Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

BMW 328i

Panowie 2 miesiące temu rozwaliło mi zbiornik wyrównawczy jak byłem na południu Europy i stałem w korku, skleiłem i zacząłem się przyglądać bo koledzy mi mowili ze to uszczelka pod głowicą pewnie poszła.

O Tamtej pory zrobiłem 3tys km i narazie jezdze na sklejonym zbiorniku.

- węże płynu chłodzącego są twarde,

- w płynie czasami widać bąble,

- wody raczej nie ubywa, przynajmniej nie zauwazyłem,

- wskazówka temperatury nigdy nie drgnęła ze środkowego ustawienia, czyli temperatura jest OK,

proszę was o porady co moge sprawdzić jeszcze, narazie wymieniłem pły chłodzący.

Aha czytam wasze posty i każdy domniema o takich elementach jak uszczelka pod głowicą lub sama głowica ewentualnie pompa w takim przypadku

A POWIEDZCIE CZY NIE MOZNA TEGO JEDNOZNACZNIE STWIERDZIĆ

BO NA FORUM TO WIDZĘ WRÓŻENIE Z FUSÓW.

przecież jest coś takiego:http://www.allegro.pl/item429962145_tester_do_badania_szczelnosci_ukladu_chlodzenia.html

CZY KTOŚ Z WAS MA KOLEGĘ BĄDŹ ZNA WARSZTAT KTÓRY POSIADA URZĄDZENIE DO SPRAWDZANIA OBECNOŚCI SPALIN W PŁYNIE CHŁODZĄCYM ???

z chęcią bym podjechał

jestem z centralnej polski

Pozdrawiam i proszę o wszelkie wskazówki, adresy, każda pomoc mile widziana.

pozdrawiam

Opublikowano

Twarde przewody nie zawsze muszą oznaczać padniętej uszczelki czy głowicy - chociaz bąbelki w płynie mogą o tym świadczyć.

Proponuję następujący test. Jak rozgrzejesz silnik do właściwej temp. i przewody zrobią się twarde odkręć ostrożnie odpowietrznik lub korek wlewowy (na pracującym silniku) żeby ciśnienie mogło ujść. Potem zakręć odpowietrznik i po niecałej minucie sprawdź czy przewody ponownie są twarde. Jeśli tak to obstawiam padniętą uszczelkę (głowicy nie rzyczę). Jeżeli natomist przewody będą miękkie podejrzewam że układ chłodzenia jest zapowietrzony.

Opublikowano
a możę odpowietrzenie układu chłodzenia coś nawala możę korek nie odpuszca ciśnienia jak jest zbyt wysokie możę zamieńcie sie z jakimś kumplem korkami na chwile i zobaczysz co to jest czasem trzeba pokombinować żeby coś naprawić pozdrawiam
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano

Witam

korek kupilem w serwisie nowy ale nie pomogło

a jak na rozgrzanym silniku okrece korek to mi plyn wyplywa

moze nie szybko ale wyplywa, czy tak ma byc?

DALEJ SZUKAM KOGOS Z TESTEREM SZCZELNOSCI UKLADU CHLODZENIA I ZAWARTOSCI CO2

wszelkie info mile widziane