Skocz do zawartości

Użytkowanie klimatronicu w zimie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W związku z tym, że zbliża sie okres zimy mam pytanie odnośnie użytkowania klimatronicu.

W lato normalna sprawa ustawia się podczas jazdy daną temp. i ja cęsto włączam guzik "auto" klimaa działa wszystko OK.

Syszałem równierz że w okresie zimy zaleca się co jakiś czas właczenie klimy. (kompresor musi sobie troche pochodzić, podobno jakieś dziwne grzyby nie robią się w kanałach wentylacyjnych) ile wtym prawdy tego nie wiem.

Czy klimatronic włączy się przy ujemnej temperaturze czy nie? To znaczy jak ustawimy niską temp. w środku auta to czy powietrze bedzie wtedy pobierane z zewnątrz czy bedzie działała klimatyzacja?

Czy jest jakiś konkretny sposób na użytkowanie klimatronicu w zimie czy jest to mało istotne.

Opublikowano

Klimatronik, jak i klimatyzacje w zimie normalnie użytkujemy.

Co więcej powinno się ją włączać w zimę z innego poważniejszego problemu - brak smarowania jeśli się jej nie używa. W czynniku chłodzącym znajduje się też czynnik smarujący, jeśli przestajemy używać klime na całą zimę to narażamy się na zniszczenie kompresora.

Pozatym chyba każdy używa klimę w zime, żeby odparować szyby...

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam kompresor nie musi być smarowany. Chodzi o gumowe uszczelniacze, które po prostu kruszeją jak nie są smarowane i czynnik idzie w atmosferę.
Krzysztof
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Jeśli można odświeżę temat na forum serii 3 , kupiłem e39 w klimatroniku,pytanie,czy w lato można jeżdzić bez klimy przez jakis czas, czy tak jak piszecie non stop zima lato,co będzie jak zrobię np.trase 200 km bez niej?,chodzi o konkretną odpowiedż przyznam ,że przy pomimo silnika 3,5 widać różnicę w pracy i jego głosnosci .pzdr.
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
Jeśli można odświeżę temat na forum serii 3 , kupiłem e39 w klimatroniku,pytanie,czy w lato można jeżdzić bez klimy przez jakis czas, czy tak jak piszecie non stop zima lato,co będzie jak zrobię np.trase 200 km bez niej?,chodzi o konkretną odpowiedż przyznam ,że przy pomimo silnika 3,5 widać różnicę w pracy i jego głosnosci .pzdr.

Tu nie chodzi o ilość kilometrów, tylko czas nieużywania - generalnie powinno się włączać raz na tydzień/dwa - żeby choć chwilkę pochodziła. Ale szczerze mówiąc to trochę dziwne, bo ja mam słabiutki silnik, a klima niewiele na niego oddziałuje - spalanie oczywiście około litra większe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Klima raz na miesiąc na ok 15-20 minut powinna być włączona. Chodzi o to żeby były smarowane wszystkie oringi olejem, który dodawany jest do czynnika podczas napełniania układu. Jeżeli nie będziesz uzywał klimy przez ok 4-6 miesięcy to jest duża szansa że przy właczeniu jej nie zadziała bo ucieknie czynnik przez nieszczelne przewody. Oczywiście nie musisz jeździć non stop na klimie, bez przesady. Ja w zimie włączałem klime raz na 2 3 tygodnie żeby wszystko było ok. A teraz rano jeżdze bez a po południu no to wiadomo.....
Krzysztof