Skocz do zawartości

Awaria - czy to akumulator?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moj samochod to e36 323i. Historia jest w sumie krotka:

wsiadam dzisiaj rano, samochod odpalil bez problemow, ale silnik nie pracowal prawidlowo - trzasl sie jakby. Wylaczylem zaplon, odczekalem chwile i sprobowalem zapalic silnik, ale juz sie nie dalo. Pokrecilem kilka razy, ale nie odpalil.

Czy problemem moze byc tutaj slaby akumulator (wczoraj zaczela mi sie swiecic kontrolka ABSu, moze to sie z tym wiaze)? W sumie noc byla dzisiaj dosc zimna, wiec mogl oslabnac, bo jest juz leciwy, ale czemu wobec tego za pierwszym razem odpalil i tak dziwnie chodzil? Macie jakies pomysly?

Opublikowano
Kontrolka abs zaświeca się gdy napięcie jest mniejsze niż 12V czy przypadkiem nie zaświeciła się również kontrolka ładowania?Naładuj baterię i spróbuj odpalic i wtedy zmierz napięcie na klemach akumulatora .powinno wynosic od 13,6V do 14,4V.
Opublikowano
Tak, kontrolka ladowania tez sie swieci, ale to chyba norma po przekreceniu kluczyka w stacyjce... Tak czy inaczej doszedlem do wniosku, ze akumulator i tak juz ma swoje lata, wiec nie zaszkodzi go wymienic. Jesli to nic nie da, to bede sie glowil dalej :) Dzieki za szybka odpowiedz.
Opublikowano
jak po przekręceniu kluczyka rozrusznik kręci a nie pali to na pewno nie akumulator... jak akumulator pada to blednie podświetlenie deski i nie chce kręcić... ale spróbuj podładować akumulator lub jak masz możliwość odpalić z kabli...

http://img232.imageshack.us/img232/9283/08outlinesbmwff3.th.jpg

http://forum.krewniacy.pl/images/signatures/45905725347f78fd44403e.gif

Opublikowano

Marek: nie wowczas zapalila sie tylko kontrolka ABS i nadal zreszta swieci.

Okazuje sie jednak, ze moim problemem raczej nie jest akumulator - dzisiaj samochod odpalil za pierwszym razem (pozniej zrobilem nim z 5 km i tez jedzie normalnie). Pojawilo sie za to cos innego. Mianowicie po odpaleniu silnik chodzil tak z 5 sekund lekko przerywajac, trzesac sie i ojciec, ktory stal z tylu samochodu, powiedzial ze przy odpalaniu z rury wydechowej poszedl klab czarnego dymu. Wiecie co to moze oznaczac? Zaczalem sie tez przysluchiwac silnikowi - przy otwartej masce lepiej to slychac i chodzi glosniej niz powinien i cos tam jakby tarlo. Generalnie nie ma takiego zwyklego ladnego mruczenia, a jest jakby cykanie i dzwiek troche przypomina starego rupiecia (jakby rozklekotany).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zobacz może świece zapłonowe albo któaś z cewek pada i dlatego nie pracuje na wszystkie gary. Kopci dlatego że nie przepala paliwa, nie pali na wszystkie cylindry.
Krzysztof
Opublikowano
A czy nie jest tak, ze jesli nie pracuja wszystkie cylindry, to wowczas spadaja osiagi samochodu? Tymczasem u mnie nic takiego sie nie dzieje - jedzie jak jechal, tylko tak jak pisalem, glosniej i mniej rowno chodzi silnik.
Opublikowano
miałem taki problem :? auto cykało jak lala zgasiłem odpalam lakko sie za krecił i zgasł :( przyczyną była pompa paliwa od tak przestała działać :jawdrop: . sprawdz czy podczas odpalania auta pompa pracuje :!: to podstawa zrób tak i napisz czy działa . pozdro
Opublikowano
Teraz wszystko chodzi jak trzeba, odpala od razu i zimny i jezdzony, wiec sadze, ze pompa dziala. Sam nie bede sprawdzal, bo mowiac szczerze mechanik ze mnie jak z koziej d... traba i nawet nie wiem gdzie ta pompa sie znajduje. A w instrukcji tego nie napisali :) Dzieki za wszystkie sugestie, jutro mam umowiona wizyte w warsztacie, wiec powiem im na co maja zwrocic uwage i niech oni sie teraz glowia.