Skocz do zawartości

Czujnik połozenia wału korbowego M50 520i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, kupiłem czujnik połozenia wału korbowego do silnika M50 (komp. Siemens) o symbolu 12 14 1 726 066, nie miałem jak sprawdzić numeru mojego czujnika po wymontowaniu okazało sie że mam czujnik o symbolu 1.730027 (siemens 5wk9 0051), czy czujnik który kupiłem będzie działał? Czy musze go zmienić na taki sam?

Dzieki za info.

Opublikowano
Jeżeli przy silniku był siemens, ten co kupiłeś też jest siemens i ma taką samą długość przewodu z wtyczką napewno będzie pasował.
Opublikowano

ziaro napisz mi jakie były objawy uszkodzonego czujnika...

Ja swój przypadkowo wyczyściłem, tzn szmatką przetarłem tą gładką cześć od strony kręcącego się wału i silnik bardzo wyraźnie odzyskał na mocy. Oczywiście zastanawia mnie czy to wyczyszczenie wróciło funkcjonalnośc tego czujnika czy tylko ma mniej błędów z odczytu. Ile zapłaciłeś za czujnik?, nowy czy uzywany?

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Barto, w sumie nie wiem co jest , silnik zaczyna przerywać powyżej 4tyś obrotów kiedy jest wilgotno, kiedy wyciągnąłem czujnik po wielu trudach ( aluminiowe gniazdo + aluminiowa obudowa czujnika, wszystko to razem ze sobą skorodowało) zauważyłem że przy czujniku mam sparciałą izolacje na kablu i chyba było jakieś przebicie.Nowy czujnik 150zł (zamiennik).Pozdro
Opublikowano

z tego co poczytałem na forum to czujnik obracającego się wału a w zasadzei jego uszkodzenie powoduje mocne osłabienie jak i nierówne obroty biegu jałowego. Uszkodzenie czunika w głowicy tzn obracającego sie wałka rozrządu powoduje całkowite unieruchomienie silnika.

Moze sonda jest winna za przerywanie powyżej 4 tys. Odłącz ja i przejedź się, lub przepływka. Ja zazwyczaj jak coś niedomaga to pokolei odpinam.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

• 3 tygodnie później...