiorniczkiem wyrównawczym.

Gdyby puszczała obudowa termostatu widział byś to na bloku.

BMW
Opublikowano
Witam, miałem podobny problem, na ciepłym silniku puszczała obudowa termostatu, aż w końcu cała sie rozpadła wymieniłem termostat i z głowy, pozdrawiam.
Opublikowano

u mnie leciało spod tego czujnika na termostacie czy tam grzałki,

i chlapało na osłone od wiatraka wisko,

wymienione problemz głowy,

u mniena termostacie było widać zielone gluty :)

Opublikowano
niewątpliwie musisz przejrzeć, cały układ chłodzenia, może to być każdy z elementów wymienianych w poprzednich postach. U mnie dla odmiany problem był taki że zapowietrzał się co kilkaset kilometrów, po odpowietrzeniu znowu mogłem przejechać kilkaset itd. nikt mi za bardzo nie umiał pomóc, kazali w pierwszej kolejności wymienić uszczelkę pod głowicą itd. Po czasie problem rozwiązał się sam, zbiorniczek wyrównawczy, który był pęknięty, zapowietrzał układ, a że jest bardzo gorący nie widać było na nim śladów płynu, aż pękł na tyle że sikał z niego strumień, po wymianie wszystko ok, po paru miesiącach te same objawy, tym razem pęknięta chłodnica, po wymianie już 30 tys. km ok
www.nowak-motocykle.pl