Skocz do zawartości

530d('98)- brak kontrolki świec żarowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Auto sprowadziłem z Włoch w maju 2008. Zastanawia mnie brak jakiejkolwiek kontrolki świec żarowych przy czym silnik pali na dotyk (nawet po kilku dniach postoju). Idzie zima i nie wiem czy nie zaczną się problemy z rannym odpalaniem. Podobno mam seryjnie Vebasto silnika ale nie wiem czy to może zastąpić świece i jak to uruchomić. Może we wszystkich 530 w dieslu tak jest? Rocznik: 12.1998.

Pozdrawiam...

Opublikowano

Jak będzie zimniej ,mroźniej i sytuacja będzie naprawdę wymagała dłuższego podgrzania świec, to wyświetli ci się taka informacja po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu go w pozycję dwa .

Vorgluehen po niemiecku czy jakoś tak .

Musisz wtedy odczekać aż ten napis zniknie i palisz auto .

Normalnie grzanie świec nie jest sygnalizowane żadną kontrolką,bo w silnikach common rail nie ma takiej potrzeby .

Opublikowano

Naszło mi jeszcze jedno pytanie w sprawie pompy.

Do tej pory byłem pewien, że common rail występował dopiero w silnikach po lifcie, a pierwsze 530 ('98-'01) były jeszcze ze zwykłą pompą rotacyjną sterowaną elektronicznie.

Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

Przed liftem juz był CR tylko że pierwszej generacji. Po lifcie jest juz drugiej i przez to m.in. jest o kilka koni więcej.

530d od początku występował jako silnik z CR.

pozdro

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
piszecie tutaj o 3.0d a w 2.5 TDS z OBC też wyskoczy jakiś napis czy powinna się palić kontrolka ?
Opublikowano
Przed liftem juz był CR tylko że pierwszej generacji. Po lifcie jest juz drugiej i przez to m.in. jest o kilka koni więcej.

Pudło. Przed jak i po lificie CR-ki są I-szej generacji.

Dopiero M57N ma już II-giej.