Skocz do zawartości

dymek spod korka wlewu oleju po odkreceniu czy to normalka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chce kupic BMW E46 320D 150KM z 2002 roku sprowadzane z Belgii. Po odkreceniu korka od wlewu oleju do silnika pojawil sie dosyc spory, gesty i znacznie utrzymujacy sie dymek z silnika ok 10sek. Moje pytanie, czy to normalne czy to nic powaznego lub nie sa to jakies znaczace znaki zuzytego silnika itd? Zaznaczam iz moj brat ma Astre z silnikiem dizla z 2005r 150KM i po naprawde ostrej jezdzie po takim ''badaniu'' zaden dymek nie pojawial sie, to samo w Volvie 440 z 1994r mojego wojka zaden dymek nie pojawial sie. Co oznacza ten dymek? Prosze o tylko powazne opinie bardzo mi zalerzy. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow.A.K.
Opublikowano
przebieg jest niby 140 tys ale czy mozna w to wierzyc? watpe, wiem jak jest wiekszosc handlarzy cofaja liczniki mi sie jeszcze nie zdarzyl samochod do obejrzenia co by mial ponad 200tys przejechane wiekoszosc ma po 140-180tys.
Opublikowano
powiedz handlarzowi że kupisz jak pojedzie do aso jak będzie ok to ty płacisz jak nie to on i tyle ja tak robię mój staruszek też jak się sprzedający nie zgadza to zapominam o samochodzie wkońcu jak sprawny i nie bity to co mu szkodzi że stracisz te parę stowek

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

hmm akurat niedawno musialem do swojej dodac oleju.

Po dlugim cisnieciu 160km/h i zwolnieniu do 90km aby ostudzic turbo, zjechaniu na stacje i odczekaniu swoich 30s. otworzylem maske, odkrecilem korek oleju nie mialem zadnego efektu dymka.

Faktem jednak jest,ze na zewnatrz bylo w miare cieplo. Dymek moglby sie pojawic, jakby bylo zimno. Wtedy wydobywaloby sie cieplo ze srodka silnika w postaci pary - normalne zjawisko IMHO.

Opublikowano
dzieki Papik to jest kolejne potwierdzenie ze dymek nie powinien pojawiac sie, kolejny wlasciciciel samochodu gdzie silnik nie puszcza dymku.
Opublikowano

Tez taką jedną oglądałem jeszcze jak jeździłem vectra w dieslu. Gośc tez mi na chama próbował tłumaczyć że tak ma być a jak odkręciłem korek to mało mi reki nie urwało bo tak ciśnienie uciekało :duh: I miał 170tys - teoretycznie. Wziąłem gościa do vectry i odkręciłem korek i ani dymu ani dmuchania - można korek położyć odkręcony i nei spadnie - próbuj:)

Ja kupiłem swoją to ani dumka nie puściła a miała tez teoretycznie 190tys. Kto może to wiedzieć bo pochodzi z Włoch a tam to ksiązki nie uświadczy. A w końcu kupuje auto a nie ksiązkę serwisową, bo ksiązkę to mogę mieć za 60-70zł na allegro a z takim też sie spotkałem :dance: jeszcze źle uzupełniona :duh:

Opublikowano
nie powinno być takiego zjawiska, silnik po odkręceniu korka powinien zacząć trochę inaczej chodzić, przynajmniej tak jest w mojej starej e30 (pb) i w nieco nowszym mercedesie w (diesel)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przed chwilką byłem zobaczyć po dokręceniu korka na ciepłym silniku pojawiła się ale raczej para delikatnie lecąca po dodaniu gazu efekt ustąpił po jakimś czasie znów się pojawił na biegu jałowym dodam że żadnych przedmuchów nie ma i po przyłożeniu ręki nic nie czuć

W e39 którą miałem wcześniej też diesel było tak samo wię cyślę że nie masz się czym przejmować no chyba że dmucha przez korek to już inna historia.

Pozdrawiam